قائم مقام وزیر نیرو گفت: انتقال کالاهای مشترک ایرانی-ژاپنی که ساخت آنها از طریق همکاریهای مشترک بین دو کشور امکانپذیر است از نظر هزینه حمل به کشورهای خاورمیانه بسیار اقتصادی خواهد بود. بنابراین ایران و ژاپن میتوانند همکاریهای مناسبی در این رابطه داشته باشند.
به گزارش خبرنگار «فرصتامروز» ستار محمودی امروز در دومین همایش مشترک ایران و ژاپن در زمینه آب و فاضلاب که در هتل اسپیناس برگزار شد، شرکتهای ایرانی را بسیار توانمند در زمینه تولید محصولات با کیفیت در صنعت آب و فاضلاب معرفی کرد.
وی افزود: در دوران تحریم آموختیم که علاوه بر آنکه ارتباط خود را با دنیا قطع نمیکنیم از توان دانشگاه و صنعت و پیوند بین آنها، برای توسعه بخشهای صنعتی کشور استفاده کنیم.
قائم مقام وزیر نیرو بیان کرد: بسیاری از مشکلات ایران با همکاریهای مشترک بین بخشهای مختلف کشور حل شد اما نیاز داریم که خدمات موجود را از نظر کیفیت ارتقاء دهیم. کشور ژاپن در این زمینه میتواند به ایران کمک کند.
وی ادامه داد: در حال حاضر بسیاری از کالاهای ایرانی توسط آلمان و سایر کشورها با برندهای غیر ایرانی به سایر نقاط جهان مجددا صادر میشوند. بنابراین ژاپن میتواند از این توانمندی شرکتهای ایرانی استفاده کند.
محمودی افزود: در همکاری با کشور ژاپن نیازی به واردات قطعه نداریم. بلکه خواستار سرمایهگذاری این کشور در ایران هستیم. این مهم با انتقال تکنولوژی به کشور امکانپذیر میشود.
وی با اشاره به تعلل ژاپنیها برای ورود به بازار ایران گفت: اگر این تعللها ادامه یابد، فرصت سرمایهگذاری در این بازار به سایر کشورها واگذار خواهد شد.
وجود بیش از 60 هزار مگاوات ظرفیت انرژی خورشیدی
قائم مقام وزیر نیرو، مشوقهای ایران برای حضور و سرمایهگذاری در بازار کشور را بسیار مطلوب اعلام کرد.
وی افزود: ایران طی پنج سال آینده باید 30 هزار مگاوات نیروگاه جدید در کشور ایجاد کند. این میزاننیروگاه جدید حدود 45 درصد ظرفیتی است که تا کنون ایجاد کردهایم.
محمودی ظرفیت نصب نیروگاه خورشیدی در ایران را حدود 60 هزار مگاوات اعلام کرد و افزود: بر اساس برنامهریزیهای انجام شده امسال پنج هزار مگاوات نیروگاه جدید خورشیدی نصب خواهیم کرد.
وی احداث سد و نیروگاه برقآبی، ایجاد شبکههای آبیاری و زهکشی، تامین آب شرب شهرها به صورت تکمیلی و جدید برای هزار شهر و ایجاد یا تکمیل سامانه فاضلاب در بیش از 500 شهر کشور را زمینه همکاریهای مشترک بین دو کشور دانست.
قائم مقام وزیر نیرو ادامه داد: کاهش آب به حساب نیامده، نمکزدایی از آب دریا، ایجاد سامانه تلهمتری، مدیریت آب شهری و بازسازی شبکه آب شرب شهری همچنین مقاوم سازی تاسیسات آب و فاضلاب از دیگر محورهای همکاری بین ایران و ژاپن خواهد بود.
استفاده از خطوط اعتباری مشترک در پروژههای آبفا
حمیدرضا جانباز، مدیر عامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور نیز در این نشست از عدم حضور موثر ژاپنیها در پروژههای ایران خبرداد.
وی افزود: شرکت «میتسوبیشی» حضور فعالی در پروژههای آب شیرین کن منطقه خاورمیانه دارد اما تا کنون در هیچ یک از پروژههای ایران مشارکت نکردهاست. البته این عدم مشارکت به دلیل تحریمها بوده که تلاش میکنیم با رفع موانع، همکاریها توسعه یابد.
این مقام مسئول ادامه داد: امیدواریم با همکاری بخشهای خصوصی دو کشور و با محوریت شرکت ژاپنی JCCME ارتباطات ایران و ژاپن تبدیل به پروژههای مشترک بین دو کشور شود.
جانباز با تاکید بر اینکه دولت نقش تسهیلگری در پروژههای مورد نظر بخش خصوصی را به عهده خواهد داشت از تلاش ایران برای تعریف بازار مشترک با کشور ژاپن در سطح منطقه خبرداد.
وی افزود: بعد از سفر وزیر اقتصاد ایران به ژاپن و امضای یادداشت تفاهمی در زمینه توسعه خطوط اعتباری مشترک بین دو کشور، انتظار میرود بخش خصوصی ایران در این رابطه فعال شده و سهم مناسبی از این خطوط اعتباری را به پروژههای آب و فاضلاب اختصاص دهد.
حدود 10 میلیون دلار سقف همکاریهای مشترک
حمیدرضا تشیعی، معاون نظارت و بهرهبرداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور نیز به تشریح پیشینه همکاریهای اقتصادی ایران و ژاپن با بیش از 140 سال قدمت، پرداخت.
وی با اشاره به اینکه هدررفت فیزیکی آب در ژاپن کمتر از دو درصد است، کشور ژاپن را گزینه مناسبی برای تبادل تجربیات با ایران در رابطه با کاهش تلفات شبکه معرفی کرد.
تشیعی حجم سرمایهگذاری مشترک پیشبینی شده بین دو کشور را 9 هزار و 890 میلیون دلار اعلام کرد.