برخی از کشاورزان شهرستان محلات از توابع استان مرکزی معتقدند که کشت چغندر با تلخیها و مشکلات زیادی همراه است و سود آن پاسخ هزینهها و زحماتشان را نمیدهد. تعدادی از بهرهبرداران عمده چغندرقند محلات اظهار کردند: هزینههای بالای تولید و پرداخت نشدن به موقع مطالبات کشاورزان از جمله مشکلات موجود است. این بهرهبرداران که بیشترشان دانش آموخته بخش کشاورزی هستند، افزودند: کم آبی، پرداخت نشدن به موقع بهای محصول و هزینه باربری توسط کارخانه، کشاورزان را آزرده خاطر کرده است.
حسن علیخانی دانش آموخته کشاورزی و تولیدکننده چغندرقند گفت: قیمت محصول تولیدی هیچ گونه سنخیتی با هزینههای بالای تولید ندارد. بهای محصول نیز به موقع پرداخت نمیشود. سال گذشته بابت فروش محصول چغندرقند هفت ماه بعد از تحویل محصول، مطالبات خود را دریافت کردم امسال نیز زمان مشخصی را برای پرداخت مطالبات تعیین نکردهاند و معلوم نیست وضعیت بهتری از پارسال داشته باشیم. این مشکلات باعث شده تا سطح زیر کشت محصول چغندرقند را از 40 هکتار در سال گذشته به 15 هکتار در سال جاری کاهش دهم.
یک تولیدکننده برتر چغندرقند در استان مرکزی نیز در این باره گفت: کاشت این محصول نیاز به سرمایه در گردش بسیاری دارد چرا که هزینه تولید بالا است و بهای محصول بعد از گذشت چندین ماه پرداخت میشود. عباس بهمنی افزود: کشاورز باید بهای سم، کود و بذر را نقد پرداخت کند به همین دلیل نیاز به سرمایه در گردش بسیار دارد تا با تاخیر در دریافت مطالبات دچار مشکل نشود.
وی بیان کرد: از طرف دیگر عیارسنجی محصول عادلانه نیست و باید نظیر محصول گندم که نمایندهای از جهاد کشاورزی برای سنجش کیفیت محصول موقع خرید حضور دارد، برای چغندر قند نیز نمایندهای حضور داشته باشد. مدیر جهاد کشاورزی محلات نیز گفت: چغندر قند محصولی آب بر است و دوره تولید بالایی دارد به همین دلیل محصولی هزینه بر است. علیرضا وکیلزاده افزود: کشت چغندر قند برای کشاورزانی که مالک زمین هستند و از آب خوبی نیز برخوردارند به صرفهتر است اما برای کسانی که نیاز به خرید آب یا اجاره زمین دارند، کشت این محصول خیلی سود ندارد.
وی بیان کرد: خرید تضمینی چغندر قند به نرخ کیلویی 2 هزار و 700 ریال برای کشاورزانی که سطح زیر کشت بالایی دارند و برای تامین آب بهایی پرداخت نمیکنند همراه با صرفه اقتصادی بالایی است. وکیلزاده افزود: با این وجود کشت و تولید این محصول نسبت به محصولات دیگر مثل هندوانه و صیفیجات توصیه میشود. وی بیان کرد: در صورت راهاندازی کارخانههای فرآوری چغندرقند در استان مرکزی بهویژه در شهرستان محلات، کاشت این محصول به صرفهتر خواهد شد.