حمید چیتچیان، وزیر نیرو به دنبال ابراز تمایل اکوادور برای حضور شرکتهای ایرانی در این کشور شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران (آب نیرو) را بهعنوان همکار به شرکتهای اکوادوری معرفی کرد. این در حالی است که زهرا سجادی، مدیر بخش بازاریابی امور سد و نیروگاه شرکت «مهاب قدس» میگوید: آب نیرو قادر به ساخت نیروگاه برای اکوادور نیست چراکه این شرکت یک مجموعه کارفرمایی است و معمولا پروژههای بزرگ خود را برای اجرا به فرآب یا مهاب قدس واگذار میکند.
زهرا سجادی به «فرصت امروز» میگوید: شرکت آب و نیرو مجموعهای دولتی است که مانند وزارت نیرو میتواند کارفرمای پروژهها باشد. وی اضافه میکند: اکوادور یک سفارشدهنده و کارفرمای پروژه به حساب میآید. در چنین شرایطی شرکتهایی که قادر به طراحی و اجرای نیروگاههای برقآبی هستند، باید با این کشور وارد همکاری شوند.
آنجلینا تورال، معاون وزیر بخشهای راهبردی جمهوری اکوادور در دیدار با حمید چیتچیان که در روز سهشنبه (14بهمن) در وزارت نیرو انجام شد، از تصمیم این کشور برای ارتقای سهم برقآبی در سبد انرژی خود خبرداد. تاکنون 43درصد برق اکوادور توسط نیروگاههای برقآبی تولید میشده و این کشور قصد دارد این رقم را به 90درصد ارتقا دهد. به گفته تورال، اکوادور از سال 2007 میلادی سرمایهگذاری گستردهای به ارزش 6میلیارد دلار برای ساخت نیروگاههای برقآبی در این کشور آغاز کرده است.
قیمتهای مهاب قدس قابل رقابت با اروپا
مهاب قدس یکی از شرکتهایی است که توانایی ساخت نیروگاههای برقآبی در اکوادور را دارد، زیرا این شرکت در ساخت نیروگاههای بزرگ برقآبی ایران نظیر کارون سه و چهار و گتوند مشارکت داشته است. مدیر بخش بازاریابی امور سد و نیروگاه شرکت مهاب قدس این شرکت را مجموعهای توانمند در زمینه ساخت سد معرفی میکند که بخش عمده توانمندیهایش را بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به دست آورده است. به گفته وی، مهاب قدس با همکاری یک شرکت اسپانیایی قصد دارد به بازار اکوادور ورود پیدا کند اما ترجیح مهاب قدس بر این است که مشاوران محلی با مهاب قدس «جوین» شوند و پروژههای مشترک تعریف کنند.
سجادی میگوید: در حال حاضر ارتباط مهاب قدس با کشورهای آمریکای لاتین کم است. شرکتهای اسپانیایی در بازار این کشور حضور دارند ولی اطلاعات مهابقدس به زبان انگلیسی تهیه میشود. بنابراین اسپانیاییها از توانمندیهای ایران اطلاعات کمی دارند. با تهیه اسناد به زبان اسپانیایی در حال حل کردن این نقیصه هستیم ضمن آنکه مناقصات اکوادور را هم رصد میکنیم.
وی بعد مسافت ایران و اکوادور و تحریمها را دلایلی میداند که سبب شده ایران در بازار این کشور حضور کمتری داشته باشد. به گفته مدیر بخش بازاریابی امور سد و نیروگاه شرکت مهابقدس از آنجا که قیمتهای این شرکت قابل رقابت با کشورهای اروپایی است و مهندسان این شرکت از توانمندی بالایی برخوردار هستند، شانس حضور در اکوادور برای این مجموعه بسیار بالاست.
وی درباره تاثیر بعد مسافت بر قیمت تمام شده اجرای پروژه در اکوادور، بیان میکند: در پروژههای مطالعاتی خیلی بعد مسافت برای ما اهمیتی ندارد. برنامهریزی در ایران انجام میشود و سفرهایی محدودی هم به منطقه خواهیم داشت. سجادی اضافه میکند: در پروژههای نظارتی از نیروهای محلی و کارشناسان محلی استفاده میکنیم و برای اجرای چنین پروژههایی مدیران ایرانی تعریف میشود. مثلا سرپرست دستگاهها یا افرادی که باید از نظر فنی گروهی را هدایت کنند، از ایران به کشورهای هدف اعزام میشوند.
وی البته به این نکته اشاره میکند: مهاب قدس بهصورت سیستماتیک کارها را انجام داده و نیروهایی که جذب سیستم این شرکت حتی در خارج از کشور میشوند، آموزش لازم را دریافت میکنند. در نتیجه مسائل مربوط به پروژهها بهخوبی حل میشود. مدیر بخش بازاریابی امور سد و نیروگاه شرکت مهاب قدس با اشاره به پروژههای مختلفی که مهاب قدس در سریلانکا یا هند اجرا میکند، استفاده از سیستمهای ارتباطی نظیر ویدئوکنفرانس، ایمیل و غیره را امکاناتی برای کاهش هزینهها معرفی میکند.
ساخت 11 نیروگاه برقآبی در دستور کار دولت اکوادور
به دنبال دیدار وزیر نیروی ایران و مقامات اکوادوری، یک هیاتی اکوادوری روز 14 بهمنماه با بهمن صالحی، مدیرعامل صانیر دیدار کرد. در این نشست پیشنهادات طرف اکوادوری برای حضور شرکتهای ایرانی در پروژههای نیروگاهی اکوادور ارائه شد. عباس وشتر، معاون اجرایی صانیر در گفتوگو با «فرصت امروز» درباره مباحث مطرح شده در جلسه با هیأت اکوادوری، بیان میکند: کشور اکوادور 36میلیارد دلار پروژه قابل سرمایهگذاری در بخش برق، گاز، راه و امور زیربنایی تعریف کرده است.
وی اضافه میکند: اکوادور تصمیم دارد 11نیروگاه برقآبی به ارزش 5میلیارد و 458میلیون دلار در این کشور احداث کند. این نیروگاهها ظرفیتهای مختلفی داشته و از 4 تا 3هزار و 600 مگاوات متغیر هستند. وشتر میگوید: دو نیروگاه حرارتی به ظرفیتهای 81 و 40 مگاوات هم در لیست پیشنهادی اکوادور وجود دارد که ارزش این پروژه 327میلیون دلار تعیین شده است.
به گفته وی، در حال حاضر رایزنیهای اولیه با مدیران صانیر بهعنوان شرکت مستقلی که میتواند نیازهای اکوادور را تامین کند، انجام شده و در صورت جمعبندی نهایی، حداکثر تا سه هفته دیگر تفاهمنامه مشترکی بین ایران و اکوادور امضا میشود. سپس تا چهار ماه آینده این تفاهمنامه تبدیل به قرارداد خواهد شد. معاون اجرایی صانیر دلیل طولانی شدن انعقاد قرارداد با اکوادور را نیاز به رایزنی با بانکها و فاینانسورهای داخلی اعلام میکند، زیرا هزینه ساخت نیروگاه در اکوادور توسط دولت این کشور تامین نمیشود، بلکه ایران باید بهنوعی پیشنهاد سرمایهگذاری به اکوادور ارائه کند.
وی درباره توان ساخت شرکتهای داخلی برای تامین تجهیزات مورد نیاز نیروگاههای اکوادوری میگوید: در ایران پنج شرکت داریم که نیروگاه برقآبی میسازند. تجهیزات مورد نیاز برای نیروگاههای کوچک تا سقف 50 مگاوات در داخل کشور ساخته میشود اما برای تامین تجهیزات سایر نیروگاهها، باید از کمک تولیدکنندگان خارجی استفاده شود.
* ارتباط با کارشناس: leilamargan2008@gmail.com