روز گذشته شاخص کل بورس با کاهش 1238.9 واحدی به عدد 68783 واحد رسید. با این کاهش بیشترین افت شاخص کل در سال جدید رقم خورد. به نظر میرسد، دلیل اصلی نزول بازار در ابتدای هفته به حجم بالای عرضه حقوقیها در هفته گذشته باز میگردد. اما همچنان خبرهای مثبت پیرامون مذاکرات هستهای و همچنین خبرهای پیرامون کاهش سود بانکی میتواند روند بازار را در روزهای آتی بهبود بخشد.
در صنعت خودرو، شاهد خبرهایی از افزایش نرخ خودرو در نمایندگیها هستیم. اما هنوز از طرف شرکتهای تولیدکننده این افزایش نرخ بهطور رسمی اعلام نشده است. با توجه به درخواست خودروسازها مبنی به افزایش نرخ بین 5 تا 10 درصدی، انتظار میرود افزایش خودرو با میزان کمتری نسبت به درخواست خودروسازها مورد تایید قرار بگیرد. معاون فروش و بازاریابی گروه خودروسازی سایپا در این رابطه گفته است که ما خواهان افزایش قیمت محصولاتمان هستیم. با این حال هرگونه افزایش قیمتی منوط به تایید شورای رقابت خواهد بود.
در صنعت فولاد، وزیر صنعت اعلام کرد: زنجیره تولید فولاد کشور بین یک سال تا 18 ماه آینده کامل میشود. همچنین او از حل مشکل نبود مواد اولیه برخی از واحدهای تولید محصولات فولادی در کشور خبر داد. اگرچه ایران بهعنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد در خاورمیانه و چهاردهمین تولیدکننده بزرگ دنیا محسوب میشود و قرار است براساس سند چشمانداز 1404 ظرفیت تولید کشور به بیش از دو برابر مقدار کنونی برسد، اما طبق گفته دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد، زیرساختهای برونبخشی همچون شبکه ریلی، بخش حملونقل، اسکلههای تخصصی و سایر امکانات حملونقل دریایی نتوانسته است متناسب با رشد فولاد کشور گسترش یابد و ایرادهای آن برطرف شود.
در این گروه، شرکت فولاد هرمزگان جنوب که این روزها یکی از سهام پرحاشیه بازار شده است، کماکان از حمایت سهامدار عمده برخوردار است. شرکت فولاد هرمزگان در پیشبینی سال 94، تولید 1.5میلیون تن اسلب و 1.65میلیونتن آهن اسفنجی را در نظر دارد. طبق گفته مدیرعامل این شرکت، فولاد هرمزگان توانایی تبدیل شدن به قطب فولاد کشور را دارد و برنامهریزیهای انجام شده و تلاش مجموعه آن است که تا سال 1404 تولید خود را به 10میلیونتن برساند.
در گروه بانکی، خبرهای جدیتری برای کاهش سود بانکی در حال انتشار است. طبق اعلام برخی از اعضای شورای پول و اعتبار احتمالا در دومین جلسه این شورا که ممکن است در هفته جاری برگزار شود سود بانکی یکی از محورهای آن خواهد بود. برخی از مدیران بانکی عنوان میکنند که با توجه به کاهش نرخ تورم به حدود 15 درصد، احتمالات برای کاهش نرخ سود سپرده تا 20 درصد مطرح شده است. به نظر میرسد کاهش تدریجی سود بانکی اعم از سپرده و تسهیلات، سیاست مدنظر بانک مرکزی باشد.
به نظر میرسد، همچنان بازار تحت تاثیر اخبار مذاکرات و همچنین نرخ سود بانکی قرار داشته باشد. انتظار میرود بازار به سمت تحلیل و واکنش متناسب با اخبار پیش برود. اگرچه در حال حاضر فعالان بازار سرمایه با اطمینان و اعتماد بیشتری در بازار سرمایهگذاری میکنند، اما بهتر است مدیران بازار سرمایه با تعاملات بیشتری با فعالان بازار اقدامات کنترلی را در بازار انجام دهند تا این اطمینان و اعتماد مورد خدشه واقع نشود.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه