اقتصاد ایران در بازه زمانی پس از تفاهمات لوزان تا به سرانجام رسیدن مفاد توافق با گروه 1+5 دچار نوسانات مقطعی شده بهطوری که پس از اعلام بیانیه توسط وزرای خارجه در لوزان نرخ ارز کاهش یافت و پس از 24 ساعت باز بالا کشید. این نوسانات در بازار طلا هم دیده شد اما شاخص بورس همچنان سیر صعودی در پیش گرفته است اما در این بین هنوز تاثیر این تفاهمات و توافقات احتمالی و لغو تحریمها در سنتیترین بازار کشورمان یعنی مسکن بروز داده نشده است و درحالیکه سایر بازارها مانند ارز و طلا و سهام بلافاصله تحتتاثیر این رویداد سیاسی، اقتصادی قرار گرفتند؛ اما در مورد وضعیت بازار مسکن پس از تفاهمات لوزان کارشناسان برای بازه زمانی سه الی شش ماهه اظهارنظر میکنند. قطعا انعکاس و بازتاب رویدادهای اقتصادی در این بازار دیرتر از سایر بازارها خود را نشان میدهد و همزمانی تعطیلات نوروز که بهطور سنتی تا یک ماه پس از این تعطیلات، معاملات در بازار مسکن بسیار کم است، مزید بر علت شده تا شدت تاثیر تفاهمات ایران با گروه 1+5 در این بازار دیرتر بروز دهد.
درحالیکه عدهای از کارشناسان معتقدند بازارهای مالی و بازار سرمایه دچار هیجان شدهاند و پس از گذشت چند روز دوباره ثبات به بازارها و اقتصاد کشور برمیگردد اما موضوعی که اغلب کارشناسان حوزه مسکن روی آن اتفاقنظر دارند، این است که رونق پیشروی این بازار نمیتواند از اثرات تفاهمات باشد و مسکن کمترین تاثیر را از این رویداد خواهد داشت و در بازار مسکن رفتارهای هیجانی نخواهیم دید.
خیز خروج از رکود ربطی به مذاکرات ندارد
درحالیکه در روزهای ابتدای سال عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی در پیام نوروزی خود، خطاب به فعالان بازار مسکن صراحتا اعلام کرد که تا وقتی سوداگری و حباب از بازار خارج نشود رکود ادامه دارد اما بسیاری از کارشناسان این حوزه و کارشناسان اقتصاد کلان کشور معتقدند اگر دوره رونق بازار مسکن در سالجاری شروع نشود دستکم امسال مسکن خیز خروج از رکود را خواهد برداشت.
احمد خرم، عضو کابینه دولت اصلاحات در گفتوگو با ایلنا دراین باره معتقد است: امسال پس از رکود دو ساله این بازار، رونق شروع میشود که قطعا این رونق نه به تفاهمات لوزان و برداشته شدن احتمالی تحریمها بلکه به طولانی شدن رکود و ثبات قیمتها مرتبط است اما تفاهمات و مذاکرات موفق هستهای مانند کاتالیزور عمل میکند و مدت زمان رسیدن به رونق را کمی کوتاهتر میکند.
جمشید پژویان، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با «فرصت امروز» درباره شرایط بازار مسکن پس از مذاکرات ایران با گروه 1+5 معتقد است: بازار مسکن کمترین تاثیر را از این جریان خواهد داشت چراکه این بازار هیچگاه تحت تاثیر تحریمها یا نرخ ارز نبوده مگر اینکه نوساناتی در بازار مصالح ساختمانی ایجاد میشد که خوشبختانه اغلب مصالح در داخل کشور ساخته میشود. وی ادامه داد: بازار مسکن هرچند به مذاکرات هستهای بهطور مستقیم ارتباطی ندارد اما مانند تمام بازارهای سنتی و نوین تحت تاثیر شرایط کلی اقتصاد کشور است اما اگر به توافق هم نرسیم در بازار مسکن بعد از دوره بیش از یک سال رکود شاهد رونق نسبی خواهیم بود.
منتظر کاهش قیمتها نباشید
اغلب کارشناسان معتقدند، بازار مسکن در دوره رکود سیر نزولی کاهش قیمتها را طی کرده است و مردم حتی در صورت رسیدن به توافق نهایی هم انتظار کاهش قیمتها را نداشته باشند. محمد مافی، کارشناس بازار مسکن در گفتوگو با «فرصت امروز» در این باره معتقد است: بازار مسکن بازار کمکششی است به این معنا که اگر تفاهمات لوزان تاثیری در این بازار بگذارد این تاثیر حداقل پس از 10 ماه خود را نشان میدهد این در حالی است که مردم نباید منتظر کاهش قیمتها باشند چراکه در بهترین حالت قیمتها ثابت میماند این در حالی است که سیاست دولت یازدهم این است که نگذارد قیمت مسکن از میانگین نرخ تورم بالاتر برود. وی ادامه داد: علت بازتاب طولانیمدت رویدادهای اقتصادی و سیاسی در بازار مسکن این است که این بازار نه وارداتی و نه صادراتی است و حتی خرید هم پروسه حداقل دوماهه دارد حال اینکه از زمان ساخت تا عرضه حداقل دو سال به طول میانجامد بنابراین طبیعی است که دیرتر از سایر بازارها واکنش نشان دهد اما در این واکنش قطعا خبری از کاهش قیمتها نیست.
همچنین حسن محتشم، کارشناس بازار مسکن با تایید این موضوع که بازار مسکن در صورت تاثیرپذیری از ادامه مذاکرات برای رسیدن به توافق کاهش قیمت ندارد، گفت: بازار مسکن هرچند مانند سایر بازارها بهطور روانی از این رویداد تحت تاثیر قرار میگیرد اما علت اصلی رونق معاملات رکود طولانیمدت بازار با توجه به شرایط کلی اقتصاد کشور است و نه کاهش قیمت. وی با اشاره به کنترل تورم بازار مسکن در طول یک سال گذشته گفت: هرچند دولت یازدهم برنامه اجرایی در این حوزه نداشت اما به خوبی توانست روی کنترل تورم بازار تمرکز کند و آن را کاهش دهد. تصمیماتی از جمله ارائه وامهای 50 میلیون تومانی بافت فرسوده قطعا تاثیرات مثبتی در این حوزه خواهد گذاشت و با افزایش نرخ تسهیلات خرید مسکن و اجرای مسکن اجتماعی، قدرت خرید مردم افزایش مییابد و طرف تقاضا تقویت میشود.
محتشم با بیان اینکه صنعت مسکن بهنوعی صنعت پیشران کشورمان تلقی میشود و در اشتغال پایدار نقش مهمی دارد، گفت: قطعا شاهد جهش قیمتها در این حوزه نخواهیم بود و رونق از اواخر بهار و اوایل تابستان در معاملات دیده میشود اما دولت برای نیمه دوم سال و کنترل قیمتها ناشی از افزایش حجم معاملات باید برنامهریزی کند که بهترین راهکار افزایش عرضه، همزمان با افزایش تقاضا است.
بهار فصل خوب خرید خانه
رییس اتحادیه املاک استان تهران هم روز گذشته در گفتوگو با فارس تفاهمات لوزان را در بازار مسکن بیتاثیر دانست و گفت: مذاکرات ایران و 1+5 و تفاهم صورت گرفته (بیانیه لوزان) در حال حاضر تاثیری بر بازار مسکن نخواهد داشت، اما آنچه میتوان با قاطعیت در مورد آن و در مورد آینده بازار مسکن در سال 94 از آن سخن گفت، این است که بازار مسکن در سالجاری رونق خواهد گرفت. وی در ادامه به مردم توصیه خرید در فصل بهار را داشت و تاکید کرد: بازار مسکن در فصل بهار ظرفیت افزایش قیمت ندارد، بنابراین توصیه ما به مردم این است که الان بهترین زمان برای خرید است. این در حالی است که عدهای که تقاضای موثر برای خرید در این بازار را دارند دست نگه داشتهاند و انتظار کاهش قیمتها پس از توافق احتمالی را دارند و خرید خود را به سه ماه آینده موکول کردهاند.