روز میانی هفته پیچیدگی خاصی برای بازار بورس اوراق بهادار تهران به همراه داشت. هیجان خرید دو روز نخست هفته، با سرعت زیادی فروکش کرده و جای خود را به هیجان فروش داد که آنقدرها نیز دور از ذهن نبود. در دقایق نخست بازار، تقاضا با سرعت زیادی جای خود را به عرضه داد و نرخ تقاضا بر عرضه از رقم 17.5 به تدریج کاهش یافته و تا پایان بازار به رقم 5 رسید. شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار تهران نیز رفتار جالبی از خود به نمایش گذاشت؛ با گشایش بازار، شاخص کل با شتاب قابلتوجهی، رشدی بیش از 1000 واحد را تجریه کرد و به رقم 71390 واحد رسید. اما با گذشت زمان از 15 دقیقه نخست بازار، این روند جای خود را به کاهشی تدریجی داد و در انتها در رقم 70843 واحد بسته شد.
این رشد 582 واحدی، ارتفاع شاخص کل را 0.83 درصد افزایش داد. ارزش معاملات بازار نیز نسبت به روز پیشین آن با افزایشی تقریبا دو برابر همراه بود و رقم کمسابقه 764 میلیارد تومان را به ثبت رسانید. بازار فرابورس ایران نیز روز گذشته به سختی دستخوش فروشهای هیجانی قرار گرفت و شاخص این بازار با 13.3 واحد کاهش به رقم 784.4 واحد رسید. ارزش معاملات این بازار نیز به 200میلیارد تومان رسید.
در جلسه معاملاتی گذشته، پرمعاملهترین گروههای بازار به ترتیب «بانکها و موسسات اعتباری»، «خودرو و ساخت قطعات» و «محصولات شیمیایی» بودند که عمده معاملات و توجه بازار را به خود جلب کرده بودند. این سه گروه به علاوه گروه «فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای»، چهار گروهی بودند که عمده خریدهایشان توسط کدهای حقیقی انجام شد و فروشندگان این نمادها نیز حقوقیهای بازار بودند. علاقه کم حقوقیها به خریدوفروش سنگینشان در نمادهای مختلف، در کنار واقعیتی به نام «بازار بیش هیجانی»، ریسک غیرمتعارفی را برای معاملهگران به وجود آورده است که در روزگذشته اثر آن را تا حدودی مشاهده کردیم.
شکنندگی شدید بازار در روز گذشته، موجی از وحشت را در بازار سرمایه بهوجود آورد، فرآیند فروش درگیر فیدبک مثبت شده و این دلیلی کافی بود برای به وجود آمدن تعداد زیادی از صفوف فروش. با این وجود، در پایان جلسه معاملاتی گذشته، تعداد زیادی از نمادها وجود داشتند که در رنگ سبز خود باقی ماندند و حتی صفوف خرید خود را نیز حفظ کردند. لذا منطقیترین عمل در برخورد با اینگونه بازار نیز چنگزدن به شیوه معاملاتی شخصی و انتخاب بهترین سهم ممکن است.
برای جلسه معاملاتی پیشرو انتظار میرود اکثریت قریب به اتفاق نمادها با آخرین رنگ روزگذشته خود پا به بازار بگذارند. در نیمههای بازار میتوان شاهد کاهش تقاضای نمادهای سبزرنگ بود که انتظار میرود این پدیده در بازه زمانی کوتاهی رخ داده و پس از آن شرایط این نمادها به پایداری نسبی برسد. نمادهایی که با عرضههای شدید روبهرو شدند نیز امروز فرصت تعادل را در پیش خواهند داشت که بنا بر پتانسیل خود از این فرصت استفاده خواهند کرد. با توجه به وجود عرضه و تقاضا در بازار و دو قطبی بودن این موضوع، برای جلسه معاملاتی پیشرو نمیتوان انتظار کرنش شدید شاخص کل را در یک جهت داشته باشیم که این موضوع در آینده میتواند بهعنوان تهدیدی برای بازار مطرح شود.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه