نزول شاخص کل در هفته گذشته، در پاییز همتایی نداشت و آخرین نزول هفتگی با این ابعاد به تابستان گذشته برمیگردد. در این هفته، شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار تهران با نزولی بیش از 700واحدی به رقم 61420.7 واحد رسید. در نخستین جلسه معاملاتی این هفته، بازار در روندی نزولی قرار گرفته و شاخص کل نزولی بیش از 400 واحد را تجربه کرد. پس از آن و در دومین روز معاملاتی این هفته باری دیگر شاخص نزولی شده، اما این بار نزول شاخص کل حدود 200 واحد بود. در این جلسه بازار استعداد کافی برای پذیرش رنگ سبز را بازیافته و همین موضوع به سبز شدن نسبی بازار و شاخص کل در جلسه معاملاتی میانی هفته منجر شد.
مهمترین موضوع در مورد جلسه معاملاتی روز دوشنبه پذیرش این واقعیت کریه بود که بازار امکان تجربه کردن صعودی منطقی را ندارد. در روز سهشنبه و خلاف تعادل نسبی بازار، شاخص کل حدود 100 واحد دیگر از ارتفاع خود را از دست داد. در روز معاملاتی پایانی هفته، شاخص کل با ارزش معاملاتی در حدود 90میلیارد تومان 6.5 واحد افزایش یافته و در میانههای کانال 61000 واحد آرام گرفت.
رئیس جدید سازمان بورس سال گذشته با شعاری واضح بر کرسی ریاست نشست: «شاخصسازی نمیکنم.» پس از اتمام ریاست آقای صالح آبادی، رئیس جدید سازمان برای افزایش محبوبیت خود قول داد از دخالت در سرنوشت شاخص خودداری کند. اما سوال این است که این قول چه مدت پایدار ماند. با نگاهی به گذشته دوماهه بازار درمییابیم رئیس جدید، بیشتر از آنکه به حرف خود پایبند باشد، مطیع دستورات است.
در این دو ماه بارها و بارها دیدهایم که در زمانهای مشخصی از بازار، بلوکهای از پیش تعیین شده در نمادهای مختلف (گاه اتفاقی و گاه با الگویی مشخص از دید چشم غیرمسلح) جا به جا میشوند.این روند بهگونهای اتفاق افتاده که اکنون سناریو «Nشکل بودن شاخص کل» منطقی و روتین به نظر میرسد.
در این سناریو در ابتدای بازار با معاملهای چشمگیر در یک یا چند نماد شاخص افزایش مییابد و طول روز را به نزول میپردازد؛ در 30دقیقه نهایی بازار نیز باری دیگر شاهد معاملهای بلوکی هستیم و کار با افزایش دوباره شاخص کل پایان مییابد. پدیده شاخصسازی به خودی خود بد نیست و در برهه کنونی زمان از نزول شاخص جلوگیری کرده است؛ به طرزی که اگر این شاخصسازیها صورت نمیگرفت، اکنون شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار تهران به مراتب کمتر از 60هزارواحد بود.
منطقیترین سناریو برای هفته معاملاتی پیشرو آغاز معاملات با پسماند تقاضای هفته گذشته و افزایش نسبی عرضه پس از سرکوب شدن این تقاضا به نظر میرسد. بدین ترتیب انتظار میرود در این هفته، با گشایش بازار در روز شنبه شاخص کل چند واحد صعود را تجربه کرده و پس از آن در مسیر نزولی قرار بگیرد.
در انتهای این جلسه نیز انتظار میرود باری دیگر شاخص صعودی شده و بدون تغییرات چشمگیر به کار خود پایان دهد. بهصورت کلی نمیتوان انتظار داشت شاخص کل در این هفته جا بهجایی زیادی را احساس کند، بنابراین شناسایی سهمهایی که از استعداد نسبی برخوردار هستند میتواند بهترین استراتژی برای بازه کنونی زمان محسوب شود.
کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه