پایداری نسل بشر و زاد و ولد، مسئلهای است که همواره مورد توجه انسان بوده، اما مسئله ناباروری و نازایی از جمله مشکلاتی است که همراه بسیاری از افراد است و آمارها نشان میدهد که نزدیک به 10درصد از مردم دنیا به مشکل ناباروری گرفتارند.
این مسئله علاوه بر اختلالات جسمی ناشی از عوامل مختلفی از جمله زندگی در شرایط پراسترس و پر تنش، شغلهای پرخطر، فعالیت در محیطهای صنعتی و آلوده و همچنین آلودگیهای زیست محیطی مثل مواد شیمیایی موجود در آب آشامیدنی و مهمتر از همه مصرف غذاهای ناسالم و داروهای شیمیایی است.
همچنین كالری کم در تغذیه و فقر ویتامینها و مینرالها نقش بسیار مهمی در تهدید سلامت دستگاه جنسی ایفا کرده است. از این رو با تحقیقات و مطالعات انجام شده روی رژیم غذایی مناسب حاوی مکمل ها و ویتامینهای لازم میتوان تاثیر بسزایی را روی این بیماری داشت. بعضی از این عوامل علاوه بر باروری و تولید مثل بر سلامتی فرد نیز میتواند تاثیر بسزایی داشته باشد.
در کشورهای در حال توسعه طی سالهای اخیر گرایش بالایی به استفاده از روشهای طبیعی و گیاهان دارویی برای حال مشکل ناباروری بهوجود آمده است که این درمانهای طبیعی نتیجهبخش و اثرگذار نیز بوده است.
در این زمینه پارک علم و فناوری هرمزگان هم برای ایجاد زیرساختهای مناسب در راستای توسعه علم و فناوری و حمایت از دانش پژوهان این استان از سال 1390 فعالیتهای خود را برای حمایت از شرکتهای دانش بنیان آغاز کرده است.
در این زمینه نیز یکی از این شرکتهای دانش بنیان مستقر در پارک هرمزگان تلاشهای گستردهای را برای اختراع و تولید کپسول درمان ناباروری در مردان از گرده نخل خرما انجام داده که بسیار نتیجه بخش بوده است. از این رو «فرصتامروز» سراغ دکتر صغری فلاحی، مخترع این دارو و بنیانگذار شرکت دانش بنیان زایش سبز طبیعت رفته تا از اختراع این محصول و تولید آن اطلاعات بیشتری به دست آورد.
تحقیقات روی گیاهان طبیعی و اختراع محصول
صغری فلاحی، فارغالتحصیل رشته دکترای پژوهش مولکول است که بخش اعظم فعالیتهای وی در آزمایشگاه انجام میشود.
وی در این خصوص چندین مقاله نیز به چاپ رسانده است و در خصوص چگونگی شروع فعالیت خود و تولید این محصول اینگونه میگوید: ابتدا تحقیقات در رابطه با اثرگذاری داروهای گیاهی بر پارامترهای ناباروری در مردان را با استفاده از گیاهان کاملا ارگانیک و بدون مواد افزودنی شیمیایی در محصول آغاز کردم و پس از انجام مطالعات وسیع در این زمینه و آزمایشهای مربوطه توانستم پس از دو سال با توجه به نتایج رضایت بخشی که به دست آمده بود این اختراع را به ثبت برسانم. در حال حاضر در حال تولید بهصورت نیمه صنعتی این محصول به شکل کپسولهای ارگانیک سمناکس هستم.
وی در رابطه با نتایج موفقیتآمیز این محصول اضافه میکند: در بیمارانی که به غیراز عوامل ژنتیکی مانند عوامل محیطی و تغذیهای یا به هر دلیل دیگری که برشاخصههای باروری آنها اثر گذاشته، به نازایی دچار هستند پس از مصرف سه ماهه این دارو، پارامترهای مربوط به طور کامل بهبود پیدا میکند.
ناامیدی بیماران مرکز پژوهشهای ناباروری و شکلگیری ایده محصول
فلاحی در رابطه با چگونگی شکل گرفتن این ایده میگوید: با توجه به علاقه شخصی که در این حوزه داشتم مشغول به فعالیت در مرکز پژوهشهای ناباروری شدم. در آنجا شاهد پرداخت هزینههای بسیار بالای بیماران در رابطه با بیماری نازایی بودم که اقتصاد خانوادهها را بسیار تحت تاثیر میگذاشت، اما متاسفانه اغلب با عدم نتایج موفقیتآمیز هم همراه بود.
از این رو با مطالعات انجام شده روی گیاهان دارویی از مراجعهکنندگانی که با ناامیدی دست و پنجه نرم میکردند بهصورت داوطلبانه تقاضا کردم که این محصول را به شکلی که در ابتدای راه بهصورت خود ماده خام بود مصرف کنند. با توجه به این موضوع که ترکیبات گیاهی این دارو در مناطق بومی هرمزگان در دسترس است پس از انجام تحقیقات و آزمایشهای لازم روی پارامترهای مربوطه، دارو را با کمترین سرمایه و بیشترین اثرگذاری در محیط آزمایشگاه و در قالب کپسولهای یک گرمی به نام سمناکس تولید کردم.
تبلیغات دهان به دهان و میزان بالای مراجعهکنندگان
این مخترع در رابطه با درمان و نتایج بهدست آمده از بیمارانی که محصول را استفاده کردهاند میگوید: در شهر بندر عباس فعلا به طور میانگین 30 بیمار در ماه بدون هیچ تبلیغاتی در سطح شهر و فقط بهصورت رضایتمندی بیماران و معرفی محصول به یکدیگر که از درمان راضی بودهاند به ما مراجعه میکنند و در شهرهای سنندج، مشهد، شیراز و چندین شهر دیگر بهصورت سفارشی محصول را ارائه میکنیم و امیدوارم که این دارو مانند داروهای دیگر که در سطح داروخانهها بهراحتی به دست مصرفکننده میرسد این پروسه را نیز طی کند و هر بیماری که به آن احتیاج دارد به راحتی در دسترسش قرار گیرد.
در حال حاضر هم این دارو با همه مستنداتی که تحویل داده شده است در حال طی کردن مجوز تولید انبوه در سازمان غذاودارو است تا بهزودی شاهد تولید انبوه این محصول باشیم.
مشکلات حمایتی برای تولید انبوه محصول
این کارشناس از مشکلات و موانعی که در این مسیر تحقیقاتی به تنهایی بر دوش داشته میگوید: در رابطه با تولید محصول با سرمایهای شخصی قدم در این راه گذاشتم که بسیار سخت و دربرگیرنده هزینههای بالایی بود و پس از آن مطالعات و کارهای تحقیقاتی را با همکاری یک تیم متخصص که در کنگره رویال که در تهران برگزار شد همراه من بودند ادامه دادیم اما در فرآیند تجاریسازی و همچنین پروسه تولید انبوه محصول دانش بنیان، تخصص و دانش کافی را نداشتیم و بیش از یک سال اخذ مجوز از سازمان غذاودارو طول کشید این در حالی است که نتایج مثبت استفاده از این دارو کاملا مستند بود و انتظار داشتم با سرعت بیشتری همکاری کنند و مجوز را صادر کنند اما با وجود اینکه با کلی پیگیری این مجوز را گرفتم اما تسهیلی در کارم صورت نگرفت.
استقبال پارک و دانشگاه از محصولات دانشی
وی در خصوص اینکه چرا شرکت را به سمت دانشبنیان شدن پیش برده است، اینگونه پاسخ میدهد: ابتدا اطلاع زیادی از فضای پارکها نداشتم و زمانی که پارک علم و فناوری در خصوص نتایج چشمگیر محصول مطلع شدند از آزمایشها و نتایج به دست آمده بازدید کردند و اعلام آمادگی برای حمایت از من از سوی پارک صورت گرفت و من هم مشتاق شدم تا محصول را توسعه دهم و زیر نظر پارک مستقر شوم.
با توجه به اینکه با سرمایهگذاری شخصی خودم قادر به تولید انبوه نبودم حمایتهای لازمه را از جمله دادن وام برای پروسه صنعتی کردن دریغ نکردند و البته دانشگاهی هم که در آن تحصیل کردهام به من وام فراورانه برای ادامه مسیر پرداخت کرده و بهزودی محصول را به تولید انبوه میرسانم.
تقاضای دانشگاه بلاروس برای تولید دارو
فلاحی در خصوص تاثیر تبلیغات روی فروش محصول میگوید: تبلیغات و معرفی محصول به مشتری بالقوه، یکی از مهمترین بخشهایی است که روی حضور مداوم در بازار مصرف تاثیر میگذارد، پروسهای که یا باید از سوی شرکت انجام شود یا نهادهای حمایتی که در خصوص شرکتهای دانش بنیان بهدلیل نداشتن بودجه کافی برای کارهای تبلیغاتی اغلب انتظار میرود تا این پروسه با حمایت پارکها و معاونت علمی و فناوری با توجه به ارتباطات وسیعی که دارند صورت گیرد.
وی تصریح میکند: بلاروس یکی از کشورهایی است که با توجه به شرایط محیطی و آب و هوایی که دارد مشکل ناباروری در آنجا بسیار رایج است و از طرف دانشگاه بلاروس درخواستی مبنی بر حضور در آنجا و تولید این محصول در آن کشور برای من ارسال شد که با توجه به اهداف من و چشماندازی که برای تولید محصول در داخل کشور دارم این تقاضا را رد کردم و انتظار دارم نهادهای مربوط با حمایتهای لازم به تولید و ارزآوری محصول در داخل کشور کمک کنند.
مقایسه با نمونه خارجی
فلاحی در پایان با اشاره به تفاوت این داروی ارگانیک با نمونه مشابه آلمانی آنکه در بازار بهصورت ویتامینه وجود دارد، میافزاید: نمونه آلمانی محصول به نام «بنمن» که با ترکیب چند ویتامین به دست آمده و قیمت چند برابری دارد، در بازار موجود است.
بنمن فقط روی تعدادی از پارامترهای ناباروری اثر میگذارد در حالی که محصول ما تمام پارامترهای ناباروری را تحث تاثیر قرار داده و همچنین بر سلامت جنسی افراد تاثیر مثبت میگذارد. آزمایشهای ما نشان میدهد که چربی خون و فشار خون را هم کنترل کرده و تاثیر بسزایی روی کلسترول خون دارد و همین موارد موجب شده تا این دارو از نمونههای مشابه خارجی به سرعت پیشی بگیرد.
ارتباط با نویسنده: mirzaeefaezeh@yahoo.com