حضور در نمایشگاه تخصصی انرژی فرصتی برای شرکتها و فعالان بخش خصوصی در صنعت نفت است تا بتوانند با ارائه دستاوردها و توانمندیهای خود سهم خود را در سرمایهگذاری این صنعت افزایش دهند و فرصتهای جدیدی را برای سرمایهگذاری خلق کنند اما این فعالان از مسئولان وزارت نفت در گام نخست خواهان اعتماد هستند.
یازدهمین نمایشگاه انرژی کیش شامگاه 22 دی ماه با حضور 130 شرکت داخلی و تعدادی از نمایندگان شرکتهای خارجی در جزیره کیش در حالی افتتاح شد که از معاونان و مدیران وزارت نفت کسی حضور نداشت و از فضای 12 هزار متر مربع نمایشگاه تنها پنج هزار متر مربع آن مورد استفاده قرار گرفت به طوری که در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه بینالمللی تنها مدیر کل روابط عمومی وزارت نفت و علی اصغر مونسان، مدیرعامل منطقه آزاد کیش حضور داشتند.
در همین ارتباط مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت در خصوص چرایی عدم حضور مدیران نفت در نمایشگاه اعلام میکند: عدم حضور مدیران نفت در نمایشگاه موضوعی مستقل از حضور شرکتهای نفت است و نباید این عدم حضور را به کل نمایشگاه و سایر مسائل ربط داد. وی از حمایت جدی وزارت نفت و شرکتهای زیرمجموعه آن از برگزاری نمایشگاه انرژی کیش خبر میدهد و میافزاید: برنامه وزارت نفت این است که نمایشگاههای عمومی مشابه نفت را تبدیل به نمایشگاههای تخصصی کند و ما همین توصیه را به برگزارکنندگان نمایشگاه انرژی کیش هم داشتیم.
توسعه جایگاه بخش خصوصی در صنعت نفت
با این وجود فعالان بخش خصوصی در صنعت نفت به امید بازگشایی فرصتهای جدید برای سرمایهگذاری داخلی و خارجی این نمایشگاه را جدی دانستهاند. حسین مقدسی مدیرعامل شرکت پارسجهد (تولیدکننده ابزار دقیق) با اشاره به اینکه حضور در نمایشگاه برای هر فعال دولتی و خصوصی تاثیرات مثبتی دارد، به «فرصت امروز» میگوید: «سال گذشته نمایشگاه به شکل ضعیفی برگزار شد اما امسال با حضور شرکتهای وزارت نفت امیدواریم بتوانیم جایگاه خود را در صنعت نفت توسعه دهیم.»
وی با اشاره به اینکه وزارت نفت بزرگترین مشتری این شرکت است، میافزاید: «تلاشهای ما در تولیدتجهیزات ابزار دقیق به بار نشسته است به طوری که موفق شدیم در خارج از کشور با وجود تحریمها پروژههای خوبی را مدیریت کنیم. با این وجود از مسئولان میخواهیم فضای فعالیت را در حوزه نفت کاملا تخصصی بدانند و از دانش و تولید بومی استفاده کنند زیرا برخی از موارد مشاهده میشود با اینکه محصول مورد نظر در کشور وجود دارد مبادرت به تامین محصول از خارج کشور میکنند.»
مقدسی معتقد است نگاه به تولید و خودکفایی در ایران نیازمند تغییر است زیرا در تامین نیازهای کشور به جای تولید علم و دانش تنها واسطهگری صورت میگیرد و حتی شرکتهای بزرگ صرفا نگاه خدماتی دارند.
چاره اندیشی برای جلب سرمایهگذار خصوصی
امیررضا حیدری نوری، مدیر واحد بورس انرژی کارگزاری نواندیشان بازار سرمایه نیز با اشاره به اینکه امیدواریم در روزهای آتی مسئولان ردهبالای وزارت نفت با حضور در نمایشگاه از توان کسب شده فعالان بخش خصوصی در صنعت نفت بازدید کنند، به «فرصت امروز» میگوید: «با توجه به کاهش قیمت نفت و اثرگذاری منفی آن بر اقتصاد کشور، سرمایهگذاریها در این حوزه نیز با اما و اگر مواجه شده است. سرمایهگذار به درستی نمیداند که با آورده خود در این حوزه چه کند، در این فضا مسئولان و برنامهریزان وزارت نفت باید با جلب نظر این افراد، تمایل سرمایهگذار را برای سرمایهگذاری جلب کنند.» وی با اشاره به اینکه نباید حتی سرمایهگذاری کوچک را در این صنعت نادیده گرفت، میافزاید: «جلب سرمایهگذار در داخل باید در برنامهریزی مدون صورت گیرد، صرف امید به شرکتهای بزرگ انگشتشمار با ماهیت خصولتی کافی نیست.»
بدون شک برپایی نمایشگاه با چندین سال فعالیت متوالی با همه افت و خیزها فرصت خوبی است، بهخصوص اگر نمایشگاه بینالمللی باشد. ابراهیمی معاون پروژههای شرکت کیمیا پترو گاز ایلیا با اشاره به اینکه فعالان بخش خصوصی صنعت نفت به دلیل برخی مسائل با وجود تحریمها رایزنیهای خود را با شرکتهای خارجی با جدیت پیگیری میکند، به «فرصت امروز» میگوید: «حضور در کنار شرکتهای خارجی قطعا تاثیرات خاص خود را دارد اگرچه موفقیت هر شرکت مستلزم تلاشهای خود برای ارتقای سطح دانش و تکنولوژی است از این رو این نمایشگاه تنها محلی برای ابراز بودن است و نمیتواند آینده کاری ما را روشنتر کند.»
وی در ادامه صحبتهای خود با اشاره به اینکه بیشترین تعامل بخش خصوصی با وزارت نفت ازطریق شرکتهای بزرگ صورت میگیرد، میافزاید: «ارتباط ما با شرکتهای وزارت نفت با واسطه است درحالی که این ارتباط با شرکتهای خارجی اینگونه نیست. انتظار این است که موانع از سوی مسئولان برداشته شود.»