بحران آب مدتها است پشت دروازه شهرهای مختلف ایستاده است. از جنوب تا شمال، شرق تا غرب، همه شهرهای ایران کمابیش طعم تلخ کمآبی را میچشند و هر لحظه بر عمق این بحران افزوده میشود. چشمههای جوشان، دریاچهها و رودهای خروشان سرزمینمان یک به یک میخشکد و زمینهای ترک خورده و قایقهای به گل نشسته، تصویرهای دردناکی است که از آن باقی میماند. پرسشی که اکنون ذهن بسیاری از دوستداران طبیعت و محیطزیست ایران را مشغول کرده این است که این بحران تا کجا ادامه خواهد یافت و در صورتی که برای مهار آن چارهاندیشی نشود، ایران در آینده چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد؟
ناصر کرمی، اقلیمشناس و استاد دانشگاه «برگن» نروژ در گفتوگوی تفصیلی با ایرنا بحران آبی ایران را بسیار جدی و فراتر از حد انتظار و تنها راه برونرفت را یک برنامه سختگیرانه ریاضت ملی دانست. به گفته کرمی، برای کنترل این بحران، دولت باید یک برنامه ریاضت ملی تدوین کند و صادقانه از مردم بخواهد در راه اجرایی کردن آن همکاریهای لازم را داشته باشند. او همچنین با تاکید بر اینکه الگوهای نادرست کشاورزی تاثیر بزرگی بر هدررفت آب دارد و اصلاح این الگوها نیازمند هزینهای بسیار بالا است، توافق هستهای و آزادی داراییهای مسدود شده ایران و همچنین توسعه اقتصادی حاصل از جذب سرمایهگذاری خارجی را یکی از راههای تاثیرگذار در مهار خشکسالی عنوان کرد.
وی در بخشی از سخنانش عنوان کرد: «هماکنون هزاران روستا در ایران با تانکر آبرسانی میشود. وقتی آب خوردنشان با تانکر میآید به این معنی است که معیشت آنها یعنی کشاورزی و دامداری اگر هم تاکنون متوقف نشده بهزودی متوقف خواهد شد. اگر نفت نبود این روستاها چه سرنوشت متفاوتی با سومالی و سودان داشتند و نفت تا کجا میتواند جلوی سومالیزه شدن آنها را بگیرد؟»
کرمی ادامه داد: «باید قبول کنیم توپ در زمین مردم نیست. آب شرب بین 2 تا 4درصد کل مصرف آب در ایران را در بر میگیرد که حدود 30درصد از این مقدار نیز تحت تاثیر پوسیدگی سیستم آبرسانی شهری هدر میرود. در بهترین شرایط و با صرفه جویانهترین رفتار، همیاری شهروندان حداکثر میتواند یک درصد در بحران آب ایران موثر باشد. البته آب شرب محصولی گران و کمیاب است و باید شهروندان تشویق به صرفهجویی در مصرف آن شوند، ولی بحران آب در طبیعت و در کشتزارها رخ میدهد نه در شهرها.»