هر یک از ما راه و روش مخصوص خود را برای قضاوت درباره خریدهایمان داریم. بعضی مواقع سعی میکنیم خودمان را قانع کنیم که کارمان درست است و مواردی هم پیش میآید که از کار خود مطمئن هستیم. بهدستآوردن این اطمینان در زمینه درستبودن خریدی که انجام میدهیم خیلی وقتها کار چندان سادهای نیست. حتما برای شما هم بارها پیش آمده که یک کالای کوچک یا بزرگ را خریداری کرده و پس از خرید از این کار پشیمان شدهاید. این حس و حال که تجربهاش اصلا جالب نیست، منجر به سرخوردگی و از دست رفتن اعتمادبهنفس میشود.
حالا به این فکر کنید که چه میشد اگر روشی ساده وجود داشت برای خرید با اطمینان و بدون عذاب وجدان. برای تجربه این حس آرامشبخش راهحلهایمکانیکی جواب نمیدهد و باید دست به دامان یک ترفند ذهنی شد. نگران نباشید! این راهکار ذهنی چندان سخت نیست. تنها کافی است کمی تجزیه و تحلیل کنید. برآورد هزینه هر بار استفاده» ترفندی ساده و کارآمد برای حل عذابوجدانهای نابودکننده بعد از خریدهای بیمناسبت است.
برای اجرای این روش باید چند مرحله را طی کنید:
نخست اینکه تعداد دفعات استفاده از کالای مدنظر را برآورد کنید. واقعبینی رمز موفقیت در این مرحله است. خیلی ساده است که تعداد دفعات برآوردی شما بیش از اندازه واقعی باشد. مهم این است که با خود روراست باشید و واقعیت را به خودتان بگویید. طیکردن این مرحله فرصت مناسبی برای مبارزه با هوا و هوسهای خریدکردن است. در مرحله دوم باید هزینه هر بار استفاده را برآورد کنید. پس از اینکه تعداد دفعات یا مدتزمان استفاده از کالا را تخمین زدید، نوبت برآورد هزینه هر بار استفاده از کالا است. حدس بزنید که برای هربار استفاده از کالای مدنظر چقدر هزینه از جیبتان میرود. مرحله دوم در واقع مکمل فرآیندی است که در مرحله اول طی کردید.
استفاده از این روش میتواند منافع جیب شما را تامین کند. بهعنوان نمونه اگر میخواهید کالای تزیینی بخرید، میتوانید پیش خود برآورد کنید که چند سال آن را در خانه یا محل کارتان نگاه میدارید. بعد از خود بپرسید ارزشاش را دارد؟ دلزدگی نمیآورد؟ و از این دست پرسش ها. البته گاهی هم پیش میآید که این ترفند ذهنی به کار نمیآید و نمیتواند عذابوجدان پس از خرید را کاهش دهد یا از میان بردارد. اگر کیفیت کالا بر قیمت آن مقدم باشد یا اگر فقط یکبار بخواهید از کالایی خاص استفاده کنید، به سراغ این ترفند ذهنی نروید چون بدتر ذهنتان را آشفته میکند.
راههایی برای صرفهجویی در مصرف سوخت
سفرهای تابستانی آغاز شده است و معمولا بیشترین مسافرتها در این فصل با ماشین شخصی صورت میگیرد، از این رو دانستن راههایی برای صرفهجویی در مصرف سوخت میتواند مفید باشد. راههایی ساده که به شما کمک میکند علاوه بر صرفهجویی در مصرف سوخت نیز سفری امنتر داشته باشید. رانندگی در محدوده سرعتی 80 تا 90 کیلومتر در ساعت و دور موتور کمتر از 3000 باعث میشود بهترین راندمان مصرف بنزین را داشته باشید. میزان سوخت مصرفی هم که در دفترچه راهنمای ماشین شما درج شده نیز براساس این محدوده سرعتی است. بنابراین درصورت رانندگی با سرعت بالاتر این حد میزان مصرف سوخت افزایش خواهد یافت. جهت استفاده اقتصادیتر از خودرو و صرفهجویی در مصرف سوخت موارد زیر توصیه میشوند:
• از رانندگی پر شتاب پرهیز کنید
• برای گرم کردن موتور در حالت درجا، زمان طولانی صرف نکنید. هنگام حرکت از حالت سکون، به آرامی شتاب بگیرد.
• از تنظیم بودن موتور خودروی خود همواره اطمینان حاصل کرده و از جدول زمانبندی سرویسهای دورهای پیروی کنید. این کار باعث افزایش عمر قطعات خودرو خواهد شد.
• از استفاده غیرضروری سیستم تهویه مطبوع خودداری کنید.
• هنگام رانندگی در جادههای ناهموار از سرعت خودرو بکاهید.
• به منظور افزایش عمر لاستیکها و کاهش مصرف سوخت فشار باد لاستیکها را همواره در حد استاندارد نگهدارید.
• فاصله ایمنی تا خودروی جلویی را حفظ کنید تا از ترمز گرفتنهای شدید و در نتیجه سائیدگی لاستیکها و لنتهای جلوگیری و نیز در مصرف بنزین اضافی برای شتابگیری دوباره صرفهجویی شود.
• استفاده از باربندهای غیراستاندارد و وجود بار اضافه غیرضروری (وسایل اضافی و غیرضروری) در خودرو باعث افزایش مصرف سوخت میشود.
• پایین بودن شیشههای جانبی (مخصوصا در سرعتهای بالا) باعث افزایش مصرف سوخت میشود.
• عدم انجام سرویسهای ادواری (تعویض به موقع قطعات مصرفی مانند فیلتر هوا، شمعها، وایرها و فیلتر سوخت) افزایش مصرف سوخت را به دنبال دارد.
• هنگام رانندگی پای خود را برای استراحت روی پدال کلاچ تکیه ندهید. این کار باعث سائیدگی زودرس کلاچ و افزایش مصرف سوخت میشود.
• تنظیم نبودن زاویه چرخها باعث سائیدگی زودرس لاستیکها و افت توان موتور و در نهایت مصرف سوخت بیشتر میشود.
• وزش باد در جهت مخالف رانندگی باعث افزایش مصرف سوخت میشود. در چنین شرایطی بهتر است با سرعت کمتری حرکت کنید.
• هنگام شروع حرکت در برف، گل یا ماسه از دنده دو استفاده کرده و به آرامی پدال گاز را بفشارید تا از در جا چرخیدن چرخهای جلو، جلوگیری شود. درصورت نیاز میتوان از دندههای سنگینتر یک (و عقب) استفاده کرد.
در صورت توقف خودرو بیش از سه دقیقه، خودرو را خاموش کنید، زیرا میزان مصرف بنزین در این حالت معادل طی کردن یک کیلومتر مسافت است. برای رسیدن به سرعت مطلوب، پدال گاز را تا نیمه فشار دهید، زیرا سرعت گرفتن پرگاز، مصرف بنزین را بهصورت آنی افزایش میدهد. سرعت مابین 60 الی 90 کیلومتر در ساعت مطمئن و اقتصادی است، با افزایش سرعت مصرف سوخت و آلودگی بهشدت افزایش مییابد.
استفاده از قطعاتی مانند سر اگزوزهای غیراستاندارد که بهعنوان مانعی بر سر گازهای خروجی اگزوز عمل میکند، باعث بروز اشکال در نحوه احتراق موتور خودرو و در نتیجه سبب افزایش مصرف سوخت خواهد شد. استفاده از دنده معکوس روی سطح لغزنده خطرناک است. این کار باعث تغییر ناگهانی سرعت چرخها و سرخوردن خودرو میشود. در صورت گیرکردن خودرو در برف، گل و ماسه، به منظور بیرون آوردن آن به طور مکرر دنده را بین دنده یک و دنده عقب تغییر دهید و به آرامی پدال گاز را بفشارید. زیاد گاز ندهید. اگر پس از انجام موارد فوق هنوز خودرو در گل یا برف گیرکرده بود، از یک یدک کش جهت بیرون آوردن آن استفاده کنید. در غیراین صورت به دلیل بالا رفتن دمای موتور، به موتور و گیربکس آسیب میرسد.