رییس آژانس ملی صنایع انرژی تجدیدپذیر و جایگزین جمهوری آذربایجان در دیدار با معاون وزیر نیرو در امور برق، آمادگی این کشور را برای سرمایهگذاری در بخش انرژی تجدیدپذیر ایران اعلام کرد. مدیرعامل شرکت تولید انرژی تجدیدپذیر مپنا بهعنوان مجموعهای که فلاحتیان آن را به کشور آذربایجان برای همکاری مشترک معرفی کرده، میگوید: اکیم بدلاف آمادگی کشور متبوعش را برای سرمایهگذاری یک میلیارد یورویی در زمینه انرژی تجدیدپذیر ایران اعلام کردهاست.
هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نیرو، روز سه شنبه با اکیم بدلاف، رییس آژانس ملی صنایع انرژی تجدیدپذیر و جایگزین جمهوری آذربایجان دیدار و گفتوگو کرد. در این نشست بر توسعه همکاریهای بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در بخش انرژیهای تجدیدپذیر تاکید شد. همچنین معاون وزیر نیرو، شرکت مپنا را بهعنوان مجموعهای مناسب برای همکاری با کشور آذربایجان به رییس آژانس ملی صنایع انرژی تجدیذیر جمهوری آذربایجان معرفی کرد.
اکبر ادیبفر، عضو هیاتمدیره و مدیرعامل شرکت تولید انرژیهای تجدیدپذیر مپنا در گفتوگو با «فرصتامروز» میگوید: این دومین باری است که هیات آذربایجانی به ایران سفر کرده و مایل به همکاری در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر با ایران است. وی درباره دلایل انتخاب مپنا برای همکاری با دولت آذربایجان، بیان میکند: مپنا تنها شرکت نیروگاهی ایران است که میتواند تمام فعالیتهای مرتبط با احداث نیروگاههای بادی را مدیریت کرده و به انجام رساند. درواقع مپنا هلدینگی متشکل از شرکتهای مختلف در زمینه اخذ مجوز، مطالعات امکانسنجی، ارائه خدمات پس از فروش و حتی سرمایهگذاری در زمینه نیروگاههای بادی را تشکیل داده و با این پکیج کامل، میتواند تمامی مسائل مرتبط با نیروگاههای بادی را به انجام رساند. در نتیجه همکار خوبی برای کشور آذربایجان به حساب میآید.
صف خارجیها پشت درهای ایران
ادیبفر اضافه میکند: دولت آذربایجان باوجودی که نفت و گاز کافی در اختیار دارد، به دنبال جایگزینی انرژیهای تجدیدپذیر با منابع فسیلی است. وی با اشاره به اینکه فقط کلیات همکاری بین مپنا و آذربایجان روشن شده، بیان میکند: قرارداد ما دوجانبه است. آذربایجان با شرکت سرمایهگذار مپنا یک شرکت مشترک تشکیل داده و اقدام به ساخت نیروگاه بادی در ایران میکند. کشور طرف آذربایجانی مالک بخشی از سهام این شرکت خواهد بود. ضمن آنکه بخشی از درآمدهای حاصل از فروش برق تجدیدپذیر نیز در اختیار طرف آذربایجانی قرار خواهد گرفت.
مدیرعامل شرکت تولید انرژیهای تجدیدپذیر مپنا ادامه میدهد: البته قرار است دولت آذربایجان توربینهای مورد نیاز برای ایجاد نیروگاههای بادی جدید این کشور را نیز از مپنا خریداری کند. وی اضافه میکند: بحث تامین سرمایه در ایران بسیار مهم است. کشور همسایه نیز ثروتمند بوده و به دنبال آن است که با شرکتهای مطمئنی در سایر کشورها، مشارکت کرده و سرمایهگذاری انجام دهد. ادیبفر معتقد است که اصلاحات اخیر در قیمت خرید تضمینی برق بادی سبب شده انگیزه کافی برای سرمایهگذاری در ایران فراهم شود. بهجز آذربایجان، کشورهایی نظیر آلمان، ایتالیا، هندوستان و استرالیا نیز مایل به سرمایهگذاری در بخش انرژی تجدیدپذیر ایران هستند. اما اولویت ایران براساس سیاستهای اعلامی از سوی رییسجمهور، همکاری با کشورهای همسایه است.
خارجیهای بیانگیزه
برخلاف نظر مدیرعامل شرکت تولید انرژیهای تجدیدپذیر مپنا که اصلاح قوانین خرید تضمینی برق را عامل ایجاد انگیزه در سرمایهگذاران خارجی میداند، مهران جوانبخت، عضو هیات علمی دانشگاه امیرکبیر به «فرصتامروز» میگوید: اصلاح نشدن اقتصاد انرژی تجدیدپذیر در ایران یکی از مشکلات بزرگ در این حوزه است. ضمن آنکه نبود تضمینهای لازم برای سرمایهگذاری در این زمینه، سرمایهگذار خارجی را برای حضور در ایران بیانگیزه میکند.
وی اضافه میکند: در گذشته که اعتبارات انرژیهای نو در توانیر ساماندهی میشد، ممکن بود توانیر با علاقهمندان به فعالیت در این حوزه قراردادی منعقد نکند یا اینکه اعتبار کافی برای پرداخت به سرمایهگذار وجود نداشت. اما شاید با تفویض اختیار به سازمان انرژیهای نو این مسئله حل شده باشد.
جوانبخت در پاسخ به این پرسش که با وجود این اشکالات، چرا سرمایهگذاران خارجی وارد مذاکره با ایران شدهاند، بیان میکند: حضور سرمایهگذاران خارجی در ایران نشان میدهد که پتانسیل کافی برای فعالیت در حوزه انرژی تجدیدپذیر در کشور وجود دارد. به اعتقاد وی، حضور سرمایهگذار خارجی در ایران سبب میشود تکنولوژی انرژی تجدیدپذیر در ایران به بلوغ برسد و فعالیت در زیرمجموعههای مرتبط با این صنعت، توسعه یابد.
هیچ محدودیتی در جذب سرمایهگذار نداریم
محمد ساتکین، مدیر دفتر باد و امواج سازمان انرژیهای نو (سانا) با اعلام این مطلب که کشور آذربایجان برای سرمایهگذاری در زمینه نیروگاههای بادی و زمینگرمایی به ایران سفر کرده، از نبود محدودیت برای شرکتهای ایرانی به منظور جذب سرمایهگذار خارجی و مشارکت با آنها برای ساخت نیروگاههای بادی در کشور خبر میدهد. وی به «فرصت امروز» میگوید: کشور آذربایجان برای سرمایهگذاری در ایران بسیار عجله داشت. به همین دلیل شرکت مپنا به این کشور معرفی شد. این شرکت یک زمین آماده اجرای پروژه در اختیار دارد. ضمن آنکه مپنا یکی از توانمندترین شرکتهای ایرانی در زمینه ایجاد نیروگاه بادی است.
ساتکین اضافه میکند: هر شرکتی منابع مالی کافی داشته و عزمش برای ایجاد نیروگاه در ایران جدی باشد، میتواند وارد این عرصه شود. زیرا ایران ظرفیت ایجاد 15 هزار مگاوات نیروگاه بادی دارد و قرارداد مپنا با جمهوری آذربایجان، فقط 100 مگاوات از این پتانسیل را پوشش خواهد داد. وی تامین منابع مالی را مهمترین مسئله در ایجاد نیروگاههای بادی معرفی کرده و میگوید: باید قوانینی نظیر صدور مجوزها و اخذ زمین از منابع طبیعی تسهیل شود تا ایجاد نیروگاه بادی در ایران سرعت گیرد. مدیر دفتر باد و امواج سانا با اشاره به لغو تحریمها علیه ایران، بیان میکند: با فراهم شدن امکان انتقال وجه، گشایش السی و حل مسائل بانکی، شرکتهای ایرانی راحتتر به مسئله ایجاد نیروگاههای بادی ورود پیدا کنند.