نظرسنجی سالانه ارزیابی بیگانه ستیزی فرانسه سال 2014 نشان داده است که این کشور با تعداد زیاد مهاجری که دارد، دچار بحران هویتی است. از هر 10 شهروند فرانسه هفت نفر، مخالف حضور مهاجران در کشور و به ویژه بازار کار و فعالیت های اقتصادی این کشور هستند. این وضعیت فرانسه سال 2014 است.
25 سال است که کمیسیون ملی حقوق بشر فرانسه، عملکرد فرانسوی ها را در زمینه نژادپرستی و خارجی ستیزی ارزیابی و گزارش آن را منتشر می کند. این ارزیابی، خانه به خانه و با توجه به شاخص های کلیدی مانند رابطه افراد با مهاجران، افراد با مذاهب دیگر و اقلیت ها انجام می شود.
سال 2009، فرانسه بیشترین میزان تعامل خود را با خارجی ها داشت. پنج سال پس از آن، این تصویر از تعامل فرانسوی ها تیره و تار شد. 70درصد از فرانسوی ها از تعداد بیش از حد مهاجران در کشورشان ناراضی بودند. 45درصد آنها نسبت به مسلمانان نظر مثبتی نداشتند و برخی از تعصبات نژادی آنها شدت گرفته بود.
به گفته رئیس کمیسیون ملی حقوق بشر فرانسه، Christine Lazerges، نظرسنجی پس از حملات ماه ژانویه پاریس درماه مارس انجام شد که تأثیر اتفاقات تروریستی را بر افکار عمومی ارزیابی می کرد. نتیجه آن، نشان داد که مردم خواستار افزایش امنیت هستند. آنها درباره قوانین قضایی کشور خواستار تغییراتی بودند.
41درصد موافق بازنگری قانون مجازات اعدام بودند و 44درصد هم احساس می کردند که دادگاه ها به اندازه کافی به مجرمان سخت نمی گیرند. نتیجه اطمینان بخشی که از نظرسنجی پس از اقدامات تروریستی به دست آمد، این بود که از نظر فرانسوی ها، همبستگی مردم پس از اقدامات تروریستی اولیه، باعث تقویت پذیرش و احترام به اقلیت ها شده است.
در واقع، افکار عمومی مغلوب انگیزه های تروریستی نشده است. بنابراین، تعامل فرانسوی ها با مسلمانان و سیاه پوستان آفریقای شمالی، 1.6درصد از نوامبر 2014 تا مارس 2015 افزایش داشت. اما این تعامل مثبت خیلی پایدار نبود. همان طور که سایت Liberation فرانسه در یک چشم انداز دورتر پیش بینی کرده بود، تنشی بین جامعه فرانسه و مهاجران و یک بحران هویتی به وجود خواهد آمد.
تحقیقات این مؤسسه نشان می دهد که تعصبات و پیشداوری هایی که میان مردم رخ می دهد، طی زمان و بسته به اتفاقات تاریخی نوسان داشته است. به عنوان مثال، پس از سال 1998 و جام جهانی، میزان تعامل جامعه فرانسه به طور ناگهانی افزایش یافت و با وقوع حادثه 11 سپتامبر، تنش قابل توجهی در جامعه فرانسه میان فرانسوی ها و خارجی ها مشاهده نمی شود. تعامل فرانسوی ها در سال 2009 به اوج خود می رسد اما پس از سال 2009 تنش و بحران هویتی در فرانسه افزایش یافت. دلیل اصلی آن هم بحران اقتصادی به وجود آمده در فرانسه است، زمانی که کشور با عدم وجود شغل کافی رو به رو شد.
حدود 72.1درصد از جمعیت فرانسه با حضور مهاجران در فرانسه موافق نیستند و معتقدند که امروزه، کشورشان پر از افراد مهاجر است. سه چهارم شرکت کنندگان در نظرسنجی سال 2014، می گویند که مهاجران برای بهره مندی از حمایت اجتماعی به این کشور می آیند. 59درصد از مردم فرانسه معتقدند که شانس یک خارجی برای کمک گرفتن و مورد حمایت قرار گرفتن بیشتر از یک فرانسوی است. بیشتر از یک سوم شهروندان فرانسه می گویند نوزادانی که در خانواده های مهاجر در فرانسه به دنیا می آیند، فرانسوی محسوب نمی شوند.
درمقابل این تعصبات تفکرات دیگری هم بین مردم وجود دارد. تقریبا 70درصد از مردم فرانسه معتقد بودند که باید کارگران مهاجر را مانند خودشان در نظر بگیرند، چرا که آنها هم در اقتصاد فرانسه سهم دارند.
همچنین حدود 63درصد از مردم فرانسه گفته اند که مهاجران، به غنی شدن فرهنگ فرانسه کمک می کنند. البته این تفکرات مثبت مردم، نسبت به سال 2008 بسیار کاهش داشته است. شاخص اول و دوم در سال 2008، به ترتیب 81درصد و 73درصد بود.
در نظرسنجی سال 2014، از هر 10 شهروند فرانسه، شش نفر مشکلات اقتصادی فرانسه را از چشم مهاجران می دیدند. از نظر آن ها مهاجران مقصر اصلی دشواری پیدا کردن شغل در فرانسه هستند. سیاه پوستان و مهاجران در فرانسه، با دریافت دستمزد کمتر و بهره مندی کمتر از امکانات و مزایای شغلی، موقعیت های شغلی را از مردم بومی فرانسه می گیرند. در حال حاضر، مشکل کمبود شغل در فرانسه تبدیل به یک بحران شده است.