محققان علوم کامپیوتری و آزمایشگاهی دانشگاه MIT نوعی سیستم بی سیم و هوشمند طراحی کرده اند که قادر به ذهن خوانی و رمزگشایی از احساسات افراد است.
این سیستم مکانیسمی بسیار جالب دارد. درواقع با کمک این دستگاه هوشمند می توان آن دسته از رفتارهای نابهنجار انسان را که در شرایط عادی قابل شناسایی نیستند ، شناخت و درصورت لزوم مورد درمان و بازسازی قرار داد؛ احساساتی که مصداق بیرونی ندارد و نمی توان از روی علائم ظاهری افراد متوجه وضعیت احساسی آنان شد.
این فناوری چه فوایدی دارد؟
بسیاری از بیماران سایکوسوماتیک (روان تنی) می توانند با کمک این سیستم به بهبود خود امیدوار باشند و از وضعیت ناخوشایند بیماری رهایی پیدا کنند. بیماران روان تنی اغلب به سبب انواع اضطراب ها، هراس ها و... علائمی جسمانی دارند.
به عبارت دیگر مشکلات روانی این دسته از افراد مصداق جسمانی پیدا کرده و به شکل مشکلات معده، گوارش، مشکلات تنفسی، سردرد ، بی اشتهایی و... ظاهر می شوند. بر این اساس تشخیص بیماری های روان تنی چندان ساده نیست و در برخی موارد پزشکان از تشخیص مشکلات اصلی بیمار، ناتوانند. در نتیجه تصور می کنند مشکل بیمار جسمانی است و روند درمان را به واسطه تجویز داروهای بی فایده پیگیری می کنند.
اما این فناوری نوین نه تنها به پزشکان در تشخیص صحیح بیماری های روان تنی کمک می کند، بلکه به روان شناسان و روان پزشکان نیز کمک می کند تا مشکلات و تنش های روانی بیماران را بهتر تشخیص دهند. به عبارت دیگر کارکرد این دستگاه بی شباهت به کاناپه مشهور روان کاوان (که برای تداعی آزاد و رها کردن احساسات مراجع استفاده می شود) نیست. تنها تفاوت بزرگ این دو، در دیجیتال بودن اختراع جدید پژوهشگران MIT است.
تیم سازنده این دستگاه معتقدند افزون بر تشخیص بیماری می توان از دستگاه مذکور برای تعیین نرخ بهبودیافتگی افراد نیز استفاده کرد. درواقع می توان میزان بهتر یا بدتر شدن شرایط فرد را به واسطه الگوی مشخص شده توسط دستگاه تخمین زد.
مکانیزم این دستگاه چگونه است؟
این دستگاه هوشمند مجهز به سیستم سنجش ضربان قلب و تنفس است، بنابراین با ثبت ریتم ضربان قلب و نوع تنفس افراد به تعیین الگویی مشخص از بهنجار یا نابهنجار بودن وضعیت فرد می پردازد. بدیهی است نحوه تنفس افراد هیستیریک و عصبی، مضطرب، خشمگین و. . . با ضربان قلب و ریتم تنفس افراد در شرایط بهنجار کاملا متفاوت است. اما قسمت کلیدی و جدید این دستگاه، بخش سیگنال بی سیم است.
این روش بسیار جدید با ارسال سیگنال هایی به فرد و دریافت بازتاب ها، الگوریتمی مشخص از وضعیت احساسی وی ترسیم می کند؛ الگوریتمی که تعیین می کند سلامت روانی فرد چگونه است.
ضریب خطای این دستگاه زیر 3 درصد تخمین زده شده و به نظر می رسد هر نوع حرکات ریتم قلب در حد پرش های ضربانی نیم میلی ثانیه ای نیز توسط دستگاه ثبت می شود.
ارتباط با نویسنده: royapakseresht@gmail.com