جشن نوروز بهعنوان یکی از جشنهای باستانی ایرانیان که همهساله موجی از نوگرایی و نوشدن را در جامعه ایرانی ایجاد میکند، تاکنون جایگاه ملی خود را بهدست نیاورده و حتی طی سالهای اخیر شاهد تلاطم آرای گاه مغرضانه هم بوده است. حتی در مقطعی سخن از تعدیل تعطیلات نوروزی آموزش و پرورش از 15روز به پنجروز و غیره هم بوده است. اما بهنظر میرسد جایگاه این جشن و این آیین در میان مردم و جامعه به اندازهای بوده که نهتنها تاکنون هر گونه اندیشه تغییری را از خود دور کرده است، بلکه خبرهای خوشی هم در روزهای اخیر بهگوش میرسد.
خبرهایی مبنی بر اینکه همایش ملی نوروز به تاریخ ۱۸اسفندماه جاری در موزه ملی ایران افتتاح میشود.حجتالله مرادخانی، عضو شورای سیاستگذاری جشن نوروز در این ارتباط به «فرصت امروز» میگوید: در این روز نقارهزنی، اجرای سرودهای ملی و نواهای سنتی، نوروزخوانی، بارانخواهی و شاهنامهخوانی توسط گروه سرود نوجوانان ملل در حاشیه این برنامه برگزار میشود. وی در ادامه و در تشریح برنامههای مرتبط با این جشن در کشور میافزاید: آیین نوروز با عنوان «نوروزگاه» در 13استان و بیش از 19شهر برگزار میشود.
وجه نو و تازه این رویداد توجه به آیینهای نوروزی هر منطقه از ایران است و بیش از 30آیین نوروزی در این راستا شناسایی شده است. همچنین برگزاری این جشنها در فضاها و بافت تاریخی شهرهای مذکور از جمله در بازارهای تاریخی، دیگر روی خوش این ماجراست. شهرها و مکانهای مذکور از این قرار است: تهران (باغ موزه قصر)، بندرعباس (معبد هندوها)، بندر قشم، مشهد، نیشابور، زابل (بازار سنتی)، ایرانشهر (بازار سنتی)، چابهار، بوشهر، شیراز، اصفهان (برگزاری بازی چوگان در میدان نقش جهان)، سنندج (خانه کُرد)، کرمان (حمام وکیل)، گنبد کاووس (پایگاه جهانی گنبد کاووس)، بندر ترکمن، تبریز (بازار سنتی)، رشت (لاهیجان)، اهواز و ایذه است.
وی هدف از برگزاری چنین جشنهایی را در مناطق مختلف ایران احیای آیینهای محلی فراموش شده یا در حال فراموشی میداند که از ۲۴ تا ۲۹اسفند اجرا خواهد شد. همچنین همایش عروسکهای بومی و نوروزی از 13 تا 15 اسفند از ساعت ۸صبح تا ۶بعدازظهر در موزه ملی برگزار میشود و ۲۳نفر از استادان هنر عروسکی از کشورهای مختلف مانند هندوستان، افغانستان، قرقیزستان، ارمنستان، تاجیکستان، اندونزی و سازمانهای یونسکو و یونیسف سخنرانی میکنند.
همزمان با آن نمایشگاههای عروسکهای بومی و نوروزی و کارگاههای تخصصی نیز برگزار خواهد شد.از دیگر جنبههای این جشن برگزاری نمایشگاه عکس با محور نوروز از ۱۸اسفند تا 13فروردین در موزه ملی است. در همین ارتباط سه جلد کتاب با عنوان گفتوگو، نوروز و عروسکهای نوروزی مجموعه مقالات همایش ملی نوروز و کتاب پژوهشهای مردمشناسی منتشر میشود.
همچنین همایش «نوروز میراث صلح» ۱۷اسفندماه از ساعت ۲ تا ۶صبح بهطور همزمان در قالب ۱۰پنل تخصصی در تالارهای موزه ملک، موزه ملی، موزه پست و ارتباطات و پژوهشگاه میراث فرهنگی و در تاریخ ۱۸اسفند در سالن پژوهشگاه میراث فرهنگی برگزار میشود و در آن ۴۰سخنران علمی، مقالات خود را ارائه خواهند داد. لازم به ذکر است که جشن نوروز و آیینهای مرتبط با آن بهعنوان میراث ناملموس مشترک از طرف 12کشور در یونسکو ثبت جهانی شده است.