نشست بینالمللی اقتصادی- تجاری گجرات در هند با حضور دبیرکل سازمان ملل، رؤسای جمهور، نخستوزیران و مقامات عالیرتبه کشورهای شرکتکننده در حالی برگزار میشود که ایران به هیاتی مرکب از معاون وزیر، مشاور ریاستجمهوری، مدیرعامل منطقه آزاد چابهار، به همراه برخی تجار و فعالان اقتصادی بسنده کرد. اجلاسی که به همت نخستوزیر هند برگزار میشود تا به گفته خودش بهزودی به یک داووس در شرق تبدیل شود. ایدهپرداز اصلی این اجلاس ناریندرا مودی، نخستوزیر هند است. او زمانی که وزیر ایالت گجرات بود، اجلاس را پایهگذاری کرد و امروز درارشدترین جایگاه این کشور میزبان این اجلاس است.
مهمتریـن کشـــورهای شرکتکننده در این اجلاس، هشت شریک تجاریاش، آمریکا، استرالیا، کانادا، انگلیس، ژاپن، سنگاپور، آفریقای جنوبی و هلند هستند که به کشور هند برای سرمایهگذاری نگاه ویژهای دارند، آنها با هیاتهای بلندپایه به این کشور آمدند تا برای مناسبات تجاری - اقتصادی کلان با این کشور برنامهریزی کنند. در میان کشورهای شرکتکننده آمریکا پرتعدادترین را به خود اختصاص داده و جان کری در رأس آنها به هند رفته است تا در کنارش مدیران ارشد بزرگترین شرکتهای آمریکایی برای سرمایهگذاری در هند تصمیم بگیرند.
به گزارش «فرصت امروز» و براساس گزارشهایی که از سوی برگزارکنندگان منتشر شده است، 120 کشور به دعوت نخستوزیر هند برای سرمایهگذاری در این کشور در گجرات گرد هم آمدند. انگلیس با 210 نفر، ژاپن با 170 نفر، استرالیا با 160 نفر، هلند و سنگاپور 100 نفر، کانادا 55 نفر، آفریقای جنوبی 50 نفر، روسیه 50 نفر، فرانسه و دانمارک 40 نفر و... به هند رفتهاند و از ایران که برای نخستین بار اجلاس گجرات را تجربه میکند، یک هیات تجاری – اقتصادی مرکب از تجار، مدیران حوزه نفت و انرژی، معاون وزیر راه و مدیرعامل منطقه آزاد چابهار به ریاست اکبر ترکان، مشاور ریاست جمهوری و دبیر شورایعالی مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی حضور دارد. اگرچه تعداد اعضای هیاتهای شرکتکننده، نام شرکتها و مدیران کم و بیش عنوان شده است اما پایگاه خبری مناطق آزاد و ویژه اقتصادی که برگزاری اجلاس را اطلاعرسانی میکند، از تعداد اعضای هیات ایرانی و نام آنها ذکری نکرده است.
ترکان به همراه هیات همراهش با نخستوزیر هند دیدار کرده و نامهای را نیز از سوی ریاستجمهوری به دست ناریندرا مودی تقدیم کرد که طی آن دکتر حسن روحانی از نخستوزیر هند برای یک سفر رسمی به ایران دعوت کرده است. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی این هیات از مراکز بزرگ فولادسازی، نیروگاهها و پالایشگاههای نفت گجرات در غرب دیدن کرده است.
انتظاری کوچک از رویدادی بزرگ
براساس همین گزارش مشاور رییسجمهور و هیات همراهش محمد سعیدنژاد معاون وزیر راه و رییس سازمان بنادر و دریانوردی، حامد علی مبارکی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار و جمعی از مدیران حوزه نفت و انرژی در دیدار با نخستوزیر هند تمایل ایران را به گسترش روابط با هند اعلام کردند. طرح انتقال گاز ایران به هند از طریق چابهار شاید مهمترین موضوع بحث ترکان و هندیها در این اجلاس است. مشاور رییسجمهور همچنین با تمجید از بخش خصوصی هند، از نخستوزیر این کشور خواسته است تا مناسبات تجاری – اقتصادیشان را گسترش دهند.
نخستوزیر هند سفر به ایران را دور از انتظار ندانسته و وعده داده است در نخستین فرصت به این دعوت پاسخ خواهد داد و ابراز امیدواری کرده که سرمایهگذاری تجار و صنعتگران کشورش در چابهار هرچه زودتر وارد مراحل اجرایی شود. مقام ارشد اجرایی کشور هند معتقد است ایران و هند در شرایط سختی در کنار هم ایستادهاند و اطمینان داده است که باز هم به روابط خوبشان ادامه خواهند داد.
حضور هیات بزرگ آمریکایی و در رأس آنها جان کری در این اجلاس از جالبترین مسئلههای این نشست است زیرا ناریندرا مودی تا پیش از نخستوزیری اجازه ورود به آمریکا را نداشت و امروز به خاطر علاقه به سرمایهگذاری در گجرات و تبدیل آن به یک منطقه جهانی برای سرمایهگذاری و رشد و توسعه این ایالت به سینه هیچیک از علاقهمندان به سرمایهگذاری در هند دست رد نمیزند.
اجلاس گجرات شاید پیش از این در قالب نشستهایی برای ملاقات تجار و مراودات تجاری کوچک برگزار میشد اما سطح برگزاری آن در هفتمین دوره و ابعاد نیروهای امنیتی دولت هند در این ایالت نشان میدهد، مودی نخستوزیر هند عزمش را جزم کرده تا اجلاس اقتصادی گجرات را به یکی دیگر از مهمترین رویدادهای اقتصادی جهان تبدیل کند. اجلاس اخیر گجرات از نظر مقام شرکتکنندگان، ابعاد و کمیت برگزاری آن را در ردیف بزرگترین نشستهای اقتصادی جهان قرار میدهد. با این توصیف باید منتظر ماند و دید هیات ایرانی در کنار هیاتهای بلندپایه دیگر کشورهای شرکتکننده چه سهمی از سرمایهگذاری در هند یا جذب سرمایهگذار از هند را نصیب خود کردهاند.
این اجلاس که دو سالانه برگزار میشود از سال 2003 پایهگذاری شده است. 80 مقام ارشد دولتی از جمله معاونان رییسجمهور و نخستوزیران 15 کشور، وزرای خارجه و اقتصاد 24 کشور، دبیرکل سازمان ملل متحد، رییس بانک جهانی، نمایندگان پارلمان و وزرای اعظم هند، به همراه صاحبان صنایع معظم نفت و گاز و گروههای سرمایهگذاری بینالمللی در این اجلاس حضور دارند. این اجلاس با حضور بیش از چهار هزار مدیر اقتصادی دولتی و خصوصی از 120 کشور در شهر احمدآباد ایالت گجرات تا چهارشنبه ادامه خواهد داشت.