زاد روز تولد مسیح در 24 دسامبر هموطنان مسیحی را در این روز و در آستانه سال نو میلادی در ایران گرد هم آورد تا در ایران جشنها و مراسم مذهبی خود را به جا بیاورند. به همین مناسبت پنجشنبه گذشته، برج میلاد در تهران بخشی از خدمات خود را به این هموطنان اختصاص داد و این خدمات تا روز 12 دیماه ادامه خواهد داشت. شرکت هواپیمایی کیشایر نیز در همین شب با برگزاری جشنی به همین مناسبت میزبان 400 گردشگر خارجی در این جزیره توریستی بود. جشنی که مدیرمرکز اقامتی گردشگران و کارکنان خارجی در جزیره، محور آن را دوستی، بخشندگی و مهربانی عنوان کرد و یکی از گردشگران خارجی برگزاری اینجشن را دری به روی صلح و دوستی و جهانی عاری از خشونت آرزو کرد.
نیمهشب 31 دسامبر جشنهای سال نو مسیحیان آغاز میشود و هموطنان مسیحی در کشور با برگزاری مراسم مذهبی به سال نو خوشامد میگویند. اما میراث مسیحیان در ایران کم نیست و تلاشهای سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در سالهای اخیر کمک کرد تا دفتر آثار جهانی ایران را پر بارتر کند. مدیر پایگاه میراثجهانی کلیساهای ایران که اقدام این سازمان را تحسین میکند، درباره کلیساهای ایران و ثبت جهانی آنها به «فرصت امروز» میگوید: تلاش سازمان برای ثبت کلیساهای ایران در پژوهشکده این سازمان از سال 1384 شروع شد و با همکاری شورای خلیفهگری ارمنیان در تهران و مجتمع فرهنگی واچه هوسپان در محدوده کلیسای مریم مقدس شکل گرفت. به گفته شرلی آودیان، خیلی زود پایگاه تشکیل شد تا فهرست همه کلیساها در کوتاهترین زمان فراهم شده و اطلاعات آنها جمعآوری شود. این پایگاه تحقیقات وسیعی را در استانهای آذربایجانشرقی و غربی برای شناسایی کلیساهای ایران و مستندسازی آنها با هدف تنظیم برای ثبت جهانی آغاز کرد و این تلاشها به هدف رسید و مجموعهای از کلیساها در ایران در سال 1387 راهش را به فهرست آثار جهانی در ایران باز کرد.
شرلی آودیان، در معرفی این کلیساها می گوید: مهمترین اثر کلیسای تادئوس مقدس است که هر ساله گردشگران بسیاری را به استان آذربایجان غربی میآورد. در نزدیکی و در 97 کیلومتری این کلیسا یکی دیگر از باارزشترین کلیساهای تاریخی ایران در آذربایجان شرقی به نام کلیسای استپانوس مقدس مربوط به قرن دهم میلادی است و کلیسای دیگر زور زور است که هر سه در سال 2008 در میراث جهانی یونسکو ثبت شدند.
مدیر پایگاه میراث جهانی کلیساهای ایران ادامه میدهد: این کلیساها مجموعه 12 اثر تاریخی مذهبی ارمنیان است که بهعنوان نهمین اثر جهانی در ایران توسط یونسکو پذیرفته و ثبت شدند. به گفته وی، ثبت کلیساها کمک کرد تا پژوهشهایی در زمینه ابنیه و آثار تاریخی ارامنه در ایران متمرکز و با هدف ثبت بیشتر انجام شود.
اما این روزها هموطنان مسیحی و ارامنه روزهای سال نو را چطور میگذرانند؟ مدیر روابط عمومی کلیسای وانک در این باره به «فرصت امروز» میگوید: سال نو برای ما در نیمهشب 31 دسامبر کمی بعد از لحظه تحویل سال با مراسم شکرگزاری و با حضور اسقف در کلیسا شروع میشود و روز بعد در یک ژانویه مراسم مذهبی عشای ربانی را انجام میدهیم.
به گفته توما گالستانیان، این مراسمها تا روز پنجم ژانویه ادامه دارد و پس از آن هموطنان ارمنی در کلیسای بیت الحم در اصفهان که همنام با محل تولد حضرت عیسی (ع) است، جمع میشوند. گالستانیان میگوید: صبح روز ششم ژانویه بهعنوان تعمید مسیح مراسم تبرک آب را انجام میدهیم. به گفته مدیر روابط عمومی کلیسای وانک، ارامنه در کنار این مراسم مذهبی جشنهای دیگری دارند که روزهای خوب سال نو را با آنها پر میکنند. به گزارش مهر، توماس میرم اسقف كلیسای آشوری، كلدان كاتولیك ارومیه در مراسمی که پنجشنبه شب گذشته در کلیسای ننه مریم و با حضور معاونت سیاسی استاندار و جمعی از مقامات دولتی استان آذربایجان غربی برگزار شد، میلاد حضرت عیسی مسیح (ع) را میلاد محبت و صلح و آشتی برای تمامی بشریت دانست و آذربایجان غربی را نمونهای زیبا از همزیستی مسالمتآمیز اقوام و ادیان مختلف در كشور عنوان کرد. اسقف میرم عدالت، قانونمداری و امنیت اجتماعی را از نیازهای اصلی هر جامعهای برشمرد و نظام جمهوری اسلامی ایران را در این مورد موفق دانست.
به گزارش «فرصت امروز» و براساس سرشماری سال 1390 تعداد مسیحیان در ایران به 109 هزار نفر میرسد که بیشتر در استانها ی آذربایجان شرقی و غربی ساکن هستند و تهران، اصفهان و چندین شهر دیگر نیز جامعهای کوچک از این هموطنان را در خود جای داده است. هموطنان مسیحی میتوانند تا آغازسال جدید میلادی و تا پایان روز جمعه ۱۲ دی ماه (دوم ژانویه) برای بازدید رایگان برج میلاد تهران به این مجموعه مراجعه و با ارائه کارت ملی از آن بازدید کنند.