بازار سهام با کمبود وجه نقد مواجه است و امروز کمتر از 50میلیارد تومان نقدینگی در بازار وجود دارد. دید بدبینانهای در بازار حاکم شده است و ریشه همه این بدبینیها به نبود نقدینگی برمیگردد، چراکه سود بانکی و انواع اوراق با نرخهای بالای 24 درصد بدون ریسک وجود دارد و نسبت به تورم 12درصد سود حقیقی است. چشمانداز خیلی مثبت است و تا حد قابل توجهی رفع ریسک سیستماتیک سیاسی صورت گرفته، اما بازار به این رخدادهای مهم عکسالعملی نشان نداده و شادابی در بازار سهام و بخش تولید دیده نمیشود و رکود همچنان حاکم است.
تنها کالایی که در بازار ارزان شده، سهام است و کسی به این موضوع دقت نظر ندارد. حتی محصولات در بورس کالا که با کاهش 40درصدی روی تابلو میروند، ارزان به دست مصرفکننده نمیرسد چون واسطهها با نرخهای بهره 30-25درصدی محصولات را به دست مصرفکننده نهایی میرسانند در نتیجه قیمت تمامشده همان عدد قبلی درمیآید. شرایط فعلی اقتصاد فقط به ضرر سرمایهگذارهای واقعی است. قشر متوسط جامعه که عمده سرمایهگذاران بورس بودند و در اقتصاد واقعی سرمایهگذاری کردند ضربه اصلی را از شرایط فعلی خوردند. تا زمانی که نرخ بهره بانکی درست نشود تشویق به آمدن در بازار سهام خیلی سخت است.
حتی با وجود اینکه بر همگان مسلم است قیمتها ارزان و حتی به تعبیری مفت است اما باید تکلیف سرمایهگذار روشن شود. نامه چهار وزیر به رئیسجمهور به این معناست که وزیر اقتصاد که پیش از این روی موضوع تورم تأکید فراوان داشته به این نتیجه رسیده که موضوع رکود جدیتر از قبل است و به عبارتی زورآزمایی امروز عرصه اقتصاد، خروج از بحران رکود است. بازار سهام آینه تمام قد اقتصاد کشور است. اقتصاد کشور را نمیتوان از بازار سهام جدا کرد چون وقتی بهترینهای اقتصاد در چنین شرایطی قرار دارند طبیعتاً تکلیف صنایع کوچک و متوسط روشن است. بنابراین اقتصاد کشور به بازار سهام گره خورده و برای نجات اقتصاد باید نگاه مسئولان به بورس باشد.
* مدیرعامل شرکت مشاور سرمایه گذاری آوای آگاه