وزیر انرژی و معدن اوکراین در دیدار با وزیر نیروی ایران خواستار تشکیل شرکتهای تجاری مشترک بین دو کشور در زمینه برق شد. براساس مذاکرات انجام شده، قرار است بخش خصوصی ایران قطعات نیروگاهی تولید و به اوکراین صادر کند. حمید چیتچیان، وزیر نیرو در حاشیه دیدار با همتای اوکراینی خود که دیروز در وزارت نیرو برگزار شد، هدف از تولید قطعات نیروگاهی توسط بخش خصوصی ایران را تامین نیازهای بخش نیروگاهی اوکراین معرفی کرد. وی افزود: در این جلسه نمایندگان شرکتهای مختلف اوکراینی در زمینه صنعت برق نیز حضور داشتند.
چیتچیان با اشاره به اینکه نمایندگان بخش خصوصی ایران نیز در این جلسه حضور داشتند، گفت: شرکتهای اوکراینی مایلند در زمینه بازتوانی نیروگاههای بخار، ساخت بخش بخار نیروگاههای گازی و ارتقای سطح ولتاژ شبکه پرفشار برق ایران به میزان 765 کیلوولت با ما همکاری کنند. وی از تشکیل سه کمیته مجزا برای پیگیری مفاد تفاهمنامه امضا شده در نشست دیروز خبر داد. چیتچیان گفت: این کارگروهها وظیفه مشخص کردن جزییات زمینه همکاری بین دو طرف را به عهده خواهند داشت.
همکاریهای اتمی در دستور کار
هنادی زوپکو معاون نخستوزیر اوکراین هم زمینه همکاری بین دو طرف را گسترده اعلام کرد. به گفته وی، ایران و اوکراین میتوانند در رابطه با مدرنیزهسازی نیروگاههای برق و احداث نیروگاههای اتمی با یکدیگر همکاری داشته باشند. وی با اشاره به کم شدن روابط اقتصادی بین ایران و اوکراین در 12 سال گذشته تاکید کرد: تلاش میکنیم با تسریع در روند مذاکرات، کاستیهای گذشته را جبران کنیم. زوپکو اظهار داشت امیدوارم در اسرع وقت زمینه مذاکره بین کارخانجات و موسسات بخش خصوصی دو کشور برای آغاز همکاریهای مشترک را فراهم کنیم. به این ترتیب ایران و اوکراین میتوانند همکاریهای آتی خود را توسعه دهند.
صدور محصول به ایران هدف اصلی نیست
ولادیمیر دمچشین، وزیر انرژی و معادن زغال سنگ اوکراین نیز با اشاره به امضای یادداشت تفاهم پنجمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی ایران و اوکراین، بیان کرد: روز دوشنبه این یادداشت تفاهم در زمینه کشاورزی، مجموعه نفت و گاز و برق امضا شد. چنین یادداشتتفاهمهایی به تقویت روابط ایران و اوکراین کمک خواهد کرد. البته وی تاکید کرد: امضای یادداشتتفاهم بین دو کشور به مفهوم تلاش اوکراین برای صدور خدمات و محصولات خود به ایران نیست، بلکه این کشور قصد دارد از طریق ایجاد شرکتهای تجاری مشترک، زمینه همکاریهای بیشتر را برای اجرای پروژههای مختلف بین کارخانجات و موسسات ایران و اوکراین فراهم کند.
وزیر انرژی و معادن زغال سنگ اوکراین، دو کشور را در زمینه تولید ماشینآلات قوی توصیف کرد و افزود: با توسعه روابط در این بخش، میتوانیم زمینههای دیگر همکاری را توسعه دهیم. این زمینهها در بخش تولید انرژی و شبکههای توزیع خواهد بود. وی با اشاره به رویکرد اوکراین در زمان وضع تحریمها علیه ایران بیان کرد: کشور ما در طول این دوران همکاریهای خود در زمینه هواپیماسازی و توربینسازی را با ایران قطع نکردهاست.
وی در پاسخ به پرسش «فرصت امروز» درباره نحوه همکاریهای دو کشور در بخش انرژی هستهای، گفت: در زمینه انرژی هستهای 12 سال قبل یک یادداشت تفاهم امضا شده و در آن به جزییات همکاریها اشاره کردهایم. البته در حال حاضر باید مفاد آن یادداشت تفاهم مجددا بررسی و مورد تجدید نظر قرار گیرد.
تکیه به توانمندی داخلی در زمینه تولید آب شیرین نیروگاههای هستهای
اگرچه اوکراین یادداشت تفاهمی برای ساخت نیروگاههای هستهای با ایران امضا کرده و تولید آب شیرین با استفاده از انرژی هستهای اقتصادیترین روش شناخته شده در جهان است اما محمد ابراهیمنیا، مدیر کل دفتر برنامهریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو در گفتوگو با «فرصت امروز» عنوان کرد در نشست مشترک وزیر نیروی ایران و مقامات اوکراین، بحثی در زمینه همکاریهای آبی به میان نیامد.
وی افزود: براساس رایزنیهای انجام شده بین وزارت نیرو با سازمان انرژی اتمی، قرار است از توان بخش اول نیروگاه اتمی بوشهر –که در حال افتتاح است- برای تولید 70 هزار متر مکعب آب شیرین شده دریا استفاده شود. وی افزود: این کار توسط بخش خصوصی انجام میشود. کشور ما در حوزه نمکزدایی از آب دریا بسیار پیشرفته است. از ابتدا هم بخش خصوصی ایران به موضوع شیرینسازی آب دریا ورود پیدا کرد و قصد داریم در این زمینه با توان داخلی مسئله را جلو ببریم.
ابراهیمنیا با اشاره به اینکه تاکنون در حوزه آب مذاکرات جدی با کشور اوکراین انجام نشده، بیان کرد: این کشور در زمینه تلهمتری و هوشمندسازی شبکه آب، پیشرفته است. وی ادامه داد: یک ماه پیش شرکتی اوکراینی که در زمینه تلهمتری و هوشمندسازی شبکه فعال بود، در کیش غرفه داشت اما مستقیم با وزارت نیرو ارتباط نگرفت و بهصورت جدی با این شرکت وارد مذاکره نشدیم.
تعامل خوب ایران با تمام کشورهای پیشرفته جهان
همایون حائری، رئیس مرکز پشتیبانی صنایع آب و برق و توسعه صادرات نیز در گفتوگو با «فرصت امروز»، کشور اوکراین را در بخش شبکههای انتقال و طراحی خطوط، پیشرفته توصیف کرد و در زمینه توانایی ایران در صادرات قطعات نیروگاهی گفت: میتوانیم برخی قطعات نیروگاهی را با هم تبادل کنیم. کلاس بخشی از تجهیزات ساخت داخل بسیار بالاست. در واقع ایران در منطقه متخصص نیروگاههای گازی است اما اوکراین روی واحدهای بخاری تجربه دارد، بنابراین دو کشور میتوانند با هم تبادل داشته و کار مشترک انجام دهند. حائری اضافه کرد: اوکراین روی واحدهای بخاری و اتمی خیلی خوب کار کرده است. ایران هم سازنده توربینهای گازی است و در این بخش قوی عمل کرده است.
اوکراین و روسیه با یکدیگر اصطکاک سیاسی دارند. هفته آینده وزارت نیرو میزبان کشور روسیه خواهد بود. احتمال میرود جلسه دیروز وزیر نیرو بر تعاملات ایران و روسیه تاثیر بگذارد اما رئیس مرکز پشتیبانی صنایع آب و برق و توسعه صادرات وزارت نیرو معتقد است: تبادل قطعات بین ایران و اوکراین روی روابط ایران و روسیه تاثیر نخواهد داشت. وی تاکید کرد: ایران کشوری است که با همه کشورهای جهان ارتباطات خوبی برقرار میکند. از نظر تکنولوژی هر کشوری که پیشرفته باشد، میتواند با ما وارد مذاکره شود. برای ایران، روسیه و اوکراین فرقی نمیکنند.