نشیبهای تند و فرازهای گاهبهگاه سال 93 با تمام سختیهایی که برای اهالی بازار سرمایه تراشید، تمام شدند. شروع سال 93 برای اهالی بازار آنقدرها خوشیمن نبود؛ سه هفته نخست بازار با عرضههای نسبتا شدید همراه شد تا زمینه برای اصلاحی صعودی ولو کوتاهمدت، فراهم شود. پس از چند روز صعود، بار دیگر، بازار در مسیر نزولی قرار گرفت و این روند نزولی تا دهم تیرماه سال گذشته ادامه یافت. از تاریخ مذکور، بازار روند سه موجی اصلاحی را شروع کرد؛ شروع این روند همزمان با بسته شدن باقیمانده نمادهای تاثیرگذار گروه «پالایشگاهی» بود.
موج صعودی نخست این روند، شاخص کل را که به محدوده 70 هزار واحد نزدیک شده بود را طی یک ماه کاری به مرز 75000 واحد رساند. پس از این رشد بیش از 7درصدی در شاخص کل، نوبت به استراحت و اصلاح شاخص رسید. شاخص بیش از یکماهونیم استراحت و اصلاح، بالاخره در هفته پایانی شهریورماه و پس از بیش از 3600 واحد نزول از حرکت باز ایستاد و بار دیگر در مسیر صعودی قرار گرفت تا بدین ترتیب وارد موج سوم و پایانی از روند صعودی-اصلاحی شود.
این موج در رساندن شاخص کل به مرز 77000 واحد ناکام ماند و در هفته پایانی آبانماه، درست یک هفته پیش از پایان ضربالاجل قبلی مذاکرات ایران و 1+5، به کار خود خاتمه داد. پس از ناکام ماندن سیاستمداران برای حل و فصل مناقشه اتمی ایران در تاریخ سوم آذرماه 93، بازار در موج نزولی جدید خود قرار گرفت و طی ماههای آذر و دی، وارد کانال 64000 واحد شد. بهرغم جهت نزولی شاخص کل در دو ماه پایانی سال، بازار سرمایه روندی نوسانی را به خود گرفت؛ به طوری که نیمه نخست بهمنماه با صعود شاخص نیز همراه بود. این روند ادامه یافت و در هفته پایانی سال گذشته، شاخص و بازار یکصدا صحبت از صعود کردند. بازگشایی نمادهای گروه «پالایشی» در این هفته نیز تنها یک روز این روند را قطع کرد و پس از آن ادامه روند صعودی در دستور کار بازار قرار گرفت.
با شروع سال جدید و نزدیک شدن به پایان ضربالاجل مناقشات اتمی 1+5 و کشورمان، اهالی بازار بار دیگر ریسکپذیری خود را افزایش دادند و دست به خریدهای پیدرپی زدند. طی هفته نخست سال 94 شاخص کل بیش از 3000 واحد رشد را تجربه کرد و در پایان هفته گذشته در رقم 65728 واحد متوقف شد. این در حالی است که در ساعات پایانی روز پنجشنبه، وزیر امور خارجه ایران و نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امور امنیتی، بیانیهای مشترک را قرائت کردند که میتوان آن را ماحصل تلاش تیم مذاکرهکننده ایرانی و همتایان غربی و شرقی ایشان طی یک سال و نیم دانست.
اینکه دستاورد این مذاکرات چه بوده و چه نبوده است، برای ما یا برای طرف مقابل در حوزه سیاست قرار میگیرد، لذا صرفا به بررسی اقتصادی تبعات کوتاهمدت آن خواهیم پرداخت. با پایان یافتن قرائت بیانیه مشترک، موجی از شادی در میان مردم کشورمان و مهمتر از آن، اهالی بازار شکل گرفت. با پخش زنده بیانیه اوباما از شبکه خبر، مردم میهنمان ورود کشورمان به عصری جدید را به یکدیگر تبریک میگفتند. لذا برای هفته آینده نمیتوان انتظاری بهجز صعودی بودن بازار و عمومیت رنگ سبز در آن را داشت. اما موضوع برای بازه بلندمدت پیشرو، میتواند متفاوت باشد.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه