چهارشنبه, ۳۰ آبان(۸) ۱۴۰۳ / Wed, 20 Nov(11) 2024 /
           
فرصت امروز

در ادبیات اقتصادی عموما از دو عامل سرمایه فیزیکی و نیروی کار به‌عنوان عوامل تولید و تاثیر‌گذار در رشد اقتصادی یاد می‌شود، در سال‌های اخیر با توجه به ورود متغیر‌هایی نظیر تکنولوژی، آموزش و برخی دیگر از متغیر‌های کیفی در مدل‌های جدید رشد اقتصادی، اهمیت و نقش نیروی انسانی به‌عنوان عامل اصلی و پدیدآورنده ثروت بسیار پر‌رنگ‌تر از گذشته به نظر می‌آید به طوری که امروزه در یک نگاه جامع و عمیق حتی می‌توان سرمایه فیزیکی را محصول سرمایه انسانی خلاق و نو‌آور دانست که در ادوار گذشته تولید به انباشت سرمایه فیزیکی منجر شده است.

از این رو  می‌توان از جمعیت و نیروی انسانی هر جامعه‌ای به‌عنوان مهم‌ترین و کلیدی‌ترین عامل رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی یاد کرد. یک دلیل محکم بر این ادعا رشد و توسعه شرکت‌های دانش‌محور و فن‌آور است که با تکیه بر نیروی انسانی مبتکر و خلاق که در نهایت به نوآوری محصول تولیدی منجر می‌شود، سود‌آوری بالایی را برای سهامداران خود به ارمغان می‌آورند، از این رو نیروی انسانی آموزش دیده و متخصص مهم‌ترین نقش را در تولید ثروت و ارزش افزوده دارد.

در سال‌های اخیر موضوع سرمایه انسانی و توجه به نیروی کار به‌عنوان موتور محرک تولید و ارزش افزوده در کشور ما نیز به‌صورت نمادین و تشریفاتی مورد توجه قرار گرفته است. سمت دیگر و قابل تامل ماجرا توجه به کیفیت نیروی انسانی است. در کشور ما هر ساله بر خیل عظیم فارغ‌التحصیلان دانشگاهی در رشته‌ها و سطوح مختلف افزوده می‌شودکه البته کیفیت و تخصص این حجم از تحصیلکردگان نیز بحث‌های کارشناسی خاص خود را می‌طلبد. 

این در حالی است که واقعیت ناخوشایند در عدم مدیریت صحیح و دقیق جمعیت و سرمایه انسانی در سطوح کلان و سیاست‌گذاری‌های میان‌مدت و بلند‌مدت باعث شده این خیل بیکاران جوان معضلات اجتماعی و اقتصادی بسیاری را بر کشور تحمیل کند و به جای برداشتن باری از دوش دولت و به حرکت در آوردن چرخ‌های تولید و اقتصاد کشور به دغدغه اصلی سیاست‌گذاران و تصمیم‌سازان کلان کشور بدل شده‌اند.

در چنین جامعه‌ای با وجود دارا بودن جمعیت جوان، به جای استفاده از نیروی انسانی در فرآیند تولید جهت رشد و توسعه اقتصادی، از این پتانسیل بالقوه به‌عنوان یک عامل منفی در ساختار اقتصادی و اجتماعی نام برده می‌شود و تبعات اقتصادی و اجتماعی گوناگونی را رقم می‌زند که مهم‌ترین آنها بیکاری است. حال پرسش اصلی این است که چرا این نیروی جوان و پتانسیل بالقوه اقتصاد کشور که می‌توانست عامل مهمی در رشد و توسعه اقتصادی جامعه باشد به معضلی بزرگ برای اقتصاد ایران تبدیل شده است؟ عدم شناخت پتانسیل‌های جمعیتی و نبود برنامه‌ریزی مدون در بهره‌گیری مطلوب و موثر از نیروی انسانی باعث از دست رفتن فرصت‌هایی در اقتصاد ایران شد که جبران آن نیازمند تعریف تفکرات جدید در نگاه به جمعیت و سرمایه انسانی در برنامه‌ریزی‌های آتی کشور است.

لزوم نگاه سرمایه‌ای و سرمایه‌گذاری در رشد مطلوب نیروی انسانی کارآمد و بهره‌ور در سطوح کلان سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری بر کسی پوشیده نیست. جمعیت و نیروی کار یعنی سرمایه و استفاده از این سرمایه نیازمند سرمایه‌گذاری و نگاه بلند‌مدت به مسئله نیروی کار و جمعیت است. هزینه کردن در بحث آموزش نیروی کار و پرورش نیرو‌های متخصص و کار‌آمد نه تنها هزینه‌ای در افق بلند‌مدت اقتصادی به حساب نمی‌آید بلکه این امر نوعی سرمایه‌گذاری در توسعه دانش و فناوری و نوآوری در ارائه محصول در یک اقتصاد پویا و با‌ثبات است.

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/0kFeYNlm
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
خرید فالوورقیمت ورق گالوانیزهخرید از چینخرید فالوور فیکدوره رایگان Network+MEXCتبلیغات در گوگلقصه صوتیریل جرثقیلخرید لایک اینستاگرامواردات و صادرات تجارتگرامچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانکمک به خیریهسریال ازازیللوازم یدکی تویوتاتخت خواب دو نفرهگالری مانتوریفرال مارکتینگ چیست؟محاسبه قیمت طلاماشین ظرفشویی بوشآژانس تبلیغاتیتعمیرگاه فیکس تکنیکتور سنگاپورتولید کننده پالت پلاستیکیهارد باکستالار ختمبهترین آزمون ساز آنلایننرم افزار ارسال صورتحساب الکترونیکیقرص لاغری پلاتینirspeedyیاراپلاس پلتفرم تبلیغات در تلگرام و اینستاگرامگیفت کارت استیم اوکراینمحصول ارگانیکبهترین وکیل شیرازخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلقیمت ملک در قبرس شمالیچوب پلاستضد یخ پارس سهندخرید آیفون 15 پرو مکسمشاور مالیاتیقیمت تترمشاوره منابع انسانیخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختاکستریم VXدانلود آهنگ جدیدلمبهخرید جم فری فایر
تبلیغات
  • تبلیغات بنری : 09031706847 (واتس آپ)
  • رپرتاژ و بک لینک: 09945612833

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه