بازار جهانی طلا در خواب سنگین فرورفته است. طلا، این فلز زرد وسوسه انگیز این روزها کمتر مورد اقبال و توجه سرمایهگذاران بازارهای خارجی قرار میگیرد؛ فلزی که ارزشمندیاش را مدیون بحرانهای اقتصادی است. اما در یک ماه گذشته اتفاق بد اقتصادی مهمی رخ نداده است و به این ترتیب چشمانداز افزایش قیمت طلا، در ابهام است.
دسته گل یونان برای بازار طلا
محمد تقیپور، فعال بازار طلا در این باره به «فرصت امروز» گفت: اگر یونان را قلب بحران اقتصادی کشورهای اروپایی در نظر بگیریم، بسیاری از تحولات قیمتی طلا را میتوانیم نسبت به آن تحلیل کنیم. در یک سال گذشته بحران اقتصادی یونان بارها برای طلا مفید واقع شده و قیمت آن را تحریک کرده است. بهترین موجسواری قیمت طلا زمانی بود که چپها در انتخابات یونان با شعار کنار گذاشتن سیاست ریاضت اقتصادی به قدرت رسیدند. این میتوانست به معنای گسترش بحران یونان باشد اما طرف برنده نشان داد که آنطور که فروشندگان طلا فکر میکردند قصد انتحار سیاسی ندارند و در حال مذاکره با دیگر کشورهای اروپایی برای حل بحران اقتصادی یونان هستند. همین افزایش امید به حل بحران یونان انگیزه اصلی برای افزایش قیمت را از طلا گرفته است.
وی افزود: یکی دیگر از محرکهای قیمت طلا وقوع یک جنگ است. ما در یک ماه گذشته جنگ حمله عربستان به یمن را داشتیم اما هیچ قدرت غربی بهطور مستقیم درگیر این جنگ نیست و آمریکا بهجز اعزام چند ناو به خلیج عدن کار دیگری نکرده است و برای حفظ آرامش اقتصادیاش، تمایلی هم برای ورود مستقیم به این جنگ ندارد. بنابراین این جنگ انگیزه کافی برای افزایش قیمت به بازار طلا نمیدهد. این فعال بازار طلا تاکید کرد: یکی دیگر از عوامل مؤثر بر قیمت جهانی طلا، وضعیت اقتصادی آمریکا بهعنوان بزرگترین اقتصاد جهان است. سیاستهایی که در اقتصاد این کشور دنبال میشود با دقت ازسوی فعالان بازار طلا دنبال و تحلیل میشود و بازار نسبت به آن واکنش نشان میدهد. اگر به خاطر داشته باشید از سال 2008 بازار جهانی طلا سه سال افزایش قیمت را تجربه کرد و سودهای خوبی را از آن فعالان این بازار کرد. محرک قیمت طلا در آن سالها بحران مسکن در آمریکا بود. کسانی که با وامهای بانکها خانه خریده بودند قادر به بازپرداخت آن نبودند و موجی از فروش منازل توسط بانکها در آمریکا به راه افتاد. از طرف دیگر دولت شروع به خرید اوراق قرضه کرد و به دنبال آن نرخ بهره هم بهشدت کاهش یافت. این وضعیت بحرانی موجب شد تا بازار طلای جهانی جشن و سرور بگیرد و افزایش کمنظیر قیمت را تجربه کند. در آن سالها در بازار ایران هم شاهد افزایش شدید قیمت طلا بودیم.
وی افزود: در چشمانداز کوتاهمدت بازار باید دید که گزارش سه ماهه تولید ناخالص داخلی آمریکا حاوی چه نکاتی است. درصورتیکه این گزارش ضعیف باشد میتواند باعث واکنش بازار طلا شود. البته با توجه به مجموعه شرایط آمریکا این امر بعید است. با این وجود به نظر میرسد بازار طلا گوشهچشمی به یونان هم دارد تا در صورت شکست تعیین تکلیف بدهیهای این کشور، خریداران به سوی این بازار هجوم ببرند.
اشتهای طلای چین کم شده است
مهشید ثاقب، فعال بازار طلا در گفتوگو با «فرصت امروز» گفت: یکی از عوامل موثر بر قیمت جهانی طلا، وضعیت بورسهای جهانی است. رشد شاخصهای بورسهای عمده و مهم جهان، به معنای بهبود وضعیت اقتصادی در این کشورهاست. همیشه یک وضعیت الاکلنگی میان بورس و بازار جهانی طلا وجود دارد. با افزایش شاخصهای بورس، طلا کاهش مییابد و با افزایش قیمت طلا، شاخصهای بورس کاهش مییابد. بازار طلا این موازنه را در مقایسه با قیمت نفت هم دارد. کاهش شدید قیمت نفت در چند ماه گذشته اندکی قیمت طلا را تحریک کرد. با افزایش قیمت نفت، طلا انگیزه کافی از این بخش برای صعود ندارد.
وی افزود: میزان ذخایر طلای چین، هند و دیگر کشورهای عمده متقاضی طلا هم در یک ماه گذشته افزایش کافی یافته است و تقاضا از سوی این کشورها برای خرید طلا تحریک نمیشود. در این رابطه بهخصوص چین بسیار مؤثر است. این کشور برای تقویت پولش در مقابل دلار، در برهههای مختلف دست به خریدهای کلانی در بازار میزند و این تقاضا، قیمت طلا را دچار نوسان میکند.
این فعال بازار طلا تاکید کرد: به دلیل محدود بودن طلا در طبیعت و ماهیت فیزیکی آنکه هیچگاه از بین نمیرود، از دیرباز حس اعتماد را در انسان بیدار میکرد. در گذشته ضرب سکههای طلا و نقره به دلیل ارزنده بودن این سکهها بود. زمانی توجه به طلا بیشتر میشود که وضعیت ناامنی اقتصادی یا سیاسی تشدید شود. در حال حاضر هیچ گزینهای که طلا بتواند با آن مسیر صعودی را در پیش بگیرد وجود ندارد. البته این به معنای آن نیست که این وضعیت پایدار است و اقتصاد جهانی مستعد آن است که در ماههای آینده با انتشار اخباری بد، دوباره قیمت طلا را تحریک کند.