احمد دنیانور، عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران معتقد است، در شرایطی که سود تولیدکننده فولاد بین 4تا 5درصد است چگونه میتواند مالیات بر ارزش افزوده 9درصدی را پرداخت کند؟ او با تاکید بر اینکه «طبق اصول اقتصادی هنگامی که یک فعالیت اقتصادی توجیه ندارد» توضیح میدهد که در چنین شرایطی «تعطیلی» و «استفاده از روشهای غیراصولی» تنها راههای موجود برای فعالان اقتصادی است.
طی روزهای اخیر علیرضا طاری بخش، معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی نسبت به نحوه معامله فولادسازان در بازار نکاتی را اظهار کرد که در نوع خود قابل توجه بود. براساس اظهارات وی، «یکی از مشکلات این بخش استفاده از کد اقتصادی (اطلاعات و اسناد هویتی) مربوط به دیگر شرکتها در معاملات است که این امر میتواند یکی از مصادیق تخلفات موضوع قانون پولشویی تلقی شود.»
وی با بیان اینکه، صدور فاکتورهای غیرواقعی از مصادیق اخلال در نظام اقتصادی است، اظهار داشت: «در این حالت با صدور اینگونه فاکتورها، مودیان غیرفعال با مودیان فعال واقعی جابه جا میشوند و این امر منجر به عدم شناسایی فعالان اقتصادی و در نتیجه فرار مالیاتی میشود.»
برهمین اساس «فرصت امروز» طی گفتوگو با برخی فعالان بازار فولاد به بررسی این موضوع پرداخت. احمد دنیانور، مدیرعامل مجتمع فولاد جنوب و عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران یکی از افرادی است که این موضوع را تایید و اظهار میکند: سازمان امور مالیاتی و قوانین وضع شده از سوی آنها یکی از دلایل اصلی فرار مالیاتی فعالان فولادی است، یعنی اگر قوانین درست مالیاتی و همچنین عملکرد درست در محاسبه مالیات داشته باشیم، هیچگونه فرار مالیاتی رخ نخواهد داد.
او در ادامه میافزاید: هنگامی که بحث دریافت مالیات بر ارزش افزوده مطرح شد، به دفعات به این سازمان نسبت به شیوه غلط این قانون اعتراض کردیم زیرا دریافت مالیات بر ارزش افزوده با این شیوه در صنعت فولاد امکانپذیر نخواهد بود. نواقص بسیاری از جمله بالا بودن قیمت و ارزش فولاد و در نتیجه زیاد بودن 9درصد ارزش افزوده در مقایسه با سود بسیار کمتر از این عدد را دارد.
دنیانور میافزاید: صنعت فولاد از حجم بالایی از پول برخوردار است و معاملاتی با حجم بسیار بالا را میطلبد، در عین اینکه در حال حاضر سود بالایی ندارد. در شرایطی که سود تولیدکننده فولاد شاید به 4 یا 5درصد برسد چگونه میتوان مالیات بر ارزش افزوده 9درصدی را پرداخت کند. طبق اصول اقتصادی هنگامی که یک فعالیت اقتصادی توجیه ندارد یا باید تعطیل شود یا به راههای غیراصولی و فرار روی بیاورند.
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با بیان اینکه تولیدکنندگان فولاد به دلیل حجم گسترده فعالیت امکان تعطیلی ندارند پس راه دوم را انتخاب میکنند، میگوید: فولاد یک عنصر تولید مستقیم از مواد اولیه نیست و دارای زنجیرههای مختلف و متفاوتی در چرخه تولید فولاد است. آیا مالیات باید بر کنسانتره دریافت شود؟ آیا مالیات باید بر گندله دریافت شود؟ و... یا از محصول نهایی مثل فولاد و ورق مالیات دریافت شود. متاسفانه سازمان امور مالیاتی به دلیل عدم وجود اطلاعات دقیق قانون پیچیدهای تعیین کرده که امکان اجرای آن وجود ندارد پس امکان فرار از آن به راحتی وجود دارد.
بانک اطلاعاتی سازمان امور مالیاتی، راه فرار را بسته
حسین عباسی، مدیرعامل فولاد نوین هرمز ایرانیان نیز در گفتوگو با «فرصت امروز» نظری متفاوت از دنیانور عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، دراین باره اظهار میکند: با توجه به وجود بانک اطلاعاتی مودیان، فرار مالیاتی به راحتی امکان ندارد به عنوان مثال شرکتهای سهامی خاص که مجبور به ارائه گزارش عملکرد خود در مجمع هستند، هیچگاه امکان ارائه اطلاعات غلط را ندارند. از طرفی شرکتی که قصد فعالیت شرعی دارد هیچگاه به دنبال چنین راههایی نخواهد رفت.
او در ادامه میافزاید: از نظر من سازمان امور مالیاتی با توجه به اطلاعاتی از جمله کد اقتصادی، بانکها اطلاعاتی متعدد و... راه فرار را برای فعالهای این عرصه بسته است اما تولیدکنندگانی هستند که به قول معروف زیرآبی میروند و با استفاده از راههای نادرست و شیوههایی غیراصولی از پرداخت مالیات شانه خالی میکنند. شرکتهای فولادی از جمله شرکتهای خوشحساب این سازمان بودند اما در حال حاضر، به دلیل ضررهای مکرر تولیدکنندگان این حوزه و نبود سود و قوانین متعدد سازمان مالیاتی و تفاسیر به رأی از طرف بعضی از تولیدكنندگان فولاد، آنها با مشکلات عدیدهای مواجه شدهاند.
برهمین اساس، فعالان عرصه فولاد ضمن تایید صحبتهای طاری بخش معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی، معتقدند به دلیل قوانین سخت و پیچیده سازمان امور مالیاتی از سویی و دریافت مالیات بر ارزش افزوده 9درصدی از سوی دیگر زمینههای لازم برای دور زدن قانون را ایجاد میکند اما باید به این نکته توجه داشت که در این شرایط تولیدکنندگان استثنا و مقید به اصول وجود دارد.