هفته گذشته یکی از پرتنشترین هفتههای بازار در ماههای اخیر بود. نخستین روز معاملاتی، با نقد کردن افراد ریسک گریز سپری شد تا دو روز پس از آن معامله گران ریسکگریز دست به کار شوند و رفته رفته بازار را سبزپوش کنند. اما در ساعات پایانی روز دوشنبه بار دیگر ترس ناکام ماندن مذاکرات هستهای کشورمان بر معامله گران غلبه کرد و عرضهها شدت گرفت، تا این اتفاق سرآغازی باشد برای ریزش دو روزهای که در بیش از پنج ماه گذشته بیسابقه محسوب میشود؛ یعنی چیزی حدود 1900 واحد سقوط در دو روز متوالی. شاخص کل که روز دوشنبه بار دیگر از 76هزار واحد فراتر رفته بود در دو روز معاملاتی پایانی هفته، مسیر نزولی را در پیش گرفت تا بدون هیچ توقفی خود را به رقم 74.076.10 واحد برساند.
در این میان برای پی بردن به تناقض بزرگی مانند صفهای خرید دوشنبه صبح و صفوف فروش پگاهان سهشنبه باید نگاه عمیقتری به وقایع سیاسی هفته اخیر بیندازیم.
ورود وزرای امور خارجه چین و روسیه به وین به منظور شرکت در مذاکرات هستهای 1+5 و ایران در روزهای ابتدایی هفته، اطمینان به منجر شدن این دور از مذاکرات به توافق را در میان خریداران گسترش داد و همچنین صحبت از توافقات سیاسی در میان اخبار مطبوع دیگری که از وین به گوش میرسیددر نیمه نخست هفته، خریداران را تحریک و تهییج به خرید و ریسک پذیری کرد؛ زیرا پیشتر از آن دولت روسیه اعلام کرده بود حضور وزیر امور خارجه این کشور منوط به پیشرفت در مذاکرات خواهد بود. این خبر در میان اخبار مطبوع دیگری که از وین به گوش میرسیددر نیمه نخست هفته، خریداران را تحریک و تهییج به خرید و ریسک پذیری کرد.
این در حالی بود که بدبینان به توافق هر از گاهی در عرصه عرضه خودنمایی کردند. عقربههای ساعت چرخیدند و عصر روز دوشنبه، درست زمانی که خریداران روزهای قبل مانند تمام ملت ایران منتظر خبر امضای توافقات بودند، اخبار وین گوش بازار را کر کرد. «مذاکرات ماه آینده از سر گرفته میشود». موج انفجار این جمله آنقدر وسیع بود، که به نظر میرسید کسی سایر اخبار را پیگیری نمیکرد. دستاوردهای تیم مذاکرهکننده ایرانی با اینکه در مقایسه با سال گذشته از نظر اعداد و ارقام بزرگتر به نظر میرسید، بهصورت کامل در سایه محکومیت مذاکرات به تمدید قرار گرفت. سخنرانی ریاست جمهوری و مصاحبه وزیر امور خارجه کشور نیز نتوانست از وحشت القا شده به بازار بکاهد. معاملهگران در صبح سه شنبه چشم به صفوف طویل فروش گشودند و البته بر حسب عادت تعداد زیادی از آنان به جمع منتظران در صفها پیوستند. در این میان بازار شایعات باز هم داغ بود؛ یکی از نخستین شنیدههای روز سهشنبه حکایت از آن داشت که کارگزاریها پس از اتمام روز کاری دوشنبه اقدام به تشکیل صفوف فروش روز سهشنبه کردهاند و پس از اکتشاف این موضوع توسط سازمان اوراق بهادار تهران، این سازمان اقدام به حذف امکان لغو این دستورها کرده بود. اما این موضوع در حد شنیدهای باقی ماند تا معاملهگران در ابهام نگهداری یا ورود به صفوف بمانند. تب فروش آنقدر شدید بود که حمایتهایی مانند 75هزار واحد و 74500 واحد نتوانستند از وخامت اوضاع بکاهند و شاخص کل درست در یک قدمی 74هزار واحد و تنها زمانی دست از نزول کشید که هفته کاری به پایان رسیده بود.
و اما در هفته جاری با توجه به مسائل مطرح شده و از دید تکنیکالی، میتوان دو سناریو کلی را برای بازار پیشبینی کرد. در سناریو اول انتظار میرود شاخص به محدوده زیر 73900 نفوذ نکرده و حرکتی صعودی و با شیبی ملایم را در پیش بگیرد. عدم مشاهده صفوف فروش در گشایش این هفته بازار شرط لازم اما ناکافی تحقق این امر خواهد بود. در سناریو دوم شاخص حمایت 73900 واحد را به سمت پایین شکسته و راهی 72600 واحد میشود تا در منطقه مذکور وضعیت نزولی یا صعودی بودن روند کلی خود را به روشنی مشخص کند. لازم به ذکر است، روز پنجشنبه گذشته رهبر معظم انقلاب در جمع بسیجیان حاضر شده و به روشنگری اساسی پرداختند. ایشان با بیان «به همان دلیلی که با اصل مذاکرات مخالف نبودیم با تمدید مذاکرات هم مخالف نیستیم» حمایت کامل خود را از مذاکرات، البته مشروط به رعایت حدود، اعلام کرده و پس از آن با بیان «اگر مذاکرات به نتیجه نرسد آنکه بیش از همه ضرر میکند، امریکاییها هستند نه ما» تمایل خود را به حصول توافقی در شأن ملت ایران ابراز کردند. با در نظر داشتن تصریحات مقام معظم رهبری، نگارنده سناریو نخست را برای هفته پیش رو محتملتر میداند.