سال 93 در حالی رو به پایان است که بازارهای سرمایهگذاری در این سال شرایط سختی را تجربه کردند. از یک سو بازار مسکن و سرمایه رکودی سنگین را تحمل کردند و از سوی دیگر بازارهای دلالی مثل ارز، سکه و طلا هم شرایط نسبتا مشابهی را با برخی نوسانات جزئی صعودی تجربه کردند. اما در این میان بانکها برنده رخوت حاکم بر این بازارها بودند و توانستند در سال 93 بیشترین بخش سرمایهها را جذب کنند. البته بانکها مجبور بودند در این سال با موسسات مالی غیرمجاز هم در این باره رقابت کنند و با سودهای چشمگیری که اینگونه موسسات اعلام کردهاند، بجنگند. اکنون مهمترین پرسشی که وجود دارد این است که در سال 94 نقدینگی سرگردان، راهی کدام بخش میشود.
بانک، همچنان گزینه اصلی
جلیل قهرمانی، کارشناس اقتصادی در این باره به «فرصت امروز» گفت: بانکها به دلیل سود بدون ریسکی که به سپرده گذاران خود میپردازند، همواره جزو جذابترین بخشهای سرمایهگذاری در کشور هستند اما ممکن است در برخی سالها بازارهای موازی به دلیل رشد قابل ملاحظه بازدهی بیشترشان، موقتا سرمایههای بیشتری را جذب کنند اما در نهایت با فروکش کردن تب این بازارها، پولها دوباره راهی سپردههای بانکی میشوند. پس بانکها در سال 94 هم جزو جذابترین بخشهای سرمایهگذاری هستند اما نکته مهم این است که باید ببینیم در سال پیشرو، کدام بازار از بازدهی موقت بیشتری برخوردار است؟
وی افزود: یکی از بازارهای کم ریسک و با بازدهی بالا که عموم مردم علاقهمند به سـرمـایـهگـذاری آن هستند بخش مسکن است. مسکن در سال 93 سختترین رکود خود را تجربه کرده است و به نظر نمیرسد که این رکود در سال آینده هم به پایان برسد. البته با بحث وام 80 میلیون تومانی خرید مسکن، امیدهایی به پایان رکود بخش مسکن به وجود آمد اما در نهایت بانک مرکزی با این پیشنهاد مخالفت کرد و پیشنهاد وام 60 میلیون تومانی خرید مسکن در دستور کار قرار گرفت. تصویب این وام ممکن است کمی تقاضای مسکن را تحریک کند اما نمیتواند تقاضای موثری را وارد بازار کند. البته مراحل تصویب و اجرای وام 60 میلیونی حداقل ششماه طول میکشد و در صورت تصویب ما انتظار داریم تا در نیمه دوم 94 بازار مسکن اندکی از رکود خارج شود و حرکت اصلی خود را در سال 95 آغاز کند
این کارشناس اظهار کرد: به اعتقاد من در کنار بانکها درسال 94 این بازار سرمایه است که محتملترین بازار ممکن برای جذب نقدینگی است. نشانههای زیادی از خروج تدریجی بازار سرمایه از رکود سنگین سال گذشته وجود دارد. تقریبا همه عواملی که موجب رکود سنگین حاکم بر بازار سرمایه شدهاند در حال از بین رفتن هستند. نرخ خوراک پتروشیمی و موضوع پالایشگاهها به نتایج نسبتا روشنی رسیدهاند اما مهمتر از همه موضوع مذاکرات هستهای است که در صورتی که توافق حاصل شود، بلافاصله حجم و ارزش معاملات بازار به طور چشمگیری افزایش خواهد یافت. البته نباید فراموش کرد که شیب این صعود ملایم خواهد بود و نباید منتظر یک رشد سریع باشیم اما به طور قطع بازار سرمایه در کنار بانکها دو گزینه محتمل در جذب بیشترین نقدینگی سال 94 هستند.
مذاکرات هستهای تعیینکننده است
اما برخلاف اظهارات این کارشناس، حسین فرحی، کارشناس اقتصادی در این باره معتقد است: بازار ارز و طلا در سال 94 مستعد رشد هستند. در شرایط فعلی بازار ارز شاهد رشد حجم خریدهاست که این حجم از خرید، خواهینخواهی رشد قیمتی را در پی خواهد داشت. علاوه بر اینکه اینگونه بازارها شایعه محور هستند و قوت گرفتن چنین شایعهای در بازار، خود محرک رشد نوسانی خواهد بود، اما اینکه بازار ارز تا چه میزان توانایی رشد دارد به موضوع مذاکرات هستهای ربط دارد، چرا که توافق یا عدم توافق درمذاکرات هستهای تعیین میکند که بازار ارز در سال 94 قیمت پنج هزار تومان را ببیند یا نه.
در صورت عدم حصول توافق هستهای که سرنوشت آن بالاخره در سال 94 روشن میشود و نمیتواند بیش از این به روند فرسایشیاش ادامه دهد، دلار رقم پنج هزار تومان را خواهد دید اما در صورت حصول توافق تب دلار کاهش مییابد اما بسیار بعید است که از سه هزار تومان کمتر شود چرا که اعضای اقتصادی دولت روی این رقم حساس هستند. به نظر من با آغاز سال جدید تا مقطع توافق در نظر گرفتن قیمت چهار هزار تومان برای دلار معقول است.
این کارشناس تاکید کرد: طلا هم در شرایط فعلی حاکم بر جهان تمایل به رشد دارد. تاثیر بحران یونان بر بازارهای اروپا همچنان تداوم دارد و به بیثباتی اقتصاد جهانی دامن میزند. در بازار داخلی هم کاهش قیمت نفت منجر به تضعیف اقتصاد کشور میشود و انگیزه خریداران طلا را بهعنوان یک سرمایهگذاری مطمئن افزایش میدهد.
فرحی ادامه داد: من در مجموع برای سال 94 به تقسیم نقدینگی در چهار بخش اعتقاد دارم. بهنظر من بخشهای بازار سرمایه، سپردههای بانکی بهعنوان بخشی از بازار پولی و مالی، ارز و طلا رقابت سنگینی را با یکدیگر بر سر جذب سرمایههای سرگردان خواهند داشت و هر یک بخشی از این سرمایهها را به خود اختصاص میدهند.