به گزارش خبرگزاری رویترز، ایران در حال افزایش ظرفیت صادرات فولاد خود بوده و به دنبال جذب سرمایهگذاران خارجی برای تحقق بخشیدن به برنامهاش برای چهار برابر کردن ظرفیت تولید برای کاهش اثر تحریمهایی است که از سوی غرب بر صنعت نفت این کشور اعمال شده است.
اقتصاد ایران یک اقتصاد در حال توسعه بوده که شدیدا به ساختوساز وابسته است. طبق آمارهای ارائه شده توسط بزرگترین تولیدکننده فولاد در ایران یعنی فولاد مبارکه این کشور در سالهای 2011 و 2012، 1.35 میلیون تن فولاد صادر کرده است.
همچنین طبق اطلاعات ارائه شده توسط انجمن تولید فولاد ایران، میزان صادرات فولاد در هفت ماه ابتدایی امسال 1.26 میلیون تن بوده است. به گفته بهادر اهرامیان از اعضای انجمن تولید فولاد در ایران به دلیل گسترش تولیدکنندگان داخلی میزان محصولات تولیدی بخش فولاد افزایش یافته و بهصورت مازاد بر مصرف درآمده است. گفتنی است که بخش اعظم فولاد صادراتی ایران به کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا بوده و این کشور میتواند در مقابل از معملات تهاتری یا دریافت پول از طریق بانکهای غیرغربی به نوعی تحریمهای اعمال شده بر این کشور را کم اثر کند.
لازم به ذکر است که تحریمهای اعمال شده بر ایران توسط ایالات متحده و اتحادیه اروپا بر سر مناقشه هستهای این کشور با غرب هیچگاه ایران را از فروش و صادرات فولاد محروم نکرده اما تحریمهای بانکی اعمال شده انجام عملیات بانکی و پرداخت دلار به ایران انجام معاملات بینالمللی را بسیار دشوار کرده است. ایران همواره تاکید داشته که برنامه هستهایاش صلحآمیز بوده و بهصورت گسترده از تحریمهای غرب که موجب تضعیف واحد پولی و اقتصاد این کشور شده انتقاد کرده است.
گسترش بخش تولید فولاد در ایران آن را با صنعت نفت این کشور که هدف تحریمهای بینالمللی است قابل مقایسه کرده است. در حال حاضر و با توجه به قیمت فعلی نفت ایران با جهت کاهش صادرات نفت به دلیل تحریمها رو به رو بوده و ماهانه چهار میلیارد دلار از این طریق از دست میدهد. در مقابل صادرات فولاد این کشور تا جولای امسال و با توجه به قیمتهای فعلی در بازار به 6.3 میلیارد دلار میرسد.
جواد اردلان، مدیر دفتر مشاوره تجارت و سرمایهگذاری در ایران در لندن میگوید: افزایش درآمد ایران از بخش فولاد از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که موجب خود کفایی و دور ماندن صنعت فولاد این کشور از دست تحریمکنندگان میشود. به گفته آقای اردلان صنعت فولاد و آهن برای ایران یک صنعت استراتژیک به حساب میآید و چنانچه فولاد کافی در صنعت ساختوساز کشور وجود نداشته باشد این صنعت را به تعطیلی خواهد کشاند و بر 50 صنعت مرتبط دیگر نیز آسیب زده و این موضوع، موجب افزایش قابل توجه آمار بیکاری خواهد شد.
آمارهای انجمن جهانی فولاد نشان میدهد که ایران در هشت ماه ابتدایی امسال 10.64 میلیون تن فولاد خام تولید کرده که نسبت به مدت زمان مشابه در سال گذشته 6.9 درصد رشد را نشان میدهد. این میزان تولید همچنین سه برابر رشد متوسط تولید جهانی یعنی 2.4 درصد است.
با وجود این افزایش تولید ایران هنوز از برنامه خود برای تولید روزانه 55 میلیون تن فولاد تا سال 2025 که 10 میلیون تن آن برای صادرات اختصاص خواهد یافت عقبتر است. به گفته اهرامیان از اعضای انجمن تولید فولاد ایران، این برنامه به دلایلی از قبیل بازاریابی، زیرساخت و سایر جنبههای موجود در آن مورد بازنگری استراتژیک قرار خواهد گرفت و ممکن است برای مطابقت بیشتر با شرایط مجددا تدوین شود.
فعالان و متخصصان بازار معتقدند چنانچه ایران به مناقشه هستهای خود با قدرتهای جهانی پایان ندهد دستیابی به تولید روزانه 55 میلیون تن فولاد دور از دسترس خواهد بود و اقتصاد این کشور همچنان تحت تاثیر تحریمهای اعمال شده از سوی غرب قرار خواهد داشت. با این همه کارشناسان پیشبینی میکنند که حتی در صورت عدم توافق ایران با غرب بر سر برنامه هستهای خود، صنعت فولاد این کشور همچنان به رشد خود ادامه خواهد داد و افزایش صادرات این محصول توسط ایران به بازارهای جهانی بر کاهش قیمت آن تاثیرگذار خواهد بود.