لغو تحریمهای داخلی نخستین خواسته فعالان بخشخصوصی صنعت نفت بعد از توافق هستهای ایران با کشورهای 1+5 از دولت است. حال در حداقل زمان ممکن با وجود تمامی نگرانیها از ورود بیرویه سرمایهگذاران خارجی و واردات محصولات خارجی، مواردی از سوی مقام اول دولت درباره سرمایهگذاری خارجی، واردات و صادرات اعلام میشود که از دید فعالان این بخش این صحبتها حکایت از برداشته شدن تحریمهای داخلی دارد. دوران پســاتحریــم نیز میتواند برای اقتصاد کشور به اندازه دوران تحریم خطرناک و حتی فلجکننده باشد. این روزها مسئولان، کارشناسان اقتصادی و صاحبان صنایع خرد و کلان در صنعتهای مختلف از باز شدن درهای کشور برای محصولات کشورهای خارجی به خصوص اروپایی میگویند.
آمد و شد مسئولان ارشد کشورهای اروپایی ازجمله آلمان و فرانسه نیز زمینهساز تشدید این نگرانیها شده است اما در این فضای گنگ و پر از ابهام رییسجمهور با مردم و تمامی صنعتگران به صحبت نشست و اعلام کرد: «این نگرانی بجا است اما جای نگرانی ندارد. اگر تحریم لغو و بهطور کامل دروازهها باز شود، تجربه قبلی تکرار خواهد شد. بعد از تحریم به هر کشوری که حاضر باشد در این کشور سرمایه و تکنولوژی بیاورد تا با هم برای صادرات مشترک مشارکت کنیم، خوشامد میگوییم.»
این گفتههای امیدوارکننده از سوی رییسجمهوری میتواند بیم و نگرانی بخشخصوصی را در صنعت کاهش دهد بهخصوص در بخش صنعت نفت که تولیدکنندگان آن سابقه کمتری دارند و نوپا هستند. سیامک دهکردی صمیمی، نایبرییس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت در این باره به «فرصت امروز» میگوید: «صحبتهای رییسجمهور درباره صنعت و راهکار لازم برای حمایت از صنعت داخلی، کاملا علمی و کارشناسی بود. ایران نباید بازاری برای محصولات کشورهای خارجی برای مصرف باشد و اگر قرار باشد که شرکتی خارجی در داخل سرمایهگذاری کند باید این سرمایهگذاری با جوینت شدن با شرکتهای داخلی حضور داشته باشد.»
وی با تأکید بر اینکه این تنها راهکار مطمئن برای انتقال دانش و تکنولوژی به کشور است، میافزاید: «ورود مستقیم دولت برای جلب سرمایهگذاری خارجی و همکاری با آنها بیانگر این است که شرکتهای داخلی ایران جایگاهی ندارند، البته در این میان شرکتهای داخلی تولیدکننده تجهیزات نفت نیز وظایفی دارند و باید شرکتهای خرد با یکدیگر جوینت و به یک برند قابل قبولی برای شراکت تبدیل شوند. با این وجود مادامی که سازوکار دولت برای شرکتهای داخلی حمایتی نباشد، دوران پساتحریم فرصتی خواهد بود تا بازار داخلی رایگان در اختیار برندهای خارجی قرار گیرد.»
صمیمی با بیان اینکه در دوران تحریم انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت در 10 قلم اساسی تجربه جوینت داخلی دارند که بسیار موفقیتآمیز بود، اعلام میکند: «نمونه عینی این مطلب در تولید کاتالیست، توربین، تجهیزات ثابت و غیره است. تشکیل کنسرسیومی برای بخشهای مختلف صنعت نفت در زمان تحریم تجربه خوبی بود و حال با حمایت جدی دولت سرمایهگذاران و شرکتهای خارجی متوجه خواهند شد که برای ورود به ایران با یک سیستم منسجم متشکل از دولت و بخشخصوصی مواجه هستند و نمیتوانند برای فروش محصولاتشان مستقیم سراغ وزارت نفت بروند.»
در همیــــن زمینــــه احمد صرامی، از فعالان بخشخصوصی در صنعت نفت و رییس هیاتمدیره شرکت گروه صرامی تحلیل دیگری از صحبتهای رییسجمهور به «فرصت امروز» میدهد و میگوید: «ما رییسجمهوری را داریم که برخی موارد برای اینکه صحبتهای خود را به مسئولان زیرمجموعهاش برساند، از فضای عمومی و رسانهملی استفاده میکند و دستور غیرمستقیم میدهد تا همکاری همهجانبه برای ایجاد همدلی و همزبانی در کشور فراهم شود.»
وی میگوید: «بعد از این صحبتها برای حمایت از تولید داخل و صادرات لازم است تمامی نهادها همکاری کنند و تمام موانع موجود در کشور برداشته شود تا تولیدکننده در فضای مطمئن تولید کند و بازار سرمایه و پول نیز حمایت لازم را داشته باشد و با توجه به لغو موانع صادراتی، صادرات در کشور رونق یابد. بدون شک فرآیند تولید و صادرات در داخل همانند زنجیرهای است که در صورت قطع هر کدام، وقفه در روند تولید ایجاد میشود و هر کسی ایجادکننده این وقفه باشد مخل اقتصاد کشور است.»