باوجود اینکه تورم حدود 15/5 درصد کاهش یافته، ولی این رقم در مقایسه با نرخ تورم دیگر کشورهای دنیا، نرخ بسیار بالایی به حساب میآید. دولت باید برای کاهش تورم در سال جدید سیاستهای ضدتورمی خود را بهصورت جدیتر دنبال کند تا این رقم همچنان کاهش یابد. در اقتصاد کشورمان یکسری مشکلات ساختاری وجود دارد که ارتباطی هم با تحریمهای اعمال شده ندارد، بنابراین ما نباید به این نگاه کنیم که آیا مذاکرات به نتیجه میرسد یا نه، بلکه باید زیرساختهایمان را اصلاح کنیم.
در غیراین صورت حتی اگر تحریمها برداشته شود ما همچنان با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم خواهیم کرد. سیاستهای نادرستی که در دولت قبل اجرا میشد مانع از انباشت سرمایه و رونق سرمایهداری شد. گرچه درآمدهای هنگفتی از فروش نفت به دست آوردیم ولی به دلیل عدم وجود سیاستهای منسجم و همچنین عدمتوجه به اصلاح زیرساختهای اقتصادی پول حاصل از نفت به هدر رفت و نتوانستیم ازآن به بهترین نحو بهرهمند شویم. با توجه به بحث کاهش قیمت نفت و انقباضی بودن بودجه در سال 94 باید از نظر تخصیص منابع اولویتبندی کنیم.
بنابراین با این روندی که اکنون وجود دارد نمیتوانیم شاخص اشتغال را بهبود بخشیم و هنوز هم سیاستهای اشتغالزایی ما نتیجه مطلوبش را نداده است. در مورد قیمت کالاها نیز باید بگویم هیچ بهانهای برای افزایش قیمت از جانب تولیدکنندگان نیست، چرا که میانگین نوسان ارز نسبت به سالهای گذشته کمتر است و بازار ثبات بیشتری دارد. در بحث توزیع عادلانه درآمد، دولت باید به آن توجه زیادی کند.
به عبارتی برگ برنده دولت در این دوره میتواند یکی بحث سلامت باشد و دیگری بحث توزیع عادلانه درآمد در بین اقشار مختلف مردم. با نگاهی اجمالی به خیابانها میتوانیم دریابیم که درآمدهایی ایجاد شده که این درآمدها تولیدی نیست، بلکه درآمدهای رانتی است که این موضوع زمینه نارضایتی مردم را ایجاد میکند و دولت باید در این زمینه اقدامات لازم را به عمل آورد تا درآمدها بهصورت عادلانه در بین اقتشار مختلف مردم توزیع شود.
* اقتصاددان