با وجود سقوط جهانی قیمت نفت و افت شدید نفت برنت دریای شمال، امروز قیمتها تا 93 دلار افزایش یافت که نشان از رشد جهانی قیمت نفت دارد. این درحالی است که همچنان نگرانیها از مازاد تولید پا برجاست.
به گزارش رویترز، با توجه به کاهش قیمت نفت از سوی عربستان سعودی و تخفیف 1.25 دلاری این کشور برای خریداران آسیایی و کاهش 40 سنتی قیمت برای خریداران اروپایی و امریکایی پیشبینی میشود که کشورهایی نظیر ایران و ونزوئلا در نشست آتی اوپک فشار خود را بر سایر اعضا جهت کاهش تولید آغاز خواهند کرد. گفتنی است صنعت نفت ایران به دلیل مناقشه هستهای این کشور با غرب تحت تحریمهای بینالمللی قرار گرفته و این موضوع بر حجم صادرات نفت ایران تاثیر منفی گذاشته است.
از سوی دیگر، ایران با افزایش تولید فولاد خام و برنامهریزی برای افزایش بیشتر ظرفیت تولید این محصول قصد دارد تا بخشی از ضررهایی که به واسطه تحریمها بر صنعت نفت این کشور وارد میشود را جبران کند. چرا که صنعت فولاد این کشور با محدودیتهای صنعت نفتش رو به رو نیست هرچند که به دلیل تحریمهای بانکی دریافت پولهای حاصل از فروش فولاد در بازارهای جهانی نیز با مشکلاتی مواجه خواهد بود.
پس از یک هفته سقوط شدید قیمت، هر بشکه نفت برنت دریای شمال به 93 دلار در هر بشکه رسید. انتشار آمارهای مثبت از بازار کار در ایالاتمتحده و حرکت رو بهرشد بازارهای مالی حاکی از رشد بیشتر اقتصادی و رشد تقاضا برای خرید سوخت است. سقوط پنجدرصدی نفت برنت دریای شمال در هفته گذشته شدیدترین افت آن از آپریل 2013 بود. از دلایل این سقوط میتوان به قویتر شدن دلار، کاهش تقاضا و تولید مازاد بر نیاز بازار اشاره کرد. بعد از فروش وسیع هفته گذشته به ثبات رسیدن قیمتها البته چندان دور از انتظار نیست، اما تا زمانی که نشست اوپک برگزار نشده و کاهش تولید توسط اعضا تصویب نشود نمیتوان انتظار تثبیت یا رشد قیمتها را داشت.
نفت برنت دریای شمال برای ماه نوامبر با 60 سنت افزایش به 92.91 دلار در هر بشکه رسید، اما پایینترین قیمت 91.48 دلار بود که شدیدترین کاهش از ژوئن 2012 بود. در این بین نفتخام امریکا برای ماه نوامبر با 40 سنت افزایش به 90.19 دلار در هر بشکه رسید.
گفتنی است که بازارهای سهام در آسیا پس از انتشار گزارش بازار شغل امریکا و کاهش نگرانی از کندشدن رشد جهانی اقتصاد حرکتی رو به جلو داشتند. بازار نیکئی در توکیو 1.3 درصد افزایش داشت و بازار سهام هنگکنگ همزمان با کاهش تظاهرات هواداران دموکراسی 0.3 درصد رشد را تجربه کرد. بازارهای اروپایی نیز رشد بیشتری را تجربه کردند.
در چهار هفته از پنج هفته گذشته به دلیل افزایش قدرت دلار در مقابل سایر ارزها که برای چهارمین سال پیاپی این رشد را تجربه میکند و همچنین تولید مازاد کشورهای تولیدکننده و عرضه آنکه موجب اشباع شدن بازار شده بود موجبات کاهش شدید قیمت نفت را فراهم کرد.
تولید مازاد بر نیاز بازار
به گفته بیجرن شیلدراپ از تحلیلگران موسسه سی ایی بیدر اسلو تولید مازاد بر نیاز بازار همچنان به تاثیرگذاری خود بر بازار ادامه خواهد داد. وی اضافه کرد: در حال حاضر ما تنها انتظار افزایش شدید تولید در ایالات متحده را داریم، میزان تولید لیبی شدیدا در حال افزایش است و درگیریها در شمال عراق خللی در تولید نفت ایجاد نکرده، چرا که تروریستها دستشان از میادین نفتی در استانهای جنوبی عراق کوتاه مانده است. نکته نگرانکننده اما در این بین اشغال دو شهر در غرب عراق توسط تروریستها بعد از عدم موفقیت حملات هوایی امریکا برای جلوگیری از پیشروی آنان در شمال سوریه است.
این موضوع نشان میدهد که میادین نفتی همچنان ممکن است مورد هجوم این گروه تروریستی قرار گرفته و روی تولید نفت و عرضه آن در بازارهای جهانی تاثیر بگذارد. همچنین سازمان کشورهای تولیدکننده نفت اوپک هیچ نشانه رسمی از کاهش تولید نفت قبل از نشست بیست و هفتم این سازمان ارائه نداده است. به گفته برخی فعالان بازار نفت عربستان سعودی بهعنوان یکی از اعضای اوپک همچنان تولید خود را برای فروش به دو خریدار آسیایی در ماه نوامبر ادامه خواهد داد.
عربستان بهعنوان بزرگترین صادرکننده نفت در جهان هفته گذشته کاهش قابل توجهی در قیمت نفت صادراتی خود صورت داد که نشاندهنده قصد این کشور برای ادامه تولید و تامین نفت در بازارهای جهانی و همچنین کاهش قیمت نفت است. بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران حوزه نفت معتقدند چنانچه قیمت نفت به بشکهای 90 دلار برسد، اوپک قطعا میزان نفت تولیدی خود را کاهش خواهد داد.
با این تفاسیر، باید دید که در نشست آتی کشورهای عضو اوپک چه اتفاقی خواهد افتاد آیا بازار نفت به ثبات خواهد رسیدیا با اقدام عربستان جهت کاهش قیمت نفت، کشورهای عضو اوپک تولید خود را کاهش خواهند داد.