زلزله، خطری همیشگی برای مردم تهران است که هر سال چند نوبت بحث داغ خبرگزاریها، روزنامهها و بحثهای کارشناسانه میشود. در این بین اما تجربه قدیمیها در انتخاب محل سکونت قابل اعتمادتر از انتخابهای نسلهای بعد برای احداث شهرکها و منازل مسکونی است. نقاطی که با انتخاب نسلهای گذشته به تشکیل ارگ قدیم تهران منجر شد، اکنون امنتر از شهرکها و منطقههای جدیدالاحداث است. با وجود سه گسل اصلی شمال، شرق و گسل ری در جنوب کمتر قسمتی از پایتخت را میتوان یافت که در فاصلهای مناسب از این سه گسل باشد.
از محلات به نسبت امنتر شهر تهران میتوان به راهآهن، محور نواب، محور خیابان انقلاب و آزادی، هفت چنار به علاوه ارگ قدیم تهران اشاره کرد. ارگ قدیم تهران حد فاصل خیابان شوش، هفده شهریور، انقلاب و کارگر جنوبی را شامل میشود که بازار تهران، خیابان مولوی، میدان بهارستان، میدان امام خمینی، محله امیریه و خیابان جمهوری اسلامی را شامل میشود. یكی از خطرناكترین، گسلهای تهران، گسل ری است، 70درصد بافتهای فرسوده نیز در نیمه جنوبی شهر واقع شده، منطقه 15 از نظر میزان بافتهای فرسوده چالشدارترین منطقه تهران محسوب میشود و پس از این منطقه به ترتیب مناطق 12، 17، 10 قرار دارند.
این در حالی است كه در بافتهای فرسوده شهر، بیشتر مدارس و مراكز درمانی هم فرسودهاند و در برابر زلزله مقاوم نیستند. در صورت وقوع زلزله در تهران بسیاری از ساختمانها به طور كامل تخریب یا خسارت اساسی خواهند دید، ضمن اینکه كه خسارات ناشی از زلزله تنها به تخریب ساختمانها منتهی نمیشود، زیرا متاسفانه شهر تهران با مشكلاتی مانند مقاوم نبودن تاسیسات آب، برق، گاز، تلفن و شبكه فاضلاب در مقابل زلزله مواجه است و حوادث پس از وقوع زلزله میتواند وضعیت را بحرانیتر كند.