حمایتهایی مانند تسهیلات بهزراعی باغهای چای از صندوق حمایت از صنعت چای کشور به باغداران و کشاورزان ارائه میشود. این صندوق پس از 110 سال که صنعت چای در کشور شکل گرفته، تشکیل شده و در تاریخ چای کشور اقدام بیسابقهای بوده است. یکی از مشکلات اصلی ما در صنعت چای کشور، فرسوده بودن باغهاست. بوتههای چای کهنه و قدیمی شدهاند و نیاز به هرس از کف دارند. وقتی باغهای چای به عمر 40 ساله میرسند از عمر مفید و اقتصادیشان کاسته میشود و گرههایی روی درخت شکل میگیرند که مانع از رسیدن آب و موادغذایی به سایر قسمتهای گیاه میشوند. این موضوع تراکم بوته را نیز ضعیف میکند و بر کمیت و کیفیت محصول تاثیر میگذارد.
یکی از اقدامات مناسب در بهزراعی باغهای چای، هرس کردن است، بهویژه هرس از کف که در سالهای بعد محصول بوتهها را افزایش میدهد و کیفیت را بالا میبرد. کف بری بوتههای چای تا 10 سال کیفیت محصول را تضمین میکند. البته کارشناسان میگویند تنها کف بری این مشکل را حل نمیکند و تغذیه و آبیاری نیز بر کمیت و کیفیت محصول تاثیر دارد.
ما در صندوق حمایت از صنعت چای، تسهیلاتی را برای کف بری و کمربری بوتهها اختصاص دادهایم. در حال حاضر صندوق با 32میلیارد تومان سرمایه که قرار است به 45 میلیارد تومان افزایش یابد، تسهیلات چایکاران را پرداخت میکند. سود این تسهیلات از یک تا 4 درصد است و چایکاران تا دو سال دوره تنفس دارند و تا پنج سال زمان بازپرداخت به آنها داده میشود. با این تسهیلات و حمایتها، پیشبینی میکنیم برگ سبز چای امسال تا 50 درصد افزایش یابد و اگر شرایط آب و هوا نیز مناسب باشد، افزایش محصول چای امسال بیش از این هم خواهد بود.
یکی از چالشهای دیگر صنعت چای باغهای رها شده بود که با حمایتهای دولت در سالهای اخیر حدود 1000 تا1500 هکتار از این باغها دوباره احیا شدند. همچنین مراجعه چایکاران برای احیای باغهای چای ادامه دارد. از جمله اقدامات حمایتی دیگر دولت، اعلام قیمت خرید تضمینی برگ سبز چای در اسفندماه است. افزایش نرخ قیمت برگ سبز نیز از اقدامات حمایتی دولت در سالهای اخیر است و امیدواریم ادامه داشته باشد. برای کفبری بوتههای چای هم تسهیلات مناسبی ارائه میشود و با توجه به اینکه بیشتر کشاورزان خودشان این کار را انجام میدهند و هزینه زیادی متقبل نمیشوند، بنابراین مقداری از تسهیلات برای کمک هزینه زندگیشان اختصاص مییابد.
* رییس سازمان چای کشور