نابرابری دستمزد زنان و مردان در تمام دنیا وجود دارد. آخرین گزارش مجمع جهانی اقتصاد هم این موضوع را تاکید کرده براساس این گزارش دستمزد زنان ایرانی 41درصد کمتر از مردان است. دلایل پایین بودن دستمزد زنان در برخی کشورها به دلیل حمایتهایی است که دولتها از زنان به عمل میآورند. این حمایتها از مرخصیهای دو تا سه ساله باحقوق تا پرداخت هزینههای نگهداری کودکان و حقوق ایام بیکاری و برخی معافیتهای مالیاتی را در برمیگیرد. تشویق کارفرمایان و بازار کار به استخدام نیروی کار زن نیز یکی از مهمترین دلایلی است که از سوی دولتهای حمایتگر بیان میشد.
برنامهریزان و سیاستگذاران این دولتها با این استدلال که زنان به دلیل مسائل مربوط به فرزندآوری از سوی بازار کارطرد میشوند، تلاش میکنند تا تعیین دستمزدهای کمتر را برای این دسته از نیروی کار بازار برای استخدام زنان تشویق کند. در حال حاضر که بحث افزایش مرخصی زایمان و کاهش ساعت کار زنان در کشور مطرح است، این خطر وجود دارد که بازار کار ایران هم از استخدام نیروی کار زن خودداری کرده و فرصتهای شغلی این گروه را از میان بردارد.
اخیرا مجمع جهانی اقتصاد، در گزارشی به بررسی وضعیت نابرابری زنان و مردان در میان 142 کشور جهان پرداخته است. بخشی از این گزارش به موضوع نابرابری سطح دستمزدها میان زنان و مردان در جهان میپردازد. به گزارش خبرگزاری فارس، براساس این گزارش که این بخش آن در میان 131 کشور جهان مورد بررسی قرار گرفته است، به راحتی میتوان دید که در همه کشورها بهویژه مدعیان برابری زن و مرد، زنها دستمزد کمتری نسبت به مردها دریافت میکنند.
براساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد، بروندی، یک کشور افریقایی که به لحاظ توسعه یافتگی بسیار پایینتر از امریکا و بسیاری از مدعیان اروپایی است، کمترین نابرابری از نظر دستمزد میان زنان و مردان را به خود اختصاص داده است. نسبت دستمزد زنان به دستمزد مردان در این کشور 0.83 برآورد شده است. یعنی زنان تنها 17 درصد کمتر از مردان حقوق میگیرند. براساس گزارش این نهاد بینالمللی، کشورهای مغولستان، قطر، تایلند، مالزی، زامبیا، امارات، نروژ، فیلیپین و سنگاپور به ترتیب در ردههای دوم تا دهم از این لحاظ قرار گرفتهاند که اکثر آنها از کشورهای در حال توسعه به شمار میروند.
این درحالی است که مدعیان برابری زن و مرد، رتبههایی پایینتر از ایران کسب کردهاند که میتوان از این کشورها به اسپانیا با رتبه 117، اتریش با رتبه 122، فرانسه با رتبه 126 و ایتالیا با رتبه 129 اشاره کرد. با نگاهی به ارقام مربوط به امریکا میبینیم که نسبت دستمزد زنان به مردان در این کشور 0.66 است و این کشور در رتبه 65 قرار گرفته است. رتبه برخی دیگر از کشورها عبارت است از کانادا 27، انگلیس 48، سوئیس 59، ژاپن 53، سوئد 71 و آلمان 80. زنان فرانسوی 50 درصد کمتر از مردان این کشور حقوق میگیرند و زنان ایتالیایی تنها 48 درصد حقوق یک مرد ایتالیایی را دریافت میکنند.
این درحالی است که نسبت نابرابری دستمزد میان زنان و مردان ایرانی براساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد 0.59 است و ایران در رتبه 98 قرار گرفته است. این برآورد به این معناست که زنان ایرانی 41 درصد کمتر از مردان حقوق میگیرند و نابرابری دستمزد زنان و مردان ایرانی از این لحاظ از 97 کشور جهان بالاتر قرار گرفته است.