فارس- سقوط قیمت جهانی نفت و تحولات لایحه بودجه سال 94، دو عامل مهم تداوم روند منفی بازار سهام است که با یک حمایت 200-300 میلیاردتومانی میتوان جهت بازار را تغییر داد. واقعیت این است که قیمت جهانی نفت و برخی کالاهای اساسی مانند سنگآهن، فولاد و مس بهشدت منفی شده و شاهد ریزش شدید در بورسهای اروپایی، آسیایی و منطقه هستیم. بورس دوبی اخیرا هر روز هفت درصد کاهش داشته است، این روند برای برخی از صنایع بورسی خوب و برای برخی بد است. صنایعی مانند مخابرات، آیتی، بانکها، لیزینگها و حملونقل که از قیمت نفت تاثیر نمیپذیرند ممکن است حتی برایشان این وضعیت مثبت باشد، مثلا صنایع حملونقل و کشتیرانی سوخت ارزانتری دریافت میکنند و این وضعیت برایشان حتی مطلوب است. میتوان به سرمایهگذارانی که قصد سرمایهگذاری بلندمدت برای یکسال را دارند توصیه کرد سبد سهام خود را به سمت اینگونه سهمها تغییر دهند.
درباره اثرگذاری فضای کنونی قیمت جهانی نفت بر دیگر صنایع باید بیشتر بررسی کرد، مثلا خوراک پتروشیمی اراک نفتا است که قیمت این خوراک در پی کاهش قیمت نفت کاهش قابلتوجهی یافته است. در عین حال نمیتوان در مورد تمام پتروشیمیها و پالایشگاهها به این شکل اظهار نظر کرد، چون خوراک برخی گازی و خوراک برخی مایع بوده و محصولاتشان طیف وسیعی را شامل میشود. فضای کنونی برای صنایع خودرو مثبت است و به نظر میرسد، کاهش جهانی قیمت نفت هزینههای این صنایع را هم کاهش دهد.
روند منفی بانکها نیز تحتتاثیر شرایط کلی بازار است و مخابرات هم در حال حاضر این وضعیت را دارد، اما به طور کلی مسائلی چون سقوط قیمت نفت برای این نهادها مشکلساز نبوده و گاهی حتی میتواند مثبت هم باشد. درباره بودجه سال 94 هم تا بهمن ماه دو فاز پارس جنوبی به بهرهبرداری خواهد رسید و درآمد دولت از محل فروش گاز و مشتقات گازی افزایش چشمگیری خواهد داشت. با توجه به قصد دولت برای برداشت از صندوق توسعه ملی، بر این اساس به نظر نمیرسد، بابت کسری بودجه ارزی و ریالی دولت در بودجه سال 94، مشکلی وجود داشته باشد.
* کارشناس بازار سهام