معادن کشور در حال سپریکردن روزهایی هستند که علاوه بر اینکه در سطح جهانی با رکودی جدی مواجه هستند، از نظر داخلی هم حال خوشی ندارند و آنطور که باید دولت به آنها توجه جدی نداشته و در برخی مواقع به جای اینکه مرهمی بر دل معدنکاران باشد خود به زخمی بر پیکره این بخش تبدیل شده است. در همین راستا ناصر عابدیان، فعال بخش خصوصی معدن در گفتوگو با «فرصت امروز» درباره نگاه دولت به معادن اظهارکرد: دولت به بخش معدن، در ظاهر نگاهی مثبت و حمایتی دارد اما در عمل کاملا بیتوجه است و خلاف این موضوع صدق میکند و در اغلب موارد دولت مانند دستاندازی برای معدنکاران و خصوصا بخش خصوصی عمل میکند.
وی افزود: اغلب اقدامات دولت و سازمانهایی که در فرآیند کاری معدنکاران با آنها سرو کار دارند مثل محیطزیست، منابع طبیعی و... همواره موجب خلل در کار معدندار میشود و زمانی میتوان گفت دولت حامی معدنداران است که با قوانین شفاف و باثبات، کلیه موانع را برای معدنداران و فعالان این حوزه رفع کند درحالیکه در عمل بسیاری از اقدامات و قوانین و آییننامههای دولت مانند دستاندازی برای معادن است.
این فعال بخش خصوصی در ادامه گفت: از نظر من نگاه مثبت دولت به معادن تنها در ظاهر است و در باطن کار، شیوه بهگونهای دیگر است و تمامی قوانین در اکثر ارگانها در تضاد و مخالفت با معادن هستند.
دولت به بخش معدن نگاه خوبی ندارد
بیژن پناهیزاده، رئیس شبکه انجمنهای صنعتی و معدنی در گفتوگو با «فرصت امروز» درباره این موضوع گفت: معدن، نیروی محرکه بخش تولید است و هنگامی که این بخش رونق گرفته و حرکت کند در سایر بخشها نیز زنجیروار رونقی ایجاد خواهد شد اما متاسفانه آنطور که باید به معادن نگاه نمیشود.
وی افزود: اما معدنداران به دلیل سختی کاری که دارند، مشکلات و بیمهریهایی را که نسبت به آنها میشود تحمل میکنند اما باید اذعان کنیم که دولت به بخش معدن نگاه خوبی ندارد. پناهیزاده در ادامه تصریح کرد: از نظر من آنطور که باید به بخش معدن کمک نمیشود البته نهتنها اکثر معدنداران هیچگونه کمکی از دولت نمیخواهند بلکه از دولت تقاضا دارند در کار آنها خللی ایجاد نکند. رئیس شبکه انجمنهای صنعتی و معدنی در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر بخش معدن حال خوبی ندارد، گفت: از نظر من معدنکاران هریک فعال و نخبه اقتصادی هستند که عدم توجه به آنها ناصواب است. تقاضای اکثر آنها از دولت و وزارتخانه بهگونهای است که اگر کمکی به معادن نمیکنند، خود هم مشکلی برای معدنکاران نباشند.
دولت، معادن را از اولویتهای اصلی اقتصاد کشور نمیداند
همچنین سجاد غرقی، عضو هیاتمدیره انجمن سنگآهن در گفتوگو با «فرصت امروز» درباره این موضوع اظهار کرد: از نظر من دو مبحث مهم باعث شده که دولت نگاه جدی به معادن نداشته باشد در درجه اول اینکه دولت به معادن بهعنوان انباشت سرمایه نگاه میکند زیرا در دوران رونق صنایع معدنی و افزایش سود و درآمد آنها، به دنبال محدود کردن فعالیت معادن است و نگاه عمدهای که به این بخش دارد در اغلب موارد نگاه درآمدزایی است که خود عاملی برای تعارض با توسعه و رونق معادن است.
وی افزود: متاسفانه دولت به معادن بهعنوان یک بخش اقتصادی مستقل نگاه نمیکند بلکه آن را بهعنوان پیشنیاز صنایع میداند که عامل محرک در حلقههای دستهچندم فرآیند تولید است که از نظر من این نوع نگرش کاملا غلط است. غرقی عامل بعدی را که موجب عدم نگاه درست دولت به معادن شده نگاه بخشی به معادن عنوان کرد و افزود: متاسفانه دولت معادن را جزئی از اولویتهای اصلی اقتصاد کشور لحاظ نمیکند و به آن بهعنوان اولویت دستهچندم در تولید کشور نگاه میکند درصورتیکه از نظر من معادن یکی از مباحث زیربنایی در اقتصاد و تولید کشور هستند و باید نگاهی جدی و اساسی به آنها در تولید و درآمدزایی کشور داشت.
وی در ادامه درخصوص برخی سیاستهای غلط که موجب ایجاد مشکلاتی برای فعالیتهای معدنکاران شده است، گفت: برخی سیاستگذاریهای غلط توسط دولت و وزارت صنعت، معدن و تجارت موجب عدم فعالیت درست معدنکاران شده و بهجای تسهیل کار آنها عاملی برای ایجاد خلل در اقدامات آنها شده است بهعنوان مثال، عدم سرمایهگذاری درست در زیرساختها، سیاستهای مبارزهای دولت برای صادرات، معافیتهای مالیاتی، هزینههای گمرکی و بندری و خصوصا تضعیف بخش خصوصی با دریافت جرایم افزایش تولید و محاسبه حقوق دولتی برای سنوات گذشته از جمله مواردی است که موجب تضعیف حقوق معادن و سنگآهنیها شده است.
غرقی، عضو هیاتمدیره انجمن سنگآهن در ادامه درباره سنگ آهن و جایگاه آن در اقتصاد کشور گفت: متاسفانه به سنگ آهن هم بهعنوان یک ماده معدنی اساسی و زیربنایی، آنطور که باید توجه نمیشود. از نظر من دو مسیر برای رونق این ماده وجود دارد، در درجه اول تحریک تقاضای داخلی و سپس افزایش توانمندی کشور برای حضور در بازار جهانی و صادرات است.
برهمین اساس، با توجه به اهمیت معادن و مواد معدنی و درآمدزایی حاصل از آنها، متاسفانه طبق اظهارات فعالان این بخش، دولت در عمل نگاه جدی به این بخش ندارد و تنها حمایتهایی که از معادن و معدنکاران در ظاهر و گفتار است که طبق نظر کارشناسان این بخش باید تغییری جدی در این نگرش و برخی اقدامات اخلالگرانه توسط دولت و سازمانهای ذیربط صورت گیرد تا دلسردی فعلی معدنداران و فعالان این حوزه موجب خاموشی چراغ معادن کشور نشود.