بنبست سیاسی در نیجریه و ونزوئلا و ورشکستگی تولیدکنندگان نفت شیل در آمریکا موجب اختلال در فرآیند تامین نفت خام شده و قیمت این محصول را در بازارهای جهانی افزایش داده است. با این وجود و براساس اطلاعات ارائه شده از سوی فعالان و معامله گران نفت، وجود ذخایر کافی در سراسر جهان و تزریق آن به بازار از افزایش ناگهانی قیمتها و کمبود نفت خام در جهان جلوگیری کرده است.
در این راستا و به گزارش خبرگزاری رویترز، هربشکه نفت خام برنت دریای شمال با 21 سنت افزایش بشکهای 49 دلار و 2 سنت معامله شد. این در حالی است که شاخص آمریکایی وست تگزاس اینترمدیت افزایشی 29 سنتی را تجربه کرده و با 48 دلار و 45 سنت در هر بشکه به فروش رسید.
براساس تحلیل منتشر شده از سوی بانک AZN بروز اختلال در چرخه تامین نفت خام سبب شده تا روزانه 5/2میلیون بشکه از حجم نفت خام تولید شده در جهان کاسته شود و این موضوع زمینه را برای از بین رفتن حجم قابل توجه نفت خام مازاد در بازارهای جهانی که دلیل اصلی کاهش شدید بهای نفت خام از سال 2014 میلادی تاکنون بود فراهم کند.
این بانک با انتشار یادداشتی در این رابطه اظهار داشت: «بروز اختلال در تولید نفت خام سبب شده قیمت این محصول در بازار افزایش یابد و در صورت ادامه اختلالات مذکور انتظار ما این است که همزمان با کاهش نفت خام موجود در بازار، قیمتها مجددا روند رو به رشد خود را بازیابند.»
افزایش اخیر قیمت نفت در بازارهای جهانی در حالی اتفاق میافتد که مهاجمان مسلح با حمله به ترمینال نفتی شرکت «Exxon Mobil» دسترسی به آن را غیرممکن و صادرات نفت از این ترمینال را که بزرگترین مرکز صادرات نفت نیجریه محسوب میشود متوقف کردند.
در این رابطه بانک سرمایهگذاری «Jefferies» با انتشار بیانیهای اعلام کرد: «به دلیل حملات و تخریبهای صورت گرفته، برنامه زمانی بارگیری نفتکشها در سه ترمینال از پنجترمینال با اختلال مواجه شده و براساس برآوردهای صورت گرفته این موضوع باعث کاهش 450هزار بشکهای صادرات نفت نیجریه شده است.» این کاهش به معنای آن است که اقدامات اخیر شبه نظامیان در نیجریه صادرات نفت این کشور را به یک میلیون و 400 هزار بشکه در روز رساند که این حجم کمترین میزان نفت خام تولید شده توسط این کشور در 22 سال اخیر محسوب میشود.
با وجود درگیریها در نیجریه، اختلال در تولید نفت تنها به این کشور محدود نشده و کاهش تولید نفت شیل در آمریکا در پی ورشکستگی تولیدکنندگان آن از جمله دیگر دلایل بروز اختلال در فرآیند تامین نفت خام در بازارهای جهانی است. در کانادا تولید نفت خام به دلیل وقوع آتشسوزیهای گسترده در این کشور روزانه یکمیلیون بشکه کاهش یافته است، هرچند به باور کارشناسان و تحلیلگران، همزمان با مهار آتش در این کشور تولید نفت مجددا به وضع سابق خود باز خواهد گشت.
از سوی دیگر و در آمریکای جنوبی درگیریهای سیاسی و بحران اقتصادی موجود در ونزوئلا و اختلافات رئیسجمهوری این کشور با پارلمان سبب مسدود شدن سرمایههای شرکت ملی نفت این کشور عضو اوپک شده و فرآیند تولید نفت خام در این کشور را با مشکل مواجه ساخته است.
با وجود اخلال ایجاد شده در تولید و تامین نفت خام مورد نیاز در بازارهای جهانی، بسیاری از تحلیلگران و فعالان بازار بر این عقیدهاند که با توجه به حجم قابل توجه تولید نفت در خاورمیانه و روسیه بحران جدی در زمینه تامین نفت برای کشورهای واردکننده وجود نداشته و ذخایر عظیم نفتی موجود در آمریکا و آسیا از بروز هرگونه بحران جدی در این زمینه جلوگیری خواهد کرد.