براساس اخبار منتشر شده در رسانهها، ترکیه و رژیم صهیونیستی در آستانه امضای قراردادی در حوزه انرژی و انتقال گاز قرار دارند. کارشناسان و ناظران بینالمللی معتقدند توافق اخیر طرفین نشانهای از گرم شدن روابط سیاسی و اقتصادی آنها پس از تنشها و درگیریهای پیش آمده بر سر کشته و زخمی شدن تعدادی از اتباع ترکیه در کشتیای است که قصد داشت در سال 2010 میلادی به نوار غزه در فلسطین اشغالی سفر کند.
در این راستا و طبق گزارش منتشر شده در خبرگزاری بلومبرگ و در تاریخ 5 مه سال گذشته میلادی، «یووال اشنانیتز» وزیر انرژی رژیم صهیونیستی اعلام کرد که اسرائیل بهزودی با اتمام فرآیند ساخت و توسعه میدان گازی «لِویتان» فرآیند صادرات گاز به مصر و ترکیه را آغاز خواهد کرد. این اظهارات در پی آن مطرح شد که مقامات ترکیه از قصد خود برای تنوع بخشیدن به منابع تامین گاز مورد نیاز خود به منظور کاهش وابستگی به گاز طبیعی روسیه خبر دادند. گفتنی است روسیه با صادرات سالانه 50 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی به ترکیه، 55 درصد از انرژی مورد نیاز آنکارا را تامین میکند.
براساس برنامهریزیهای صورت گرفته، ترکیه قصد دارد نیمی از ذخایر گاز موجود در میدان گازی «لِویتان» را از طریق خط لوله وارد کند و در فاز دوم انتظار میرود صهیونیستها باقی مانده ذخایر گازی موجود را از طریق ترکیه به بازار انرژی اروپا صادر کنند.
پیشتر در ماه جاری، شرکت « Zorlu Holding » ترکیه از برنامه خود برای افزایش حجم سرمایهگذاری در صنعت گاز رژیم اشغالگر قدس از طریق انعقاد قراردادهای سرمایهگذاری مشترک خبر داد. در بیانیه صادر شده توسط شرکت ترکیهای آمده است: «ما ارتباطات بسیار مستحکمی در اسرائیل داریم و واردات گاز از اسرائیل به ترکیه تجارت بسیار بزرگ و مهمی است.» در همین ارتباط «عمر یونگول» مدیر اجرایی شرکت «Zorlu Holding» ترکیه اظهار داشت: «با توجه به درخواست شرکای ما در اسرائیل برای سرمایهگذاری بیشتر، ممکن است ما در کنسرسیوم احتمالی که برای انتقال گاز اسرائیل به ترکیه تشکیل خواهد شد حضور داشته باشیم.» گفتنی است ارزش پروژه انتقال گاز از فلسطین اشغالی به ترکیه رقمی معادل 8میلیارد دلار برآورد شده است.
لازم به ذکر است که شرکت «Zorlu Holding» در بخش تولید برق رژیم صهیونیستی نیز سرمایهگذاری کرده و از شرکتهای فعال در این حوزه محسوب میشود.
تمایل ترکها به همکاری نـزدیـکتر اقــتـصادی با صهیونیستها تنها به شرکت «Zorlu Holding» محدود نشده و تعدادی از شرکتهای انرژی ترکیهای قصد دارند تا با ایجاد یک کنسرسیوم، با خرید گاز صادراتی رژیم صهیونیستی، آن را به بازارهای انرژی اروپا صادر کنند.
در این چارچوب «باتو آکسوی» مدیر اجرایی شرکت «Turcas» در مصاحبه با روزنامه «حریت» اعلام کرد: «نخستین محموله گاز صادراتی اسرائیل ظرف پنج سال آینده به ترکیه خواهد رسید.» وی ادامه داد: «مطابق برنامهریزی صورت گرفته هر شرکت ترکیهای عضو کنسرسیوم بخشی از این محموله گازی را خریداری خواهد کرد.» آقای آکسوی با اشاره به استقبال صورت گرفته از ایده کنسرسیوم خرید گاز گفت: «تاکنون 15 شرکت فعال در حوزه انرژی آمادگی خود را برای حضور در کنسرسیوم خرید گاز از اسرائیل اعلام کردهاند.»
با این وجود، کارشناسان صنعت انرژی ترکیه معتقدند با توجه به استعفای «داوود اوغلو»، نخستوزیر ترکیه، تحولات احتمالی در کابینه این کشور، نهایی شدن قرارداد واردات گاز از رژیم صهیونیستی در هالهای از ابهام قرار دارد. باوجود تحلیل مذکور، بسیاری از تحلیلگران و فعالان حوزه انرژی معتقدند «برات البیراک» وزیر انرژی فعلی ترکیه که داماد رئیسجمهوری این کشور نیز محسوب میشود طی هفتههای آینده به احتمال زیاد به مقام نخستوزیری خواهد رسید که این موضوع میتواند فرآیند انعقاد قرارداد واردات گاز میان ترکیه و رژیم صهیونیستی را تسریع کند. از سوی دیگر مقامات رژیم صهیونیستی اعلام کردهاند که مجوزهای لازم جهت توسعه میدان گازی «لِویتان» را برای شرکتهای انرژی صهیونیستی صادر خواهند کرد تا فرآیند صادرات گاز به مصر و ترکیه به سرعت آغاز شود.
در همین رابطه وزیر انرژی رژیم اشغالگر قدس در گفتوگو با رسانهها اعلام کرد: «روابط سیاسی و دیپلماتیک ما با ترکیه بهزودی به حالت عادی باز خواهد گشت و این زمینه را برای صادرات گاز به بازار بزرگ انرژی این کشور فراهم خواهد کرد.» وی افزود: «آنها به گاز صادراتی ما نیاز دارند و ما به بازار انرژی آنها و این میتواند منجر به نهایی شدن قرارداد گازی میان ما و ترکها شود.»
براساس برآوردهای صورت گرفته ذخایر گاز طبیعی میدان گازی «لِویتان» رقمی معادل 622 میلیارد مترمکعب گزارش شده است.