مسئولان و سیاستگذاران صنعت پتروشیمی آیندهای روشن را برای این صنعت انتظار دارند و معتقدند جهشی بزرگ تا 1404 رخ خواهد داد اما این اتفاق زمانی رخ خواهد داد که بتوانیم فرصتهای سرمایهگذاری برای سرمایهگذاران از جمله سرمایهگذاری مستقیم خارجی را فراهم کنیم.
دوران پساتحریم در کشور آغاز شده است و این یعنی شعار دادن و اعلام برنامه باید جای خود را به مرحله عملیات اجرایی بدهد. صنعت پتروشیمی در ایران به دلایل متعددی از جمله خوراک فراوان مورد توجه بسیاری از شرکتهای بزرگ اروپایی و آسیایی قرار گرفته است به طوری که این شرکتها آمادگی خود را برای بازگشت به طرحهای توسعهای این صنعت در دوران پساتحریم اعلام کردهاند.
عباس شعری مقدم، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی در حاشیه نخستین گنکره نفت و گاز از مناسب بودن فضای کشور برای حضور و جذب سرمایهگذار خارجی خبر داد و گفت: پس از لغو کامل تحریمها، بزرگان صنعت پتروشیمی جهان به ایران بازخواهند گشت. در این فضا خواهان جلب سرمایهگذار همراه با انتقال تکنولوژی هستیم. وی رسماً از تمامی سرمایهگذاران داخلی و خارجی برای حضور در صنعت پتروشیمی دعوت کرد و گفت: انتظار جهش بزرگ را داریم.
در تاکید اهمیت جلب سرمایهگذار در نفت بهخصوص در صنعت پرسود پتروشیمی نشست تخصصی با عنوان فرصتهای سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی در حاشیه این کنگره برگزار شد. به گزارش «فرصت امروز»، مرضیه شاهدایی مدیر طرحهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی، در این نشست با بیان اینکه ما به دنبال جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی (FDI) هستیم، گفت: برنامه و مسیر سرمایهگذاری در پتروشیمی مشخص است بهطوری که علاوهبر استقبال از سرمایهگذاری مستقیم به دنبال انتقال تکنولوژی به کشور و جوینتوینچر هستیم.
وی با اشاره به اجرای 67 طرح پتروشیمی به ظرفیت اسمی 60 میلیون تن در سال، اعلام کرد: این طرح به 40 میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد که تاکنون تنها 7 میلیارد آن محقق شده است. اتمام این طرحها در دوران پساتحریم در سه بخش صورت خواهد گرفت. در گام نخست 16 طرح در دست اجرا داریم که تا نیمههای سال 96 به بهرهبرداری خواهد رسید.
بر اساس اعلام شرکت ملی پتروشیمی، مجتمعهای لرستان، تخت جمشید ماهشهر وعسلویه، دماوند، کاویان، مروارید، مرودشت، شیراز، مهاباد، هگمتانه، کردستان، واحد اوره و آمونیاک پردیس و خط اتیلن غرب اولویتهای اول در این صنعت است که 80 درصد پیشرفت دارد. این طرحها با سرمایهگذاری 6میلیارد دلار 7/9 میلیون تن توان تولید دارد.
به گفته شاهدایی، در گام دوم مجتمعهای بوشهر، گچساران، لردگان، مرجان، سبلان، صدف، سیراف، مسجد سلیمان، کیمیای خاورمیانه و مهر پتروکیمیا قرار دارند که ال. سی. آنها گشایش یافته است. همچنین اولویت آخر متعلق به طرحهایی است که حداقل 25 درصد رشد دارند. بااین وجود انتظار داریم بتوانیم برای طرحهای موجود سرمایهگذاری مستقیم خارجی جلب کنیم که البته در این میان انتظار داریم بتوانیم با انتقال تکنولوژی همراه باشد.
همچنین در این نشست محمدحسن پیوندی، معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از سرمایهگذاری روی فناوری جدید سخن گفت و اعلام کرد: از آنجا که شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در زیرمجموعه NPC ابقا شدند و قرار است در حوزه فناوریهای نو سرمایهگذاری شود میتوان به تولید 120 هزار تن پروپیلن امیدواربود.
وی با بیان اینکه علت اصلی عدم توسعه صنایع تکمیلی در پتروشیمی کمبود پروپلین است که به زودی با سرمایهگذاری مرتفع خواهد شد، تصریح کرد: بعد از توافق 1+5 با وجود آمدن سرمایهگذاران به ایران، به دلیل فراهم نکردن زیرساختهای لازم موفق نبودیم از این رو لازم است در برنامهریزی آتی ساختار مناسب را فراهم سازیم.
پیوندی با تأکید بر اینکه در برنامهریزی صورت گرفته باید تا 1404 به 180 میلیون تن تولید در پتروشیمی دست یابیم، گفت: بر اساس برنامهریزی موجود تا سال 1404 سهم ایران از اتیلن جهان 32 درصد و سهم پروپلین 37 درصد خواهد بود.
وی ابراز امیدواری کرد باوجود توسعه پارس جنوبی مشکلی در تولید خوراک مورد نیاز نباشد، تصریح کرد: از هر فاز پارس جنوبی تا سال 1404، 60 میلیون تن خوراک قابل دسترس خواهیم داشت همچنین 5 میلیون تن نیز نفتا از طریق سیراف تولید خواهد شد. از این رو باید به فکر سرمایهگذاری برای تبدیل نفتا به الفینها نیز باشیم. این مقام مسئول در پتروشیمی در این نشست مسئله زغال سنگ برای تولید فرآیندMTO به MTP را مطرح کرد و گفت: در کشور چین تولید پروپیلن و الفینها از زغال سنگ موضوع جدی شده که در بازار پتروشیمی تأثیرگذار بوده است. از آنجا که ایران از منابع زغال سنگ نیز برخوردار است، افزود: این موضوع در سال 2030 اهمیت دارد و باید ازهماکنون به فکر سرمایهگذاری در این موضوع بود.
پیوندی با بیان اینکه سرمایهگذاریهای زیادی در برخی از نقاط دنیا در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی صورت میگیرد، تأکید کرد: بایدبرای جلب سرمایهگذار برنامه منسجمی داشته باشیم.