حضور بانوان معدنکار چند سالی است که در بخش معدن در حال جان گرفتن است و به حدی حضور بانوان در این عرصه رونق گرفته که از کل افراد شاغل در این بخش 97 درصد مختص آقایان است و 3 درصد آن را بانوان تشکیل میدهند و از حدود 33هزار و 220 نفر اعضای نظام مهندسی معدن، تعداد 9 هزار و 19 نفر آنها را بانوان تشکیل میدهند که این نشان از استقبال بانوان از این حرفه دارد. طبق این آمارها بسیاری از بانوان ما در حال فعالیت در معادن اقصی نقاط کشورند و بانوانی هستند که به تنهایی معادن خود را اداره میکنند. اما در این بین بانوان با مشکلاتی مواجه هستند که یا فعالیت آنها جدی گرفته نمیشود یا باید برای اثبات خود، فعالیت مضاعف از آقایان در این زمینه داشته باشند.
فریال مستوفی از بانوان معدنکار است که در گفتوگو با «فرصت امروز» درباره حضور بانوان و مشکلات آنها در این زمینه گفت: من معتقد هستم فعالیت بانوان در سالهای اخیر نشان دهنده توانایی آنها در بخش معدن است و تنها نیازمند این است که دیگران نیز نسبت به فعالیت آنها اعتماد و اعتقاد داشته باشند. من بهعنوان یک بانوی معدنکار به دلیل اینکه هیچگاه توانایی خود را از آقایان کمتر نمیبینم، خوشبختانه توانستم در این زمینه موفق عمل کنم.
سهامدار معدن مهدی آباد در یزد توضیح داد: این در حالی است که یکی از شاخصهای پیشرفت در جوامع پیشرفته سنجش میزان حضور بانوان در عرصه فعالیت و جامعه آن کشور است. در ایران بانوان ما در عین توانمندی به دلایل سنتی آنطور که باید نتوانستند در جامعه فعالیت کنند. اما این در شرایطی است که هنگامی که به آمار نگاه میکنیم حضور بانوان در دانشگاهها به مراتب بیشتر از آقایان است اما در بازار کار و جامعه شرایط متفاوتتر است.
مستوفی افزود: متاسفانه تاکنون مشارکت و فعالیت بانوان در بخش معدن به مراتب کمتر از آقایان است که از نظر من به دلیل عدم وجود زمینههای لازم است. بهعنوان مثال، هنگامی که بانوان تنها به دلیل سختی کار از تحصیل در رشته معدن منع شدند، تصمیم غلطی بود، زیرا این موضوع بستگی به انتخاب فرد دارد و باید انتخاب برعهده بانوان باشد.
ورود یک خانم به عرصه معدنکاری برای آقایان دشوار است
مریم علیخانی از جمله بانوان معدنکاری است که از 17 سالگی در زمینه معدن فعالیت خود را آغاز کرده و در حال حاضر معدن مرمریت مشکی در قم دارد، او در این زمینه در گفتوگو با «فرصت امروز» اظهار کرد: معدنکاری فعالیتی سخت و پر هزینه است. خصوصا برای یک خانم شرایط به مراتب سختتر است. هنگامی که یک خانم قصد ورود به جامعه و عرصه را دارد، باور این موضوع برای بسیاری از آقایان دشوار است و هنگامی که بهعنوان یک معدندار معرفی میشود، به سختی میپذیرند که یک خانم معدندار است و قصد فعالیت جدی در این زمینه را دارد.
او ادامه داد: من از 17 سالگی وارد این عرصه شدم و نکته جالب این بود که باور اینکه من با این سن کم معدندار هستم برای آنها بسیار سخت بود اما خوشبختانه هرچه به جلو پیش میرویم، شرایط بهتر از گذشته میشود. علیخانی درباره مشکلات معدنداران در شرایط فعلی گفت: مهمترین مشکل ما در حال حاضر، منابع طبیعی است. زیرا هنگامی که قصد فعالیت در محدوده خود را داریم، منابع طبیعی محدودیتیهایی برای ما ایجاد میکند که مشکلآفرین است. این مشکل منحصر به من نیست و هنگامی که با سایر همکاران در اقصی نقاط کشور صحبت میکنم همه نسبت به ایجاد محدودیتهای منابع طبیعی شکایت دارند.
او درادامه افزود: مشکل دیگری که من در حال حاضر با آن مواجه هستم، در زمینه فرآوری سنگ است. زیرا فرآوری سنگ در ایران با کشورهایی مثل ایتالیا قابل مقایسه نیست و متاسفانه ما روی سنگ هیچگونه فعالیتی انجام نمیدهیم. این بانوی معدنکار ادامه داد: از نظر من مسئولان باید از بانوان معدنکار حمایتهای لازم را داشته باشند، زیرا بانوان در چنین شرایطی و به هر سختی سعی در حضور در این عرصه دارند. من خودم یکی از افرادی هستم که طی این سالها پابه پای کارگرانم در معدن کار کردم تا بتوانم در این عرصه حرفی برای گفتن داشته باشم.
* ارتباط با کارشناس: sanazkolahdooz@yahoo.com