با توجه به روند معاملات بازار سهام در روز گذشته، میتوانیم شاهد گسترش رنگ قرمز در این جلسه معاملاتی بازار باشیم. طی جلسه معاملاتی روز گذشته، شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار تهران با رشدی بیش از 31واحد همراه بود؛ بدین ترتیب، این شاخص مهم با افزایش ارتفاع 0.05درصدی خود توانست به رقم 64332.9واحد برسد. در این جلسه معاملاتی بیش از 491میلیون برگه سهم با ارزشی حدود 102.5میلیون تومان معامله شد و تعداد معاملات به رقم 33283محدود شد.
ارزش معاملات در این جلسه رشدی 25درصدی و تعداد معاملات کاهشی 6درصدی را نسبت به جلسه پیشین خود تجربه کردند. فرابورس ایران اما در این جلسه با نزول همراه بود. شاخص کل این بازار پس از نزولی 2.6واحدی به رقم 721.7واحد رسید و ارزش معاملات این بازار حدود 96.6میلیارد تومان به ثبت رسید. 30درصد از خریدها و فروشهای این جلسه توسط کدهای حقیقی انجام گرفت و 70درصد سایر آن به کدهای حقوقی تعلق داشت. تاثیرگذارترین صنایع «بانکها و موسسات اعتباری»، «فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای» و «محصولات شیمیایی» بودند که به ترتیب تاثیری حدود مثبت 32واحد، مثبت 29واحد و منفی 22واحد را در شاخص کل اعمال کردند.
با شروع زمان معاملات، تقاضای نسبی در بازار قابل مشاهده بود؛ شاخص کل در مسیر صعودی قرار گرفت و تنها پس از 30دقیقه عرضه در بازار فعال شد. با گذشت یک ساعت از بازار شاخص کل افزایشی حدود 65واحد را تجربه کرد و پس از آن در مسیر نزولی کمشیبی قرار گرفت. دلیل ناپایدار بودن صعود شروع شده در ابتدای بازار را میتوان تقاضای ضعیف و عرضه قوی اعلام کرد. در 20دقیقه نخست بازار ارزش میانگین معاملات حدود 1.8میلیون تومان برای هر معامله بود و این رقم در 20دقیقه دوم به 1.4میلیون تومان برای هر سهم رسید. این موضوع در کنار رفتار شاخص در یک ساعت نخست مبین کمرنگ شدن تقاضا پس از 30دقیقه نخست بازار است. روند نزولی تا ساعت 12:15 ادامه داشت و تنها در 15دقیقه پایانی بازار شاهد افزایش شاخص کل بودیم. این اتفاق در حالی رخ داد که ارزش میانگین هر معامله در ساعت 11:30 به 1.7میلیون تومان برای هر معامله رسیده بود و پس از آن این فاکتور مهم در جهت صعود با شیب زیادی قرار گرفت و این روند به قسمی ادامه یافت که در پایان زمان معاملات بازار ارزش میانگین هر معامله از 3میلیون تومان فراتر رفت. این مهم در حالی به وقوع پیوست که شاهد رشدی خاص در قیمتها و شاخص کل نبودیم. از این محل میتوان استنباط کرد افزایش نرخ معاملات در یک ساعت پایانی بازار از محل افزایش عرضه مدیریت شده بوده است.
با عنایت به توضیحات فوق میتوان برای جلسه پیشرو عمومیتی منفی را متصور بود. در آغاز بازار احتمال رویت شدن تقاضای نسبی و جهتگیری صعودی شاخص کل وجود دارد، اما به نظر میرسد با گذشت زمان برتری با عرضه بوده و شاخص کل و بازار در جهت نزولی قرار گیرد. شاخص کل در این جلسه میتواند کاهشی حدود 400واحد را تجربه کند و ارزش معاملات با کاهشی 20درصدی نسبت به روز گذشته روبهرو خواهد بود.
* کارشناس بازار سرمایه