هفته گذشته شاخص كل بازار بورس با روند كاهشی به عدد 68,078.80 واحد رسید كه كاهش بیش از 2000 واحدی را در یك هفته نشان میدهد. افت شاخص در هفته گذشته را میتوان ناشی از دو بخش داخلی بازار و خارج از بازار دانست. در بخش داخلی عرضههای سنگین حقوقیها در نخستین هفته بعد از توافق اولیه هستهای باعث شد كه بازار به اصلاح زمانی و قیمتی نیاز داشته باشد. از طرف دیگر، اخبار پیرامون رایگیری روز سه شنبه هفته گذشته درباره توافق هستهای ایران در سنای آمریكا موجب شده بود فعالان با احتیاط بیشتری در بازار حضور داشته باشند.
در بازار نفت، هفته گذشته با افزایش درگیریها در كشور یمن و در پی تصرف پایگاه نفتی این كشور توسط گروه القاعده، قیمت جهانی نفت در روز پنجشنبه به بیشترین بهای خود در سال 2015 رسید. اگرچه از این پایانه نفتی بهطور میانگین روزانه بین 120 تا 140 هزار بشكه صادر میشود، اما نزدیكی یمن به عربستان، سبب نگرانی فعالان بازار نفت در ارتباط با احتمال اخلال در عرضه نفت از بزرگترین صادركننده نفت شده است. مطالعات دانشگاهی نشان میدهد، همبستگی زیادی بین افزایش بهای نفت و رشد شاخص بورس ایران وجود دارد، بهطوریكه در سالهایی كه قیمت نفت صعودی بوده، شاخص بازار بورس روند افزایشی بیشتری را نسبت به سالهایی كه با ثبات یا كاهش بهای نفت روبهرو بوده، داشته است. بنابراین افزایش بهای نفت خبر خوبی برای بازار بورس است.
در صنعت بانك، بانك مركزی هفته گذشته اعلام كرد: تسهیلات پرداختی بانكها طی 12ماهه سال 1393 به بخشهای اقتصادی 341.4 هزار میلیارد تومان است که در مقایسه با سال 1392 مبلغ 105.19هزار میلیارد تومان معادل 5/44 درصد افزایش داشته است. بر این اساس سهم تسهیلات پرداختی در قالب سرمایه در گردش در تمام بخشهای اقتصادی سال گذشته مبلغ 207.07 هزار میلیارد تومان معادل 60.7 درصد كل تسهیلات پرداختی بوده است. در رابطه با نرخ سود بانكی، رییس كل بانك مركزی از تعیین تكلیف این نرخ در جلسه آتی شورای پول و اعتبار خبر داد. با توجه به كاهش تدریجی سود بانكی انتظار میرود، بازار سرمایه رشد موقت و متناسبی را نسبت به این عامل مهم اقتصادی داشته باشد.
در صنعت سیمان، هفته گذشته، عبدالرضاشیخان، رییس انجمن صنعت سیمان از درخواست افزایش 17 درصدی قیمت سیمان خبر داد. این خبر سبب شد تا سهام شركتهای سیمانی در بازار بورس مورد توجه فعالان بازار قرار گیرد. مهمترین مشكل این صنعت، مازاد عرضه سیمان به دلیل ركود داخلی كشور است. بنابراین انتظار نمیرود با توجه به مازاد عرضه افزایش نرخ در شش ماهه نخست سال 94 عملی باشد. اما با خروج اقتصاد كشور از ركود، میتوان امیدوار بود عرضه و تقاضا در این صنعت به تعادل برسد.
پیشبینی میشود، بازار بورس در ماه دوم فصل بهار با توجه به روند رو به پیشرفت مذاكرات هستهای، احتمال كاهش سود بانكی و همچنین افزایش بهای نفت روزهای بهتری را آغاز كند. البته همزمان با بهبود عوامل كلان تاثیرگذار بر اقتصاد كشور، انتظار میرود مدیریت ساختار بازار سرمایه نیز به شیوهای موثرتر انجام پذیرد.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه