طی جلسه معالاتی روز گذشته، شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار تهران با 137.79 واحد رشد به رقم 61434.4 واحد رسیده و اندک حاشیه امنیتی برای خود ایجاد کرد. با شروع جلسه معاملاتی گذشته، شاخص کل در روندی صعودی و نیمهمتحرک قرار گرفت. به عبارتی دیگر در نیمه نخست بازار، نیمی از کل رشد شاخص تنها با دو رشد 15 دقیقهای محقق شد.در نیمه دوم زمان معاملات، از سرعت معاملات کاسته شده و این مسئله شاخص کل را تا 45 دقیقه نهایی بازار در نوسان قرار داد.شاخص کل در یک پنجم پایانی زمان معاملات باری دیگر در مسیر صعودی قرار گرفته و نیمی دیگر از رشد خود را به ثبت رسانید و بدین ترتیب، این شاخص مهم به مقاومت نرم خود رسید.
ارزش معاملات این جلسه بازار با رشدی اندک نسبت به روز پیشین خود در رقم 112.2 میلیارد تومان گزارش شده و این ارزش طی 31125 معامله محقق شد.رشد بیش از 20 درصدی تعداد معاملات این جلسه نسبت به جلسه پیشتر از آن، ارزش میانگین هر معامله را به 3.6 میلیون تومان تنزل داد.بازار فرابورس ایران نیز به تبعیت از بازار بورس در جهت مثبت خود قرار گرفت.شاخص کل این بازار با رشدی 8.6 واحدی و با معاملاتی به ارزش 49.3 میلیارد تومان به رقم 686.6 واحد رسید.
بیم و امیدهای زیادی در مورد سرنوشت بازار در بازه کوتاه مدت وجود دارد.نظر مثبت مجلس شورای اسلامی در مورد برجام، توپ را به زمین شورای نگهبان و آژانس بینالمللی انرژی هستهای میاندازد.بدین ترتیب، پروسه تحقق برجام، رفع تحریمها و تأثیر مثبت این موضوع بر بازار سرمایه گامی دیگر به جلو حرکت کرد.این موضوع میتواند شمشیری دولبه برای بازار به شمار آید و حرکت رو به جلوی این پروسه میتواند تأثیری مثبت بر بازار اعمال کند. اما از سوی دیگر، پیش روی این پروسه به معنای تقابل آن با موانع سختتر بوده و هرگونه لغزش آن از مسیر اصلی میتواند سایهای از وحشت بر بازار بیفکند.
قیمت جهانی نفت در حال حاضر بزرگترین نگرانی بازار به شمار نمیآید، اما کاهش قیمت نفت کرود آمریکا و حرکت سریع آن به سوی حمایت 45دلاریاش میتواند از عوامل با تأثیر منفی این روزهای بازار به حساب آید.یکی از دلایل اصلی کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی، آمادگی ورود مجدد ایران به عنوان صادرکنندهای مطرح به بازار است. به کلامی سادهتر، اقتصاد نفت محور ما در ته چاهی خود کنده قرار دارد؛ چرا که برای فروش نفت به رفع تحریمها نیاز داریم و از سوی دیگر، همین ذهنیت به وجود آمده در مورد این مسئله قیمت نفت را به زیان ما کاهش داده است.
کاهش 15 درصدی ارزش میانگین هر معامله میتواند زنگ خطری برای معاملهگران به حساب آید.با توجه به روند معاملات در جلسه گذشته، این موضوع به معنای کاهش عرضه نیست، بلکه خلاف این موضوع صادق است.این کاهش ارزش میانگین هر معامله به معنای افزایش معامله گرانی است که تنها با توجه به سبز بودن بازار دست به معامله زدهاند.در طرف مقابل، هم عرضی خرید و فروش معاملهگران حقیقی میتواند یکی از عوامل با تأثیر مثبت بر بازار به شمار آید.
در جریان معاملات جلسه پایانی هفته جاری، انتظار میرود گشایش بازار با حضور پسماند تقاضای روز گذشته همراه باشد.به عبارتی دیگر، میتوان رشد شاخص کل و سبز بودن بازار را در یک سوم نخست بازار انتظار داشت.بدون شک، نیمه بازار آرامش را به معاملات باز خواهد گرداند.پس از آن و در انتهای بازار میتوان به ذات بازار پی برد.رشد مجدد شاخص کل در یک سوم نهایی بازار به معنای خوشبینی معاملهگران است و تغییر جهت معاملات از مثبت به منفی میتواند به معنای ادامهدار شدن شک و نوسان در بازار باشد.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه