در جریان معاملات روز سه شنبه، شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار تهران 83.5 واحد از ارتفاع خود را از دست داد و به رقم 63413 واحد رسید. توزیع این کاهش ارتفاع 0.13 درصدی در تمام طول روز یکسان نبود. همانطور که انتظار میرفت، همزمان با گشایش بازار، تقاضایی نسبی پدید آمد که این تقاضا تنها 30 دقیقه دوام آورد. شاخص در این مدت زمان چند واحد صعود را تجربه کرد و پس از آن شاهد همراه شدن شاخص کل و بازار در جهت منفی بودیم. این روند تا پایان زمان معاملات ادامه داشت و تنها در 15 دقیقه نهایی این جلسه معاملاتی، شاهد رشد چند واحدی شاخص بودیم.
ارزش معاملات این جلسه معاملاتی حدود 81 میلیارد تومان گزارش شد، تعداد معاملات این جلسه حدود 44000 تا قرار گرفت و همین امر موجب شد تا ارزش متوسط هر معامله کمتر از 2 میلیون تومان محاسبه شود که در مقایسه با روز پیشین خود کاهشی بیش از 50درصد را تجربه کرده است. شاخص کل بازار فرابورس ایران نیز از این نزول مستثنا نبود و ارتفاع خود را 0.4 درصد تعدیل بخشید. در جریان این جلسه معاملاتی، شاخص کل این بازار با 3.4 واحد نزول به رقم 714.4 واحد رسید. ارزش معاملات این بازار 54.5 میلیارد تومان گزارش شد که در مقایسه با روز پیشین خود کاهشی بیش از 20درصد را تجربه میکرد.
یکی از نکات مهم و کلیدی در مورد چند روز کاری اخیر آن است که طی این جلسات، همواره فروش حقیقیها کمتر از خریدشان بوده است. به عبارت دیگر، در جریان معاملات چند روز گذشته، حقیقیها بیشتر فروشنده بودهاند تا خریدار و به تبع آن، حقوقیها روزهای اخیر را بیشتر به خرید پرداختهاند. شاید یکی از دلایل اساسی نوسانی شدن بازار (به جای نزولی شدن آن) در روزهای اخیر نیز همین موضوع باشد. در جریان جلسه معاملاتی اخیر نیز مانند سایر روزهای هفته جاری، حقیقیها فروشنده بودند. در این جلسه، فروش این کدها بیش از 50درصد کل فروشها را تشکیل میداد و این در حالی بود که خرید این کدها به 45درصد از کل خریدها محدود میشد. همچنین گروه «کانی غیرفلزی» ستاره تابان این جلسه معاملاتی بود. اکثریت نمادهای این گروه توانستند تمام زمان معاملات را در سقف قیمتی خود بمانند و با صف خرید به کار خود پایان دهند. این در حالی بود که گروههای مهم و تاثیرگذار بازار مانند «محصولات شیمیایی»، «پالایشی»، «بانکی» و «خودرویی» حال و روز چندان جالبی نداشتند.
برای جلسه معاملاتی پیشرو میتوان انتظار داشت عمومیت بازار به رنگ قرمز باشد. به کلام دیگر، با توجه به فعل و انفعالات اخیر بازار، انتظار میرود با گشایش بازار شاهد عرضه نسبی باشیم و این عرضه شاخص را در روند نزولی خود قرار دهد. در میانههای بازار میتوان انتظار داشت از شدت این عرضه کاسته شده و سرعت این کاهش کم شود. با گذشت زمان انتظار میرود عرضهها بار دیگر قدرت گرفته و شاخص را به پایین برانند. در سناریوی دیگری که احتمال رخداد آن بهمراتب کمتر است، در میانههای بازار با کاهش عرضهها شاهد افزایش تقاضا و لذا افزایش شدید ارزش معاملات خواهیم بود که در این صورت میتوان انتظار داشت شاخص مقداری از مسیر رفته خود را اصلاح کند.
* کارشناش و تحلیلگر بازار سرمایه