معاون وزیر اقتصاد گفت: امسال بالغ بر ۷میلیارد دلار سرمایهگذاری مستقیم انجام خواهد شد. به گزارش فارس، محمد خزاعی معاون وزیر اقتصاد روزگذشته در نشست خبری به مناسبت دهه فجر با اشاره به اینکه امسال بالغ بر 7میلیارد دلار پروژه سرمایهگذاری مستقیم خارجی در بخشهای کشاورزی، صنعت، گردشگری و حملونقل وجود خواهد داشت، تصریح کرد: با چشماندازی که در سال آینده پیشبینی میشود این سرمایهگذاریها بیشتر خواهد شد و ظرفیت بیش از 45 تا 50 میلیارد دلار فاینانس برای کشور وجود خواهد داشت. وی ادامه داد: 250 فرصت سرمایهگذاری در استانها شناسایی شده که قابل ارائه به سرمایهگذاران خارجی است.
معاون وزیر اقتصاد گفت: کمیته تحریم شورای امنیت و پنل تحریم برای ایران منحل شده است. به گفته معاون وزیر اقتصاد، تأمین مالی خارجی برای کشور یک ضرورت است و یک بعد آن رفع نیاز کشور خواهد بود، زیرا کشورهایی که نفت نداشتهاند نیز بهصورت فعال در بازارهای پولی و مالی دنیا عمل میکنند و این تأمین مالی بهعنوان اهرم سیاسی، اقتصادی در دنیا مطرح است. طی سالهای اخیر 100 میلیارد دلار کاهش درآمد ارزی با توجه به کاهش قیمت نفت داشتیم.
وی تأکید کرد: در تمامی اسناد بالادستی اعم از سند چشمانداز، برنامه پنجم و ششم، سیاستهای اقتصاد مقاومتی، مسئله سرمایهگذاری خارجی از الزامات بوده و اشاره صریح به آن شده است. رئیسکل سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران، با اشاره به اینکه 11 برنامه ملی در چارچوب اقتصاد مقاومتی تعریف شده است، یادآور شد: کارگروهی در این زمینه با مسئولیت وزارت اقتصاد تشکیل شده و حرکت تجارت باید به سمت سرمایهگذاری باشد. در سرمایهگذاریها زمینه برای تجارت کالا نیست، بلکه باید به سمتی برویم که بهجای واردات کالا، سرمایهگذاری شده و پس از تولید، محصولات صادر شود.
خزاعی به دو مشخصه جذب فاینانس طبق رویکرد دولت در برنامه ششم پرداخت و عنوان کرد: این منابع باید برای پروژههای زیربنایی باشد و دوم اینکه بهصورت خودگردان بتواند بار مالی را تأمین کرده و هزینهای برای دولت نداشته باشد، البته دست ما برای گرفتن فاینانس طبق روال گذشته بسته شده است. این مقام مسئول با بیان اینکه سرمایهگذاری انتخاب نیست، بلکه ضرورت است، اظهار داشت: به ازای هر یک میلیون دلار سرمایهگذاری، اگر هر بشکه نفت را 120 دلار فرض کنیم، معادل فروش 8 هزار بشکه خواهد بود.
وی خبر از نهایی شدن و تصویب مجوز 7میلیارد دلار پروژه سرمایهگذاری مستقیم در سال جاری داد و یادآور شد: این پروژهها در بخشهای کشاورزی، صنعت، گردشگری و حملونقل است، البته با چشمانداز روشن در سال آینده، این رقم بیش از اینها خواهد بود، همچنین ظرفیت بیش از 45 تا 50 میلیارد دلار فاینانس برای کشور وجود دارد که میتواند بیشتر باشد. به گفته خزاعی، بهروز کردن بانک اطلاعات سرمایهگذاری یکی از رویکردها بوده و تاکنون 1600 تا 1700 مورد از فرصتهای سرمایهگذاری در استانها گزارش شده که 250 مورد آن قابلارائه به سرمایهگذار است.
معاون وزیر اقتصاد به نقشه راه تأمین منابع مالی اشاره کرد و گفت: 2 درصد از سهام بانک سرمایهگذاری زیرساخت آسیا به ایران تعلق دارد و از نظر حجم رأی و سهم در رده دوم بعد از چین قرار دارد. خزاعی معوقات ایران را کمتر از مطالبه از شرکت شل دانست و افزود: این معوقات 2.7 میلیارد دلار بوده و به دلیل قطع ارتباط مالی امکان پرداخت آن وجود نداشته است. وی در پاسخ به این سوال که چه میزان سرمایهگذاری برای رشد 8 درصدی در برنامه ششم پیشبینی شده است، گفت: نظر اولیه 25 میلیارد دلار بوده که پیشبینی برای جذب سرمایه خارجی شده است.
خزاعی در پاسخ به سوال فارس که چه میزان از 7 میلیارد دلار مجوز سرمایهگذاری دادهشده امسال جذب خواهد شد، بیان داشت: برای جذب سرمایهگذاری، مقدمات کار باید فراهم باشد و بهطور معمول سه تا پنج سال طول میکشد. طبق استانداردها نرخ جذب سرمایه سالانه 20 درصد است و بسته به فراهم شدن مقدمات کار، متفاوت است و امیدواریم پایان سال آینده رقم دقیق جذب را بیان کرد.
معاون وزیر اقتصاد در پاسخ به این سوال فارس که چرا فرصتهای سرمایهگذاری در قالب بروشور یا تراکت برای ارائه به هیأتهای سرمایهگذاری در جلسات متعدد مشاهده نشد، تصریح کرد: سازمان سرمایهگذاری خارجی مطالب و بروشورهای آماده خود را به چند زبان در اختیار سرمایهگذاران قرار داده و عمده اطلاعات در سایت سازمان وجود دارد. وقتی یک هیأت میآید، باید از تمامی ظرفیتها برای شناساندن آن استفاده کرد، اما اگر در برخی حوزهها این کار نمیشود، باید حتماً صورت بگیرد.
وی در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه چرا تاکنون نقشه راه اولویتهای سرمایهگذاری منتشر نشده است، تأکید کرد: نقشه راه همین مباحثی بوده که در صحبتها بیان میشود و زمانیکه اطلاعات ظرفیتها از استانها گرفته شود، بهطور مشخص میتوان ارائه کرد. باید بدانیم چه پروژهای و چه امکانات و نیازها و چه منابعی با جزییات وجود دارد.