اگر خاطرتان باشد معاون وزیر جهادکشاورزی در جمع خبرنگاران از دستاوردهای مهمی سخن گفته بود که میتواند برای آینده کشاورزی ایران بسیار مهم باشد. یکی از همین دستاوردها تولید بذور و نهالهایی است که نسبت به خشکی مقاوم هستند و میتوانند حتی در برخی ارقام در پاییز کشت شوند؛ مانند چغندرقند که طبق ادعای رئیس سازمان تحقیقات کشاورزی، برای نخستین بار در دنیا این اتفاق افتاده است. اما این تنها یک قسمت ماجرا بود. وقتی با نمایندگان بخشخصوصــی صحبت کردیم، متوجه شدیم آنها کاملاً از این موضوع بیاطلاع هستند و حتی یک بذر هم در این زمینه به دستشان نرسیده است. آنها معتقد بودند اگر سازمان در حال فعالیت است پس باید حداقل یکی از این بذور را برای امتحان هم که شده به پیشروهای کشاورزی ارائه میدادند تا نیازسنجی شود.
اسکندرزند، رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در حاشیه سومین همایش مدیران جهادکشاورزی در گفتوگو با «فرصت امروز» در این ارتباط گفت: «حق با کشاورزان است، زیرا ارقام جدیدی که تولید میشود، دو تا سه سال زمان نیاز دارد تا به مرحله تولید برسد. بنابراین کار بدین گونه نیست که به محض تولید، بتوان آن را در اختیار کشاورزان قرار داد.» زند معتقد است کار تحقیقات، همیشه آینده را نشانه میگیرد و برای سالهای آتی برنامه میچیند. به این ترتیب، قول میدهم حداکثر سه سال دیگر چنین بذوری به کشاورزان ارائه شده و امیدواریم که مثمرثمر باشد.
مورد دومی که بخشخصوصی رضایت چندانی از آن نداشت، بحث واگذاری امتیاز تولید بذر به شرکتهای خصوصی از طرف سازمان بود. معاون وزیر گفته بود تا جایی که میتوانیم سعی داریم ارقام جدید را به شرکتهای خصوصی واگذار کنیم، بنابراین دولت تنها باید ارائهکننده فناوری باشد اما تولید را به مردم خواهیم سپرد.رئیس مجمع ملی خبرگان کشاورزی کشور در این ارتباط به «فرصت امروز» گفته بود: «واگذاری، حرفی خندهدار است که بهرغم تأکید مقام معظم رهبری، هنوز بهطور صحیح اجرا نشده است.»
به گفته کرامتالله وکیلیپور، تقریباً تمامی سازمانهای دولتی، چند شرکت اقماری دارند که تنها دستاوردهای خود را به آنها میسپارند. بنابراین در این میان سر شرکتهای خصوصی واقعی بیکلاه میماند. اما رئیس سازمان تحقیقات در واکنش به این ادعا گفت: «اصلا چنین حرفی را قبول ندارم. زیرا سازمان برای واگذاری امتیاز تولید بذر، هیچ تفاوتی از نظر حقوقی قائل نیست و تنها شرکتها را براساس توانمندیهایشان طبقهبندی میکند.»
به گفته زند، تنها تولید دو رقم بذر به شرکت جهاد نصر که یک شرکت وابسته به دولت است، واگذار شد اما بقیه بذور برای شرکتهای خصوصی مردم نهاد است. هر شرکتی میتواند با مراجعه به سایت سازمان نسبت به خرید امتیاز اقدام کند. صلاحیت شرکتها هم توسط کمیته فنی سازمان متشکل از کارشناسان زبده تعیین شده و هیچ مانعی سر راه شرکتهای استاندارد، نیست.