دولت روحانی معاون اولش را به همراه سه وزیر به نشست چهل و سوم اتاق بازرگانی ایران فرستاد تا به تعبیر رییس اتاق نشان دهد عزم و اراده جدی به اقتصاد و معیشت مردم دارد و با داشتن درجه بالایی از باورپذیری میخواهد این سرمایه ارزشمند را ترمیم کند. سرمایهای که به گفته مقام ارشد اتاق با تخریب و تضعیف بیسابقهای از سوی دولت قبل مواجه شد و دولت کنونی میراثدار آن است.
به گزارش «فرصت امروز»، اسحاق جهانگیری میهمان ویژه اتاقیها، انتخابات آینده این نهاد را مستقل و نتیجه آرای بخش خصوصی و دولت را حمایتکننده بخش خصوصی در این انتخابات دانست. معاون اول ریاستجمهوری دغدغههای دولت و بخش خصوصی را برای رفع موانع اقتصادی مشترک دانست و خطاب به هیات نمایندگان اتاق گفت: ما و شما در تعامل با هم میتوانیم ظرفیتهای کشور را بالا برده و کشور را از تنگناها و مخاطراتی که در سالهای اخیر با آنها مواجه شده نجات دهیم. وی تحقق سند چشمانداز، پیشبرد توسعه پایدار، عمل به اقتصاد مقاومتی، رهایی اقتصاد از وابستگی به نفت و کاهش اثرات تحریمها را از دیگر برنامههای مشترک بخش خصوصی و دولتی عنوان کرد.
معاون اول دولت به آمارها و ارقام در مسائل اقتصادی اشاره کرد و افزود: ما پیش از این دولت از این ارقام اطلاع داشتیم اما نمیدانستیم کشور در این وضعیت قرار دارد. وی اتاقیها را نمایندگان بخش خصوصی خطاب قرار داد و ادامه داد: ما باید اول صورتمسئله را درست و بهصورت واقعی ببینیم، بعد به آن حساس شویم تا بتوانیم راهکار مناسبی برای آن پیدا کنیم.
جهانگیری مشکلات کشور را به دو موضوع محدود کرد و توضیح داد: بحث محدودیتهای تحریم و کیفیت نوع سیاستهای اقتصادی است که به کار گرفته شده بود و ما در هر دو زمینه عمیق شدیم. وی تغییر دیپلماسی و مهارت گروه مامور شده برای مذاکرات 1+5 را اقدام در زمینه کاهش و رفع تحریمها عنوان کرد. جهانگیری درخـصـوص سـیـاسـتهای اقتصادی دولت گفت: ما نیازمند بودیم فضای اقتصادی کشور هر چه سریعتر به سوی ثبات پیش برود و در کنارش به سرعت تورم را کنترل کنیم و مانع ار ادامه رکود اقتصادی شویم.
معاون اول دولت یازدهم با بیان اینکه تیمی با تجربه مدیریتی کنونی عصاره دانش مدیریتی در طول تاریخ جمهوری اسلامی ایران است و توانسته در کنترل تورم، مسائل بینالمللی و خروج از رکود کارآمد عمل کند. وی کاهش بهای نفت را مشکل بزرگ و غیرقابل پیشبینی بر سر راه مدیریت اقتصادی کشور دانست که میتواند دردسرساز باشد. وی قیمت نفت را تاثیرگذار دانست و افزود: سال 1390 درآمد ارزی از منابع نفتی کشور 118 میلیارد دلار و با منابع حاصل از صادرات غیرنفتی به 150 میلیارد دلار رسید. با این نتیجه اقتصاد در سال 1391 منهای 8/6 رشد منفی داشته است و تورم بالای 30 درصد بوده است.
سال 1390 و پیشنهاد به اتاق بازرگانی
معاون اول ریاست جمهوری در بخش دیگری به ورود بخش خصوصی به فروش نفت اشاره کرد که در سال 90 به اتاق بازرگانی پیشنهاد داده شد. وی با بیان اینکه اتاق برای ما یادآور فعالان اقتصادی است که چند نسل تجربه تولید و صنعت را در خود دارد، ادامه داد: به اتاق اعتماد شد که راهکاری برای فروش نفت ارائه دهد، ولی به اتاق نفت ندادند نمیدانیم یک جوان از کجا وارد سیستم اقتصاد ایران شد. امروز دو میلیارد و 700 میلیون دلار پول کشور به صورت نفت یا پول نقد در اختیار این جوان قرار گرفته است. جهانگیری گفت: مردم ایران منتظر بازگشت این پول هستند و اگر برنگردد یک روسیاهی برای کشور است. وی تلاش دولت را در پیگیری این ماجرا از روز اول دولت یازدهم جدی عنوان کرد و در توضیح نتایج این پیگیریها گفت: ما بهعنوان دولت تا به حال به هیچ نتیجهای نرسیدیم.
جهانگیری بازگرداندن این پول را بهاقتصاد کشور، نسبت به ورود به حاشیهها اولویت دولت دانست و در پاسخ به کسانی که میگویند این پول خرج شده است، تصریح کرد: هر چقدر هم از این پول برای عیش و نوش و سفر هم خرج شده باشد به 20 میلیون دلار نمیرسد. دلار پول مهمی است و بهراحتی تمام نمیشود. این پول جایی هست و باید برگردد و ما پیگیر این موضوع هستیم. وی پیدا کردن راه ورود فرد ذکر شده را یکی از مهمترین دغدغههای دولت دانست و افزود: اگر مشخص نشود چنین فردی چگونه وارد سیستم اقتصادی کشور شده است بعید نیست کسان دیگری هم وارد شوند.
بخش خصوصی بیگناه است
جهانگیری در چگونگی نقش بخش خصوصی در این اتفاق گفت: عضو بخش خصوصی چطور میتواند یک وزیر را از جلسه رسمیاش بیرون بکشد یا با رییس کل بانک مرکزی ساعتها بحث و گفتوگو کند. درحالیکه گزارشهایی هست که این جوان با برخی وزرا و رییس کل بانک مرکزی جلسات رسمی و مشورتهای زیادی داشته است. چه کسی پشت این فرد بوده که میتوانست به یک وزارتخانه برود و وزیر برای گفتوگو با او از جلسهاش بیرون بیاید. ما باید فرد پشت پرده را پیدا کنیم.
معاون اول دولت در پاسخ به واکنش انتقادی برخی حاضران درخصوص پیدا کردن پشت پرده این فساد گفت: این کار را خواهیم کرد. تیمی که الان سر کار هست هوا و هوس پستها از سرش گذشته است. ما مسئولیت پذیرفتیم که برخی مشکلات کشور را حل کنیم، با آبرو آمدیم و ملاحظه هیچکس را نخواهیم کرد. من بهعنوان نمایندهای از دولت مهمترین سیاست دولت را کشف رانتهای اقتصادی، منافذ، مجاری فساد و قانونگریزی و مقابله با آنها میدانم و امیدوارم بتوانیم با کمک مردم پیش برویم.
نقش اتاق در ایجاد بخش خصوصی کارآمد
معاون روحانی توسعه هر کشور را منوط به وجود بخش خصوصی سالم و کارآمد عنوان کرد و افزود: ما باید به بخش خصوصی اعتماد کامل داشته باشیم. وی ادامه داد: دولت خودش را رقیب بخش خصوصی نمیداند بلکه ما میخواهیم برای بخش خصوصی بسترساز باشیم. این مقام، اتاق بازرگانی را از موثرترین نهادها در رشد و کارآمد کردن بخش خصوصی عنوان کرد و ادامه داد: وظایف قانونی مهمی بر دوش اتاق گذاشته شده و ما از اتاق انتظار داریم که خیلی جدی به اهدافش بپردازد. جهانگیری با بیان اینکه ممکن است نظرات در اتاق متفاوت باشد گفت: برای دولت مهم است که آنچه از اتاق و برای مشورت با قـوای سـهگـانـه خروجی میگیرد، جمعبندی و برآورد نظرات اعضا باشد. وی خطاب به هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران گفت: ما فکر میکنیم در سال 94 نیازمند تعامل بیشتری با شما هستیم.
جهانگیری در بخش دیگری از سخنانش به ظرفیتهای موجود در منطقه برای صادرکنندگان ایرانی اشاره کرد و گفت: روسیه اقتصاد بزرگی دارد و در طی یکسال گذشته بارها به ما گفته که مایل است کالای ایرانی را جایگزین وارداتش کند اما ما هنوز تحرکی که باید از بخش خصوصی ندیدیم. وی از عراق، ترکمنستان و دیگر کشورهای همسایه بهعنوان فرصتهای صادراتی مناسب نام برد و از اعضای اتاق خواست با فعال کردن بخش خصوصی بیشترین سهم را در صادرات از آن خود کنند. جهانگیری همچنین در پاسخ به صحبتهای وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص جوایز صادراتی، ایجاد آن را منوط به بودجه کافی در دولت دانست و وعده داد درخصوص صادرات خدمات فنی و مهندسی جوایز متناسب با بودجه دولت پیشبینی خواهند کرد.
توصیه دیگر معاون اول ریاست جمهوری فاینانس 10تا 15 میلیارد دلاری کشور چین بود که امید میرود با سفر رییسجمهور این کشور به ایران قابلیت افزایش به 50 میلیارد دلار را داشته باشد. جهانگیری ابراز امیدواری کرد که موانع صادراتی که اغلب هیات نمایندگان به آن اشاره داشتند برطرف شود. وی از هیات نمایندگان خواست مشکلات و موانع صادراتی را که در اجرا با آن برخورد کردهاند مکتوب و از طریق رییس اتاق به اطلاع وی برسانند.
به گزارش «فرصت امروز»، چهل و سومین نشست اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی صبح شنبه با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول ریاست جمهوری، علی طیبنیا وزیر امور اقتصاد و دارایی، حجتی وزیر جهاد کشاورزی و محمدرضا نعمتزاده وزیر صنعت، معدن و تجارت برگزار شد. سخنرانان و نمایندگان اتاق به مهمترین چالشها و آسیبهای اقتصادی کشور پرداختند و راهکارهایی برای ارتباط و نزدیکی هر چه بیشتر بخش خصوصی و دولت بررسی شد.