معاون رئیسجمهور صبحانه روز دوشنبه را با هیأت رئیسه اتاق ایران و برخی رؤسا و اعضای اتاقهای سراسر کشور صرف کرد. معصومه ابتکار به اتاق ایران آمد تا ضمن تشریح خواستههایش برای ایجاد راهکار از بخشخصوصی کمک بگیرد. بخشی که پیش از این با فعالیتهایش در زمینه محیطزیست و آب موضعش را اعلام کرده بود و ارشدترین مقام آن نیز در اغلب نشستهایش گوشهچشمی هم به محیطزیست دارد و در مسئله بحران آب مطالعات و فعالیتهای جدی را دنبال کرده است. بخشی که به گفته مشاور و معاونان سازمان محیطزیست در این نشست، روی کمکهایش بیشتر از دولت میشود حساب کرد.
معصومه ابتکار نگاه فعالان اتاق به مسئله محیطزیست و آب را قابل تقدیر دانست و گفت: آب برای ما هماکنون پر اهمیتتر از نفت و سوختهای فسیلی و حساسترین مسئله ماست و از آنجا که برای حل بحران آب، واردات آب مجازی را در برنامه داریم اتاق ایران امید ما برای مدیریت و کمک به حل این مسئله است. ابتکار ایدهها و مسائل مطرح شده توسط فعالان بخشخصوصی را در این نشست مهم توصیف کرد.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست رویکرد دولت یازدهم را ایجاد گفتوگوی سازنده با بخشخصوصی و رسیدن به توسعه پایدار را بدون تعامل با بخشخصوصی غیرممکن دانست. ابتکار با اشاره به اینکه بخشخصوصی در ایران بزرگترین سرمایه اجتماعی است که سالها برای اینکه روی پای خود باشد تلاش میکند، ایجاد نقشه ذهنی مشترک با بخشخصوصی را در موضوعات مهم و پرچالش امروز زمینه ترسیم نقشه مشترک میان سازمان و اتاق ایران برشمرد.
رئیس سازمان محیطزیست برخی موارد در قانون آلایندگی را غیرعادلانه دانست و بر اصلاح آن تأکید کرد. ابتکار فرصت به دست آمده در پسابرجام را برای سرمایهگذاری داخلی و خارجی مناسب دانست و گفت: در حال حاضر، درکنار و همگام با سرمایهگذاری، ایجاد شغل، رشد تولیدی و صنعتی و افزایش تجارت باید توجه و حفاظت از محیطزیست هم انجام شود، اما این به معنای رکود و کاهش فعالیت اقتصادی نیست، بلکه بهینهسازی و اصلاح الگوی مصرف است.
ابتکار گفت: همه ما به این واقعیت رسیدیم که ادامه روند گذشته در کشاورزی غیرممکن است. ما همه فرصتهایمان را از دست دادیم و حالا با افت شدید سفرههای آب زیرزمینی، نابودی تالابها و. . . مواجهیم و فقط یک حرکت انقلابی میتواند این روند از متوقف و محیطزیست را نجات دهد.
معاون رئیسجمهور از روسیه و برخی کشورهای همسایه بهعنوان کشورهایی با منابع آبی و جنگلی خوب که زراعت عظیمی در چوب دارند، نام برد و گفت: دیگر ظرفیت بهرهبرداری از طبیعت وجود ندارد و از آنجا که باید جنگلها حفظ شود، واردات چوب باید انجام شود. ما حداقل برای حفاظت از منابع طبیعیمان تا یکی، دو نسل آینده در برخی صنایع نیاز به واردات داریم. ابتکار در زمینههای ایجاد سیاستهای عمومی، تحول در صنایع، توسعه بازیافت، کاهش انتشار کربن و اکوتوریسم از اتاق ایران خواستار کمک شد.
طرح اضافه برداشت آب در ترکیه در مجامع بینالمللی
ابتکار در پاسخ به سوال «فرصت امروز» مبنی بر طرح شکایت در مجامع بینالمللی در خصوص منشأ ریزگردها و اضافه برداشت آب توسط ترکیه (طرح گاپ)، ایجاد سدهای بزرگ در این کشور و تأثیر آنها در تولید ریزگردها را قابل بررسی و پیگیری دانست و گفت: ما گزارشهایمان را به مقاماتی که باید اعلام کردیم. اضافه برداشتی که میتواند درکاهش آب رودخانه اروند مؤثر باشد و هم تأثیراتی که در منطقه داشته ارائه شده است.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست گفت: همچنین گزارشهایی درباره آثار مخرب ریزگردها که از عراق، عربستان و مرز اردن و روسیه در ایران ارائه شده و تا به حال تا الان دو قطعنامه بینالمللی هم گرفتیم. یک قطعنامه در مجامع سازمان ملل داریم و یک قطعنامه هم در اجلاس وزرای محیطزیست آتی خواهیم داشت.
رئیس اتاق ایران به عنوان میزبان این نشست از آمادگی اتاق برای ایجاد کمیتهای مشترک و همکاری در تدوین نقشه راه گفت. جلالپور گفت: متوجه سختی و اهمیت کار شما و گرفتاریهای این بخش هستیم؛ هرچند شاید در بخشخصوصی نیز همراهی لازم وجود ندارد. او گفت: همیشه بهعنوان سخنگوی بخش غیردولتی اقتصاد تأکید کردهام که مسئله محیطزیست و نگاه جدی به آن اولویت اساسی کشور است.
رئیس اتاق ایران گفت: با نگاه از دریچه اقتصاد و وظایف اتاق به این مسئله، باید توجه داشته باشیم که یکی از اصلیترین وظیفههای اتاقها، ایجاد فضای مناسب کسبوکار است؛ فضای کسبوکار فقط به قوانین و مصوبات نیست، بلکه نیاز اولیه فضای کسبوکار، فضای مناسب زندگی و مسائل محیطی و آب و خاک است که در همه اینها در سالهای گذشته گرفتاریهای جدی درست کردیم.
فعالیتهای دولتی آلاینده بزرگ
نایب رئیس اتاق ایران در این نشست تشکیل مثلث دولت، تولیدکننده و مصرفکننده را برای حفاظت از محیطزیست لازم دانست. پدرام سلطانی به پیشنهاد اتاق برای بودجه 95 مبنی بر ایجاد افزایش قیمت بنزین در شهرهای بزرگ و هزینه کرد مابهالتفاوت آن برای مقابله با آلایندهها که مورد توجه دولت قرار نگرفت اشاره کرد و گفت: رویکرد ما از محدودسازی، جریمه و مالیات ستانی باید به انگیزهسازی و مشارکت تولیدکننده، مصرفکننده تغییر کند.
سلطانی، رئیس سازمان محیطزیست را مورد خطاب قرار داده و به سوزاندن گازهای سرچاهی، عدم رعایت استاندارد زیستمحیطی در استخراج نفت و گاز، احداث واحدهای پتروشیمی و فرسودگی ناوگانهای موتوری نهادهای دولتی اشاره کرد و گفت: سازمان محیطزیست باید در چارچوب قانونی با واحدهایی که تخطی میکنند برخورد کند، درحالیکه دولت و مجموعه وابسته به دولت بزرگترین آلودهکننده محیطزیست است.
به گزارش «فرصت امروز» برخی اعضای اتاقها و فعالان اقتصادی در این نشست به مشکلات و موانع واحدهای صنعتی در مواجه با مقررات زیستمحیطی، کمتوجهی مسئولان این سازمان در برخی استانها، همچنین به آلایندهای زیستمحیطی در شهرها اشاره کردند و از ریاست سازمان حفاظت محیطزیست تقاضای راهکار و کمک داشتند.