اعلام نتایج بررسی لایحه بودجه و صدور بیانیهای در این خصوص روز دوشنبه مهمترین موضوع بحث در اتاق تهران بود. مسعود خوانساری، رئیس اتاق تهران در آغاز یازدهمین نشست، ضمن ارائه گزارش کار فعالیتهای انجام شده در یکماه گذشته، شاخص رشد را در تمامی بخشهای صنعتی جز در صنعت دارویی و غذایی منفی اعلام کرد. به گفته او، رشد شاخصهای تولید صنعتی در پاییز 94 در مقایسه با فصل سوم سال 93 منفی 24.8 درصد بوده است و رشد شاخصهای صنعتی برای 9 ماهه امسال منفی 11.94 درصد دیده شده، در کنار آن رشد فروش واحدهای صنعتی در پاییز 94 در مقایسه با مدت مشابه سال قبل منفی 19 درصد بوده است.
خوانساری نسبت به ادامه این روند هشدار داد و آن را موجب تعمیق رکود دانست. او به کاهش واردات کالاهای واسطهای در سال 94 و تاثیر آن بر رشدمنفی درصنعت اشاره کرد و گفت: در پاییز 93 تا پاییز امسال با توجه به کاهش این مواد نمیتوانیم انتظار رشد صنعتی معناداری را در زمستان 94 داشته باشیم.
خوانساری کاهش قدرت خرید را از دیگر عوامل تاثیرگذار در رکود دانست و بر ارائه هر چه زودتر راهکارهایی برای خروج از رکود تاکید کرد، او گفت: با توجه به کاهش تقاضای داخلی لازم است که برای تقویت و تسهیل صادرات کشور و توسعه سرمایهگذاریها برنامهریزی جدی از سوی دولت صورت گیرد، چراکه تنها راهی که میتوان از رکود خارج شد، این است که صادرات تقویت شود. رئیس اتاق تهران به سفر رئیسجمهوری به ایتالیا اشاره کرد و گفت: این سفر منجر به عقد قراردادهای مناسبی در حوزه حملونقل شد که امیدواریم در حوزه قطارهای تندرو بتوانیم گامهای مثبتی در این زمینه برداریم.
در بخش دوم نشست که شاید مهمترین بخش نشست بهمنماه بود. ابراهیم بهادرانی، مشاورعالی رئیس اتاق تهران تحلیل بررسیهای اتاق بر لایحه بودجه 95 را در اختیار نمایندگان قرار داد. یکی از نکاتی که مشاور عالی اتاق تهران به آن اشاره داشت، در بخش درآمدهای حاصل از فروش نفت بود. به گفته بهادرانی بودجه نباید براساس پیشبینیهای سال قبل تعیین شود بلکه باید نسبت به اتفاقاتی که افتاده، رشدش محاسبه شود. ایراد دیگر رئیس ستاد اقتصاد پساتحریم اتاق تهران به لایحه بودجه 95 پیشبینی نشدن کوچک شدن دولت و استفاده بانکهای دولتی از صندوق توسعه ملی بود. مشاورعالی رئیس اتاق تهران تنها بخشخصوصی را مستحق برداشت از این صندوق دانست.
برخی نمایندگان نیز در اظهارنظراتی انتقادشان را به لایحه بودجه بر نظرات بهادرانی افزودند. عسگراولادی علاوه بر اعلام نظرش مبنی بر محقق نشدن درآمدهای مالیاتی و نفتی به برنامه دولت در شفافسازی مالیات انتقاد داشت و آن را سخت گیرانه وعامل عدم اسـتـقـبال سرمایهگذاران داخلی و خارجی دانست و مهدی پورقاضی حذف یارانه سوخت را مطرح و انتقاد کرد، چرا بدهیهای دولت در بودجه دیده نشده است و این مسئله باید بررسی شود.
پدارم سلطانی، نایب رئیس اتاق به پیشبینی افزایش36 درصدی مالیات اشاره کرد و گفت: بهنظر میرسد این رقم محقق نخواهد شد، چراکه مجموعههایی که معاف از مالیات بودند، همچنان معاف هستند و این مسئله باید اولویت اتاق در تنظیم بیانیه باشد. نایب رئیس اتاق ایران همچنین ایجاد عوارض بر فروش بنزین، آلودهکنندگان هوا و صرف آن در توسعه حملونقل عمومی در شهرهای بزرگ را پیشنهاد داد.
بسیاری از نمایندگان به این لایحه انتقاد داشتند و آن را خوشبینانه تعبیر کردند. برخی هم موضعگیریهای تند و تیز رئیس اتاق در مقابل دولت را خواستار شدند. اما مسعود خوانساری در پاسخ به آنها گفت: همه ما میدانیم که دولتهای نهم و دهم چه بلایی بر سر مملکت آورد و ما توان هیچ اظهارنظری نداشتیم و سکوت کردیم. اما دولت امروز اجازه انتقاد را به ما داده و ما سرستیز با دولت نداریم و با بحث و گفتوگو پیش میرویم و امیدواریم دولت اصلاحات لازم را انجام دهد.
به گزارش «فرصتامروز» یازدهمین نشست هیأت نمایندگان اتاق تهران صبح روز گذشته با حضور اعضای این اتاق برگزار شد. در این نشست پیشنهادات و انتقادات این اتاق بر لایحه بودجه سال آینده بررسی شد. اعضای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران با صدور بیانیهای انتقادات و اصلاحیههای پیشنهادی را منتشر کردند که متن این بیانیه در مطالب ذیل آمده است.