در جریان معاملات کم رونق روز یکشنبه، شاخص کل 0.3 درصد از ارتفاع خود را از دست داد و به رقم 63228.4 واحد رسید. این کاهش 191.53 واحدی، بار دیگر این شاخص را به نزدیکی کف کانال 63000 واحد نزدیک کرد. توزیع این کاهش نیز در تمام طول مدت جلسه یکسان نبود. با گشایش بازار، شاخص در روندی صعودی قرار گرفته و پس از 30 دقیقه تلاش، تنها چیزی حدود 15 واحد رشد را تجربه کرده و پس از آن در مسیر نزولی قرار گرفته و نزولی بیش از 200 را تجربه کرد. ارزش کل معاملات این جلسه معاملاتی، 51.7 میلیارد تومان بود که با تقسیم آن بر تعداد 29615 تایی معاملات، ارزش میانگین هر معامله 1.75 میلیون تومان بهدست میآید که در مقایسه با روز پیش از آن تفاوت چندانی نداشت.
بازار فرابورس ایران نیز شرایط چندان متفاوتی با بازار بورس نداشت. در پایان جلسه معاملاتی گذشته، شاخص کل این بازار با 3.7 واحد نزول به رقم 711.2 واحد رسید. ارزش معاملات این بازار نیز حدود 98.5 میلیارد تومان به ثبت رسیدکه در مقایسه با روز پیش از آن 18 درصد کاهش داشت. در جریان جلسه معاملاتی گذشته، مانند سایر روزهای کاری اخیر، فروش حقیقیها بیشتر از خریدشان بود. تنها نکته مهم و قابل توجه در مورد این معاملات حجم بسیار پایین آنها بود. رکود بهوجود آمده در معاملات بازار را میتوان بهراحتی به بحران مذاکرات 1+5 و ایران نسبت داد. درحالیکه اکثر معاملهگران دست از هرگونه معاملهای شستهاند، میتوان این سناریو را مطرح کرد که اگر در بازه زمانی یک ماهه آینده توافق هستهای ایران و 1+5 شکل گیرد، میتوان از بازار انتظار نزولی شدید و مقطعی و پس از آن شکلگیری روند صعودی را داشت.
به بیان ساده تر، با کاهش سریع قیمت نمادها میتوان انتظار داشت افراد ریسکپذیر به سرعت وارد بازار شده و در قیمتهای پایین خریدهای زیادی را انجام دهند. معاملات این نقطه از بازار را میتوان با ارزش میانگین بیش از 5 میلیون تومان شناسایی کرد. با این حال، این گمانهزنیها تا زمانی که بازار در جهتی مشخص قرار نگیرد و به حرکت نوسانی خود ادامه دهد، در حد تئوری باقی خواهد ماند. برای جلسه کاری پیشرو، منطقیترین سناریو معاملات کم رونق و عدم جابهجایی شدید شاخص در طول ساعات معاملات است. به عبارت دیگر، اتفاقات اخیر، بازار را در جهت نوسان مطلق قرار داده است که این موضوع میتواند در طول زمان تکرار شود. سناریوی دیگر میتوان برای بازار متصور شد که بهمراتب برای بازار بهتر است؛ نزول شاخص و نزول قیمت نمادها با ارزش بالای معاملات است. رخداد این پدیده میتواند شرایط را برای صعودی شدن بازار فراهم سازد.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه