صدور گواهی مبدا الکترونیکی با همکاری میان گمرک کشور و بخش خصوصی، قرار است به کمک کاهش قاچاق بیاید.
مسعود کرباسیان، رئیس کل گمرک اخیرا گفته از اتاق بازرگانی خواسته است امکان صدور الکترونیکی این گواهی را ضمن همکاری با اتاق های دیگر کشورها فراهم کند و این در حالی است که صدور الکترونیکی گواهی مبدا در کشور از فروردین 94 آغاز شده و گفته می شود این روش بیشتر در تهران به کار برده می شود و در اغلب شهرها همچنان گواهی کاغذی صادر می شود.
کرباسیان این کار را در مقابله با قاچاق و مدیریت واردات عنوان کرده و امیدوار است ارتباط اتاق ایران با همتایان خارجی اش به کمک این اقدام بیاید. اما این کار در چه سطحی انجام خواهد شد؟ به گفته رئیس کنفدراسیون صادرات، 24 کشور سیستم یکپارچه گواهی مبدا دارند و این کار در حال حاضر در این محدوده که اغلب کشورهای آسیایی هستند قابلیت دارد.
محمد لاهوتی در توضیحات بیشتری به «فرصت امروز» می گوید: به نظر من این کار می تواند به شناسایی خلاف اظهاری بینجامد و فقط برای همین 24 کشور کاربرد دارد، اما اتحادیه اروپا و آمریکا با سیستم دیگری کار می کنند و در این مجموعه قرار نمی گیرند.
این فعال اقتصادی درباره تاثیر این اقدام بر کاهش قاچاق می گوید: اگر به خلاف اظهاری و کالایی که از طریق گمرک وارد می شود، به عنوان قاچاق نگاه کنیم و در آمار قاچاق آورده شده باشد، حتما می تواند در کاهش قاچاق تاثیر گذار باشد. لاهوتی اما بر نکاتی تاکید دارد. او می گوید: یک گروه کالاهایی که به طور رسمی می آیند ممکن است خلاف اظهاری در آنها باشد که از این طریق قابل شناسایی است، اما گروه دیگر کالاهایی هستند که به وسیله مسافر و ته لنجی و غیر رسمی وارد می شوند و آمارشان هم کم نیست چون هیچ گواهی برای آنها صادر نمی شود، گمرک برای این بخش باید راهکاری پیدا کند.
مسئله دیگری که رئیس کنفدراسیون صادرات به آن اشاره دارد محدود بودن این سیستم به 24 کشور است. به گفته او این شبکه به همه کشورها مرتبط نیست و اگر قاچاقچی احساس کند محموله اش از این طریق تهدید خواهد شد، کالایش را از طریق کشور دیگری خارج از این شبکه قاچاق خواهد کرد. لاهوتی می گوید: به نظر من گمرک باید این اقدام را در سطح کلان و وسیع تری انجام دهد و می تواند این خواسته را در اجلاس و کنوانسیون های بین المللی مطرح کرده و در سازمان جهانی گمرکWCO فعالیت بیشتری بکند.
به گفته او، صدور گواهی مبدا در تهران الکترونیکی انجام می شود و دیگر اتاق ها اطلاعات شان را در سامانه اتاق ثبت می کنند که در حال حاضر آنلاین نیست و این شبکه هم اکنون بی ارتباط با شبکه گمرکی است.
او به برنامه تلویزیونی اخیر سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا اشاره کرده و به دفاع این ستاد از این طرح انتقاد کرده و می گوید: به نظرمن اگر این ستاد معتقد است تمام قاچاق از گمرک می آید و بازار ایران هم به همین 24 کشور خلاصه می شود، بله درست است این کار در کاهش قاچاق تاثیر گذار است، اما این طور نیست، نه بازار تجارت ایران در این 24 کشور خلاصه شده و نه همه قاچاق تنها از گمرک وارد می شود که در این صورت فاجعه است و اضافه بر این گمرک هم که نپذیرفته همه قاچاق از مبادی گمرکی است، بنابراین این کار می تواند تنها گام کوچکی در مسیر کاهش قاچاق باشد.
به گزارش «فرصت امروز» مسعود کرباسیان اخیرا سخت گیری بیشتر را درمبارزه با قاچاق خواستارشده و با اعلام اینکه در هفته جاری تمامی واردات به بازرسی کالا متصل خواهد شد، صدور گواهی الکترونیکی مبدا را راهی برای مدیریت و آسان سازی واردت عنوان کرده که قرار است با همکاری اتاق بازرگانی انجام شود. به اعتقاد او، وجود 33 نوع عوارض و 65 نوع معافیت در کشور موانع بسیار بزرگی برای اخذ گواهی مبدا هستند و همه این موانع به قاچاق دامن زده اند. براساس گزارش اتاق بازرگانی در مردادماه گذشته، 5107 گواهی مبدا از سوی اتاق های سراسر کشور صادر شده که از این تعداد 1346 گواهی توسط اتاق تهران صادر شده است. در این گزارش اطلاعاتی از آمار اتاق های ایلام، یاسوج و زاهدان در دست نیست.
ارتباط با نویسنده : minoo.galeh@gmail.com