بورس تهران در معاملات روزدوشنبه بار دیگر افت شدیدی را تجربه کرد و با کاهش قیمتها موجب برگشت شاخص کل به کانال 64 هزار واحدی شد. بورس تهران که به مدد حضور صندوق توسعه بازار سهام یک هفته از افت دوری کرده بود، از ابتدای هفته به مسیر قبلی خود برگشت و دوباره نزولی شد. در این بین، شرکت های گروه بانکی بیشترین تاثیر را در افت بورس گذاشتند. نکته قابل توجه بازار سهام در روز گذشته مقدار حجم معاملات بود که باوجود افت شاخص و قیمتها بالا رفت بهطوریکه در مجموع 543 میلیون سهم به ارزش 102 میلیارد تومان دادوستد شد.
معاملات روز گذشته 20بهمنماه فرابورس ایران با خریدوفروش 115 میلیون و 80 ورقه بهادار در 18 هزار و 131 نوبت به ارزش یک هزار و 951 میلیارد و 640 میلیون ریال پایان یافت. در حالی که بانک حکمت ایرانیان با معامله 16 میلیون 170 هزار سهم بیشترین حجم معاملات را نصیب خود کرد، ارزش معاملات گروه سرمایهگذاری میراث فرهنگی به 41 میلیارد و 790 میلیون ریال رسید و شاخص فرابورس با اندکی کاهش روی 736 واحد ایستاد. بیشترین افزایش قیمت متعلق به حق تقدم سرمایهگذاری اقتصاد نوین، پتروشیمی امیرکبیر و گروه فن آوا و بیشترین کاهش قیمت مربوط به حق تقدم بیمه نوین، صنعتی مینو و بیمه میهن بود.
امیدواری به جذابیت گزارشهای 9ماهه
افت روزهای اخیر بازار سهام در حالی اتفاق میافتد که تعداد سهامداران این بازار هفت میلیون و ۶۰۰ هزار نفر با کد معاملاتی بوده است. براساس جدیدترین آمارها، حجم معاملات بورس و فرابورس از اول سال تاکنون به بیش از ۷۷ هزار میلیارد تومان رسیده است. بازار سهام از ابتدای امسال تا پایان دیماه ۲۰۱ روز معاملاتی داشته که از این تعداد، شاخص کل تنها ۹۳ روز با روند مثبت سپری کرده است. از مسائلی که بازار سهام با آن بهعنوان ریسکهای سیستماتیک مواجه است کاهش قیمت نفت و تاثیر آن بر بودجه سال ۹۴ است که در نهایت به کاهش منابع درآمدی دولت منجر شده است.
در روزهای اخیر قیمت نفت در بازارهای جهانی بیشتر به دلیل توقف فعالیت دکلهای نفتی آمریکا تا حدودی افزایش یافته و در اطراف قیمت ۵۸ دلار به ازای هر بشکه در نوسان است اما آمارهای ضعیف از بخش تجارت در چین، مانع از افزایش بیشتر آن میشود. از سوی دیگر عملیترین اقدامی که دولت در جهت بهبود اوضاع بازار سهام میتواند انجام دهد کاهش نرخ سود بانکی است که بسیاری از سرمایهها را به خود اختصاص داده است. گرچه این روزها جذابیت قیمتها و گزارشهای مناسب 9 ماهه شرکتها میتواند امیدواریهایی را به آینده بازار سهام ایجاد کند.
با گروههای بازار سهام
نمادهای گروه خودرو و ساخت قطعات با توجه به جو منفی بازار در بازه منفی معامله شدند، بهطوریکه چهار نماد سایپا آذین، چرخشگر، تولید محور خودرو و مهندسی نصیر ماشین تنها نمادهای مثبت گروه در پایان معاملات بودند. سایپا آذین باوجود معاملات منفی در روزهای گذشته، به روند مثبت هفته قبل خود بازگشت و بهرغم بازار منفی با صف خرید یک میلیونی به معاملات روز خود پایان داد. اما گسترش سرمایهگذاری ایران خودرو با روند بازار همسو شد و باوجود صفهای خرید روزهای اخیر روز گذشته را با صف فروش به اتمام رساند.
گروه بانک و موسسات مالی نیز در بازه منفی معامله شدند و در معاملات بیشترین تاثیر را بر کاهش شاخص بورس داشتند. نمادهای گروه انبوهسازی نیز در بازه منفی معامله شدند و اکثر نمادهای آن با صف فروش همراه بودند. هرچند نماد نوسازی و ساختمان تهران در دقایق پایانی با روند صعودی معامله شد اما قیمت پایانی این نماد همچنان در بازه منفی باقی ماند. با معامله ۹میلیون سهم، نماد شهرسازی و خانهسازی باغمیشه پر حجمترین معاملات گروه را داشت.
گروه قند و شکر؛ خلاف روند کلی بازار
در گروه سیمانی تمام نمادها در بازه منفی معامله شدند و اکثرا با صف فروش همراه بودند. سرمایهگذاری توسعه صنایع سیمان نیز برای بیست و سومین روز متوالی در قیمت ۱۵۰۰ معامله شد که خریدهای حقوقی در این قیمت، مانع از افت بیشتر قیمت این سهم شد. در گروه سرمایهگذاری، سرمایهگذاری بهمن تنها نماد مثبت گروه در پایان معاملات بود. با معامله ۱۶ میلیون سهم، سرمایهگذاری خوارزمی پر حجمترین معاملات گروه را داشت و در دو ماه اخیر رکورد بیشترین حجم معاملات روزانه خود را ثبت کرد که ۶۷ درصد این حجم توسط حقوقیها خرید شده است.
در گروه ماشین آلات و تجهیزات، پمپسازی ایران تنها نماد مثبت گروه بود که با صف خرید نیز به معاملات روز خود پایان داد. کمباینسازی ایران با نوسانات شدید در روزهای اخیر همراه بود و ۳۲ میلیون سهم از این نماد معامله شد و در کف قیمت روزانه معاملات خود را به پایان رساند. تنها گروهی که روندی خلاف جهت روند کلی بازار داشت گروه قند و شکر بود و قند شیرین خراسان تنها نماد منفی گروه بود. اکثر نمادها نیز با صف خرید همراه بودند.